Överlevare

Förra året, jag tror det var på min födelsedag (19e mars) som jag fick en blomma av Alex.
Fråga mig inte vad den heter. Jag kan ingenting om blommor och växter. Min kunskap sträcker sig väl till att jag ser skillnad på en kaktus och en gran men inte mycket mer än så.
I alla fall. Den jag fick av Alex var en lökblomma. Alltså en blomlök i en kruka med jord. Ja, ni ser ju vilken kunskap jag har i detta ämne.
Det var 3-4 små söta gula blommor på den och sen vissnade både blommor och blad ner efter ett tag. Jag tog bort det vissna men lät löken vara kvar. Ställde ut krukan på balkongen och tänkte att löken tar jag bort sen. Något som aldrig blev av. Där stod den på balkongen i högsommar hettan och fukten, under höstrusket och isvindarna. Under tak så något vatten kom aldrig i krukan. Torrt som i öknen.
Gissa om jag blev förvånad när jag precis innan vi åkte till Sverige i dec såg något som liknade ett skott komma ur löken. Brydde mig inte om det. När vi kom hem hade det växt upp massor av nya gröna blad. Då fick den en skvätt vatten och det gjorde nog den glad för titta så fin den är nu.

(null)
En blomma har slagit ut och flera knoppar är på g.
Tur jag aldrig fick tummarna ur och ta bort den där löken.

God morgon!

This entry was posted in Allt & Inget and tagged . Bookmark the permalink.

8 Responses to Överlevare

 1. Lena Ljunggren says:

  God morgon ! Roligt att du är tillbaka med bloggen. Uppskattas. Härlig promenad med många vackra vyer. Här snöar det och är riktigt vinter just nu. Föredrar vädret som ni har måste jag erkänna……../ Lena

  • Sand mellan tårna says:

   Tack 🙂
   Ja nu har vi skönt väder men det har varit både iskallt med bara runt 0an och ösregn.
   Ha en bra dag 🙂

 2. Eva Sliz says:

  Vilken tur att du inte slängde den fina Liljan. De är ju våra Påskliljor i olika namn. Nu fick både du o din Alex. Glädje i år av den. Den som spar den har med åren blir den kraftigare i en större kruka

 3. Mamma says:

  God Morgon! Jösses det kan man verkligen kalla en överlevare 🙂 Jättefin blomma, ser ut som en påsklilja.

  Puss o Kram! Ha en bra dag!

  • Sand mellan tårna says:

   Man ska ju inte skämma bort växterna och det gör jag verkligen inte så ja, denna är en överlevare 🙂
   Ser ut som en mini påsklilja för blomman är jätte liten.
   Puss o kram!

 4. farfar hebbe says:

  Hej du,tror inte det är en påsklilja,den har bara en blomma per stängel..Men den platsar i nedanstående släkte..

  Narcissläktet eller Narcisser är ett växtsläkte i familjen amaryllisväxter med ca 100 arter. De finns i Europa, östra Medelhavsområdet, Iran och Nordafrika.

  Narcissläktets arter är fleråriga lökväxter med ett till flera blad per lök. Bladen är alla basala, upprätta till utbredda, nästan cylindriska till breda och remlika. Blomstängeln saknar egentliga blad, men blomknopparna skyddas av ett hinnliks hölsterblad. Blommorna sitter ensamma eller upp till 20 stycken per stängel. Blommorna har en blompip och 6 kalkblad. Oftast finns en välutvecklad bikrona som är helt fri från ståndarna. Ståndarna är 6, vanligen i två serier.

  Haé Kram.

 5. Ama de casa says:

  Vilken fin lavendel! 🙂

Kommentera