Detaljer är viktiga

Igår när jag och Hasan satt och fikade på Çıtırım i väntan på att Alex skulle bli klar på läxstället kom ett gäng på 12-15 poliser och satte sig där.

En stund senare reser dom sig upp och går bort mot ptt (posten). Samtidigt från ett annat håll kommer en grupp med megafon och skyltar i händerna. Några polisbilar dyker upp vid trafikljusen och stannar på trottoaren.

Ah, en demonstration!! Demonstranterna började skandera och vi försökte höra vad dom ropade men det var inte lätt då alla bilar från alla håll och kanter (knökat med bilar-rusningstrafik) tutade (och skrek med från bilrutorna) så det var öronbedövande. Hasan lyckades till slut höra vad dom ropade och det var en protest mot president Erdogan och alla hans förbud och nya regler och ändringar han kommer med som fler religiösa skolor, fler religionstimmar i skolan, förbud mot make-up, färgat hår, skägg och mustasch…förbud mot att lära ut bartending på turismutbildningar och mot att införa språket ottoman/osmanska som i stort sett ingen talar längre.

Att protestera mot detta lär väl bara vara slöseri med tid då Erdogan säger, ”Whether they like it or not, the Ottoman language will be learned and taught in this country”.

När Alex är klar och kommer ner till oss hade han hört allt liv utanför, alla bilar som tutade och folk som ropade och undrade om vi sett var det var.

Jag förklarade för honom att det var en demonstration mot Erdogan och bl a införandet av detta språket.

Alex ville veta mer om det här med demonstrationer och undrade vad poliserna gjorde.

Jag förklarade att poliserna fanns bara där för att se till att demonstrationen håller sig lugn och ser till så det inte blir bråk.

Jaha tyckte Alex, så poliserna säger inte att dom måste sluta demonstrera?

Nä, dom har fått tillstånd att demonstrera och så förklarade jag hur det går till att man man måste få tillstånd men att det ibland såklart hålls demonstrationer ändå men då rycker polisen ut osv…

Många frågor kom så jag tog ett exempel med julgranar såhär i juletider…

Jag och många fler människor tycker att vi ska rädda alla riktiga granar från att bli julgranar i folks hem och tycker att folk kan använda plastgranar i stället så vi protesterar mot att folk ska använda riktiga granar.

Sen finns den andra gruppen människor som tycker att man visst ska ha riktiga granar på jul. Ingen jul utan riktig gran, plast är fusk.

Så demonstrerar vi och så kommer dom som vill ha riktiga granar och demonstrerar mot oss och så kan det bli bråk och det är då polisen finns för att avstyra detta.

Nu till den viktiga detaljen inlägget skulle handla om…

Alex: Så du menar att dom riktiga granarna ska stå kvar i skogen?

Ehh ja eh ja just det, det är det jag menar.

Så var det bra med det!

This entry was posted in Sagt av Alex, Turkiet är Turkiet and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Detaljer är viktiga

 1. Mamma says:

  Hahaha ja så var det med det 🙂
  God Morgon från ett Gbg med +6 idag
  Puss o Kram!

  • Sand mellan tårna says:

   Hahaha ja det var så roligt när han frågade det. resten var liksom inte så viktigt 😉

   Puss o Kram…inte långt kvar nu 🙂

 2. pia says:

  Det var då 17 vad saker han sätter förbud mot den där Erdogan 🙁 Man funderar ju verkligen hur eller om han tänker??? Din förklaring för Alex och hans slutsats var ju helt klockren :))) Ja nu är det inte långt kvar innan beger Er till Svedala och julfirande. Vill tala om att här i Uppsala snöar det och det är så mysigt, julkänslan börjar komma nu. Tänk vad snö kan göra oss glada när den kommer lagom till jul. Önskar Er en skön flight och framför allt En riktigt God Jul och ett Gott Nytt År =)

  • Sand mellan tårna says:

   Erdogan är inte klok i huvudet. En lömsk och livsfarlig djävul 🙁

   Hahaha ja jag skrattade tyst för mig själv när Alex ställde den frågan. det var liksom…eh? här har jag gjort en lång och enligt mig väldigt pedagogisk förklaring och så frågar du om granarna hahaha 😉 I såna lägen ser man hur annorlunda barn tänker många gånger och det är så härligt 🙂

   Ja nu är det inte långt kvar till vi åker. Mysigt med snö. Hoppas det kan komma lite på västkusten/karlstad också.

   Tack detsamma, en mysig och skön jul och ett riktigt gott nytt år till dig med 🙂

 3. Ama de casa says:

  Men fy för den lede… Erdogan, alltså. Hoppas han blir vräkt från sin position!

  Haha! Alex förstod verkligen själva budskapet i det hela… 😉

 4. farfar hebbe says:

  Hej du..Ja inte erkar han vara s¨poppis nu,Erdogan…
  Ja så sant,,det som startade så sorgligt slutade i en stund med minnen och glädje..Haé Kram.

 5. farfar hebbe says:

  Ja du var aningen osnabb,du kom som nr 4,,bra jobbat ändå.Grattis Kram.

 6. Kristina Dyverdahl says:

  Undrar om det är han som ställt till det så jag är i Sverige i.st.f i Alanya som jag hade tänkt mig. Inget visum, ändrade regler sen jag var där i Mars t.o.m.dyvve@hotmail.se. Maj?

 7. Kristina Dyverdahl says:

  Inte dög intyget om min pension som jag fått översatt till engelska för dyra pengar. Utdrag ur banktillgodohavandet, Turkisk försäkring, kostade 900 kr per månad. Skulle ändå bara få för högst ett år. Därför avvaktar jag o ser hur det blir. 90 dagar i Sverige, får väl stå ut!

  • Sand mellan tårna says:

   Det är också nytt. Nu får man bara för 1 år i taget och kan inte längre välja som man kunde innan och ta flera år. Jag fick också bara 1 år på mitt, innan har jag haft fler.
   Det är dock många som klagar på detta nya med kortet och att man bara kan få för 1 år och att man inte kan söka på plats här om det är första gången så ev kommer reglerna ändras igen. Men så du vet att 1 år är det man får nu.

Kommentera