Riktiga Turkiet?!

I lördags när vi var ute satt vi och pratade om hur vi stör oss på dom (få) som säger att vi inte bor i det riktiga Turkiet.

Visst, Alanya är en turistort och mycket har anpassats till turismen men vad är det som säger att det inte gör Alanya till en del av det riktiga Turkiet? Är det för att det är just en turistort med många bofasta utlänningar som gör att Alanya inte skulle vara en del av det riktiga Turkiet?

Turkiet är stort och det finns mycket att se överallt men vad är det riktiga Turkiet? Är det Istanbul? Denna moderna miljonstad eller är det en liten by i östa Turkiet?

Ett liv i Istanbul skiljer sig nog en hel del mot ett liv i t ex Mardin i östra Turkiet. Livet i Alanya skiljer sig säkert mot livet i Samsun i norra Turkiet. I vissa städer/orter lever folket på jordbruk, i andra på turismen men vad är det som gör ett ställe till det riktiga Turkiet och ett annat inte?

Är det sättet folk lever på? Är det kulturella skillnader? Är det husen, skolorna? Hur mycket sevärdheter det finns? Maten? Eller är det vi utlänningar som det finns många av på vissa av ställena som gör att det inte är en del av det riktiga Turkiet?

Hur är det i Sverige? Finns det ett riktigt Sverige och ett som inte är det? Vad är det i så fall som gör ett ställe riktigt och ett annat inte?

De infödda turkarna som är födda och uppvuxna här anser nog visst att dom bor i det riktiga Turkiet och skulle nog bli väldigt ledsna och arga av att höra att dom inte gör det.

Hur är det för folk som bor i Ayia Napa på Cypern? Också det en stor turistort. Bor dom inte på det riktiga Cypern? Eller nån som bor i Florida, bor den inte i det riktiga USA?

Som sagt finns det otroligt mycket att se i Turkiet (även Alanya har mer än barer, nattklubbar och solsängar). Hur olika folk lever beroende på var dom bor men vad är det riktiga Turkiet och vad är det som gör just det stället det riktiga Turkiet och varför är Alanya och andra turistorter inte en del av det riktiga Turkiet?

Tell me!!

turkiet_karta

This entry was posted in Turkiet är Turkiet and tagged , , , . Bookmark the permalink.

20 Responses to Riktiga Turkiet?!

 1. Mamma says:

  Ett tänkvärt inlägg. Som om man bor i Smögen eller nåt annat populärt semestermål bor man inte i riktiga Sverige 🙁

 2. Ama de casa says:

  Undrar om jag egentligen bor i Spanien? Det riktiga Spanien, alltså… 😉

 3. Catarina says:

  Ha ha ha – som boende i Alanya så kan jag ju bara säga: Jag har i alla år sedan jag första gången kom till detta land (16 år sedan) trott att ALLA delar av landet är det RIKTIGA Turkiet 😉 Vad skulle det annars vara?

  I huset där jag bor är jag den enda utlänningen – i övrigt är de boende alla turkar. Såvitt jag vet är det mest ursprungliga Alanya-familjer. Någon kör taxi, en annan jobbar på parkförvaltningen, en jobbar på bank, ytterligare en driver en byggfirma, och en har en barnklädesbutik. Jag tror de skulle bli ganska förbryllade om någon sade till dem att de inte bor i det ”riktiga” Turkiet och att de inte lever ett ”riktigt” turkiskt liv.
  Och mitt eget liv här då? Tjaaa…ett helt vanligt vardagsliv med allt vad det innebär av att jobba, sköta hemmet, diverse fritidsaktiviteter, umgås med vännerna och så vidare… Svenskt eller turkiskt?? En mix skulle jag nog vilja säga – jag ÄR svensk, men nog BOR jag i Turkiet 🙂

 4. Lena Ljunggren says:

  Bra analys där ! Sen hoppas jag att jag någon dag ger mig tid resa runt i det stora landet som har mycket att erbjuda. Men just nu ser jag fram mot juniveckan i Alanya! / hälsar Lena

  • Sand mellan tårna says:

   Det finns mycket att se men att det ena skulle vara mer riktigt/äkta är ju vara korkat.
   Juni är en bra tid att åka 🙂

 5. farfar hebbe says:

  Oj Oj,hur dum får man bli..Stackars Tylösandare som inte bor i riktiga Sverige..Länge sen man hörde nåt så galet..Haé bra i riktiga Turkiet..Kram.

 6. Sissel says:

  Veldig bra innlegg. Irriterer meg også, at jeg bare bor i Alanya og ikke det virkelige Tyrkia. Mannen min er jo født og vokst opp i Alanya. Dette er jo Tyrkua for han og hele hans familie, og vennene. Lurer på hvor det ekte Norge er feks..

  • Sand mellan tårna says:

   Ja visst är det irriterande. Är ju en förolämpning mot dom som är infödda Alanyabor som din man.

 7. Ernie says:

  Vi har själv varit på utflykt med de stora resebolagen som beskriver det som en resa i det genuina eller riktiga Turkiet där det besökts hem på landsbyggden,moskeer mm.
  Kan vara en orsak att turisten uttalar sig lite konstigt.
  När vi var i Thailand (Phuket) så tyckte jag att det var Mallorca varning på det .jag tror inte gemene man menar så mycket med det utan det är mer ett uttryck, i våras var vi i Prag och det kallade jag Disneyworld för vuxna men visst förstod jag att det var Tjeckien fastän det var lite tillrättalagt.

