Boktips för historieintresserade barn

Historia är inget dom får i skolan här. Inte världshistoria i alla fall utan bara om Turkiets historia. Jag har frågat Alex om dom pratat om stenåldern, bronsåldern… men det har dom inte. Inte något alls. Konstigt tycker jag, stenåldern fanns ju här med liksom. Kanske kommer senare men i åk 5 känns det ändå som att man borde börjat med det.

Alex tycker det är intressant med all möjlig historia så i julklapp fick han denna boken.

(null)

Vi läser lite varje kväll innan Alex ska sova. Detta är ju kanske inget han kommer ha användning av i framtiden men jag tycker man ska veta lite om det och när han tycker det är intressant är det bara att köra på.

När vi kom in på runskrift och jag läser en runa börjar Alex helt plötsligt skratta hysterisk. Jo visst, jag fnissade också då det låter roligt när man läser det men det var inte det han skrattade åt utan att namnet på en person betyder prutt på turkiska. Det var ju hysteriskt roligt tyckte han.

(null)

Osur betyder alltså prutt.

När vi läst klart för kvällen pratar vi om det vi just läst. Alex har många funderingar om hur det var förr och även hur framtiden kommer se ut med utvecklingen. Tänk sa han, om 1000 år när iphone 1000 finns liksom. Vad kan man inte göra med den tror du?

Ja, vad tror ni? Vad kan man göra med en iphone 1000? Vi spånade vilt på hur det kan se ut i framtiden. Kör man bilar på vägar fortfarande eller kör dom i luften? Hur ser bilarna ut eller kommer det finnas andra fordon i stället för bilar. Att man kanske bara knäpper med fingrarna för att starta all elektronik…

Jätte roligt att höra hur han tänker och jag märker ju hur medveten han är om hur tekniken och allt annat går framåt. Hur allt blir enklare och smidigare inom många områden och det är så han ser framtiden.

Rekommenderar varmt den här boken. Väldigt lättläst och lätt att förstå med enkla texter och bilder.

Finns att köpa på Adlibris.

This entry was posted in Alex, Tips and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Boktips för historieintresserade barn

 1. Mamma says:

  Kul att han gillar den och bra att han är nyfiken och frågar. Det lär man sig mycket av. Och även om han inte har nån direkt nytta av kunskapen så hör det ju till allmänbildningen att ha ett hum om forna tider.
  Kram!

  • Sand mellan tårna says:

   Ja precis! Han funderar mycket på hur det var förr. Svårt att sätta sig in i en tid utan ipads och iPhones 😉
   Puss!

 2. Ama de casa says:

  Ja jösses hur ska det se ut om 1000 år? (Om nu inte människan har hunnit fördärva allt, vill säga…).
  Utvecklingen har ju stormat fram under bara min livstid. Det har gått vansinnigt fort…

  Osur – ja det låter faktiskt som prutt – även på isländska 🙂

 3. farfar hebbe says:

  Jaha klart det blir kul när man reser en sten över en ”Prutt”..
  Jag kollade nyss på Ramundbergets webkamera,det ser ut som det är bra väder där nu..Haé Kram.

 4. farfar hebbe says:

  Oj det var en sval start du fick på denna dag..Jag har +5,3 just nu,ganska mulet,jag har nyss varit till macken och tvättat bilen,den såg hemsk ut..Haé Kram.

 5. Ama de casa says:

  sv: Jodå, vi har också haft hagelskurar, men bara ett par gånger. Men tack för tipset för ännu ett användningsområde för hjälmen 🙂

 6. farfar hebbe says:

  Oj,fy för den lede,inte ska väl du ha kallare än vad jag har,hos dig ska det ju vara sol o värme,men den kommer nog..Haé Kram.

 7. Kristina Dyverdahl says:

  Den boken ser intressant ut. Skulle behöva friska upp dom kunskaperna som man fick för ca 60 år sedan. Måste vara kul att ha en son med så många tankar.

  • Sand mellan tårna says:

   Ja jag får en välbehövlig repetion 😉
   Ja verkligen jätte roligt. Vi har ofta långa och många intressanta samtal om allt mellan himmel och jord 🙂

Kommentera