  Vi besökte Alanya för första gången 1992 och tro mig Alanya har förändrats sen dess på både ont och gott och där kan jag också tänka mig att turisten uttalar sig att det inte är riktiga Turkiet men Alanya har gjort en enormt snabb resa inom hotell,restaurang,infrastruktur mm så en del blir kanske lite tagna på sängen.

  Själv bor jag i Malmö och blir kallad dansk av stockholmare men vem bry sig.

  Malmö 8 +

  Ernie

  • Sand mellan tårna says:

   Inte vara turister som uttryckt sig konstigt utan även andra utlänningar som bor i Turkiet. Jag är med på vad du menar och säkert är det så men bättre då att använda ordet annorlunda.

 8. annica says:

  Håller helt med dig om det du säger. det finns många platser i turkiet att se, men Alanya är också riktiga turkiet absolut. Hur är vädret i slutet av denna månad tänkte kanske komma ner 1 vecka om det inte är för kallt. /ANNICA.

  • Sand mellan tårna says:

   Just nu, ösregn och grått grått grått men förra veckan va fin och i slutet på denna ser solen ut att komma tillbaka igen. Osäker period nu då det antingen kan vara skitväder eller toppenfint, varannan dag väder så att åka nu är lite av en chansning. Har man tur får man fint, otur så regnar det i en vecka.

 9. Kan nog vara så att de menar städer där det inte är så turistat. lr ngn liten bergsby lr nå liknande(har nog kanske själv använt frasen utan att riktigt tänka i de banorna som du menar *L*) för i mina ögon är då Alanya riktiga Turkiet men med mer turister. O med allt som jag upptäckt med Alanya så vill jag bara se mer o mer av stan med allt som finns. för mig är som sagt var Alanya åxå riktiga Turkiet. (o inte känner jag mig mer svensk uppe hos släkten i jämtland än nere i Smögen, mer ”hemma” kanske men det e ju en annan sak *L*

  • Sand mellan tårna says:

   Jo så är det nog men det kan verkligen låta nedlåtande när vissa uttrycker sig så.
   Innebär det riktiga Turkiet jordgolv och ståtoa är jag glad att jag inte bor där *lol* 😀

   • Ja det kan jag förstå. vet att jag reagerade när just över samma sak när jag läste en blogg där personen i fråga själv skriver i bloggen att hon bor i det äkta Turkiet (ngn stad flera mil från Alanya) o inte i ngn turiststad. Är ni bara på låtsas då liksom? 😛

 10. Hej Carola, förmodar att det är mig du syftar på 🙂 synd att du inte skrev direkt till mig om dina reaktioner så hade vi kunna reda ut saken. Tycker om att diskutera speciellt när det uppstår missförstånd för det är inte min avsikt.

  Karina, som jag skrev till dig på Facebook så var det inte min mening att trampa er Alanyatjejer på tårna. Eftersom detta nu väckt en del negativa reaktioner så kommer jag definitivt att ändra om lite på bloggen och även skriva ett inlägg och förklara mig lite då jag absolut inte haft som avsikt att tracka ner på någon utan helt enkelt utgått från mina egna erfarenheter jag haft. Även ni Alanya/Side/Marmaris älskare ska ju känna er välkomna att läsa bloggen utan att känna er bortstötta. Nu har vi ju varit Facebook-vänner i så många år så det vore illa om vi blev ovänner över något något sådant här.
  Jag kan också reagera på allt nedlåtande många bloggare skrivit om livet i Turkiet (inte du) men de har ju rätt till sin åsikt. Likaså det som delas på Facebook kan leda till missförstånd och saker som kan kännas stötande. Något som berör mig djupt är när människor kommer tillbaka från sina charterresor och spyr galla över Turkiet. En mamma uttryckte sig ”Ska detta aplandet verkligen gå med i EU? Varken jag eller min dotter fick vara fred en ända dag från dessa turkjävlar när vi var i Alanya. De var efter oss som vargar hela tiden. Nej fortsättningen åker vi till Grekland, där civilisationen nåt längre”. Vet inte hur många sådana här kommentarer jag sett genom åren sett på olika forum och rasistiska sidor.
  Genom min blogg ville jag helt enkelt ge en annan bild av Turkiet än det som folk är vana vid, att landet inte är ett apland med hungriga turkjävlar på en turistort som bara tänker på lammkött. Detta fantastiska land har ju så mycket att erbjuda med sitt gästvänliga folk (naturligt finns de i Alanya med). Genom att använda uttrycket ”riktiga Turkiet” har det helt enkelt blivit lite tokigt och lett till missförstånd. Det ska vi ändra på 🙂

  Haha, jag har faktiskt besökt flera hus på landet med jordgolv och ofräscha ståtoaletter med brädor på sidorna men är inget jag skulle vilja vistas i dagligen 🙂 Dock hade jag en mycket fräsch ståtoa i Trabzon gjord i bästa porslin och jag kunde till och med spola! Vande mig ganska snabbt. Min mor fick en chock första gången och sprang runt i lägenheten efter en ”riktig” toa. Men hon vande sig. Saknar faktiskt min ståtoa ibland men att få sitta ner är ju ändå ”lyxigare 😀

  Massa kramar

Kommentera