Inte till vilket pris som helst

I måndags fick vi hem ett papper från skolan om en skolresa för åk 5, 6, 7 till USA och Kennedy Space center i Florida mm.

Denna resa är frivillig och kommer gå 31 jan -7 feb.

Vi läser lappen och programmet.

Dag 1 – Flygresa

Dag 2 – De flyger först till New York och äter frukost på hotellet när dom kommer fram sen ska dom tydligen hinna med att besöka Frihetsgudinnan, Wall street, Freedom world trade center, United Nations, Central park, Fifth Avenue, Apple store, Rockefeller center, Empire state building, Time Square. På en dag!! Det kommer aldrig hända!

Dag 3 – Flyger dom till Orlando och checkar in på hotellet sen står det inget mer den dan. Sova kanske med tanke på gårdagens aktiviteter direkt efter flygresan.

Dag 4 –  Disney World

Dag 5 – Nasa Kennedy Space Center

Dag 6 – Nasa Kennedy Space Center

Dag 7 – Nasa kennedy Space Center

Dag 8 – Hemresa

Pris för detta i sek blir 28.300 ungefär och då ingår flygbiljetter, hotell inkl frukost och inträden till de olika sakerna.

Det är ju världens upplevelse men Alex är bara 10 år och vi vill inte skicka iväg honom till USA i en vecka själv. Ok, klart dom har lärare med sig men hur många? Å hur gör dom på Disney World t ex? Hålla ihop 3 årskurser ungar i en grupp? Knappast va? Så då skulle dom få gå runt själva. Känner jag mig inte alls bekväm med. Å programmet känns inte helt 100 bra. Jag menar, kolla dag 1. Det säger ju sig själv att dom inte hinner med allt det samma dag dom landar. Ungarna kommer ju vara trötta efter bara flygresan. Sen är det ju priset. Alltså, hur dumma tror dom vi är som skulle betala den summan? Då tillkommer ändå kostnad för både lunch och middag, reseförsäkring samt visum vilket inte Alex hade behövt då han är svensk medborgare och har svenskt pass samt fickpengar till annat.

Jag gjorde på skoj en koll vad det skulle kosta att göra en sån här resa för mig och Alex. 2 pers.

Jag räknade bara ut det som ingår i skolans pris. Kollade inte runt bland varken flygbiljetter eller hotell men tog ändå inte det billigaste utan kollade lite på ok flygtider, 3 stjärnigt hotell med bra läge (tror inte skolan bokat in 5 stjärniga), inträde där det behövdes. Skolan flyger från Ant till NY med byte i Istanbul. I min uträknelse tog jag från Gbg till NY med byte i Bryssel samt att jag även tog med flyg mellan ant-gbg t & r.

För 2 pers skulle detta gå på ca 22,800 om jag fixade denna resan själv med exakt samma besök som skolan planerat. Skolan skulle ha 28.300 för 1 person. Klart jag fattar att lärarnas biljetter och allt annat till lärarna som mat ingår i den summan. Det betalar inte skolan, det gör eleverna men ändå. Det är ju helt sjukt och jag blir bara förbannad när jag tänker det. Billigare och inte med några hundra heller utan 5,500 sek billigare om jag skulle bokat själv. Skulle Alex sen ha fickpengar och pengar till lunch och middag, ja då blir det ju betydligt mer. Mätta hade vi båda blivit på dom 5500 sek. Tror jag, vet ju inte vad det kostar att äta ute i USA.

Så det blir ingen sån resa för Alex. Inte med skolan i alla fall. Mamma är en bättre researrangör. Dessutom skulle jag arrangerat om resan lite och inte gjort NY på en dag och inte besökt Nasa 3 dar men båda vill jag till. Disney World hade jag dock klarat mig utan. Snurrar ju i mitt huvud efter en heldag på Liseberg men absolut att vi hade tagit med det också i resan.

Frågade Alex om han visste nån i hans klass som skulle åka och först på måndagen sa han väldigt många namn och det tänkte jag att alla ungar sagt att dom ska åka sen lämnas lappen till mamma och pappa och det blir kanske inte riktigt så. Frågade honom imorse om han hört nåt mer om vilka som ska åka. Ingen svarar han. Ingen i min klass ska åka. Nä, det var det jag tänkte. Dels tycker nog dom flesta som jag att barnen är lite för små för att släppas iväg dels är dom inte dumma och är inte beredda att betala det priset. Möjligt att nån i åk 6 & 7 åker, det vet jag inte men tror inte nån i åk 5 kommer åka.

Vi är jätte nöjda med Alex skola men ibland gör den mig galen (vilket nog alla skolor här skulle gjort) och nån jäkla måtta får det väl vara.

This entry was posted in Alex skola and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Inte till vilket pris som helst

 1. Ruth i Virginia says:

  Rena vansinnet! EN dag i NY och inte bara det, FÖRSTA dagen efter en lång resa,
  Förresten, va` 17 har ungarna för intresse i Wall Street?
  Man tar en färja till Frihetsgudinnar. UN-turen tar miinst 2 timmar. Central Park är ingen liten grön fläck; Rockefeller Center, osv. osv. TRE dagar i Kennedy Space Center. Är det unga astronauter?

  Arrangörerna tycks inte ha en aning om, hur det är att komma omkring i NY. Och ungar i
  DEN åldern! Du har alldeles rätt i att Alex och hans klasskompisar absolut inte är redo för en
  sån ”utflykt”. Vänta några år – sen kan du och han ge er av !

  • Sand mellan tårna says:

   Hahaha ja visst är det knäppt. Vi har konstaterat att det är den turkiska tidsoptimismen. Turkiska klockan har nämligen många fler timmar på ett dygn och går inte som i resten av världen 😉

 2. Ama de casa says:

  Men jösses… Dels det hutlösa överpriset och sen programmet. Jag kollade med Anders som är ”lätt fixerad” av rymden och tre dagar på Kennedy Space center tycker till och med han är på tok för mycket. Vi har i och för sig varit där två gånger, men då hade det gått några år emellan. I somras när vi passerade där ville han inte ens gå dit igen fast det passerat måååånga år sen senaste gången.
  Det finns så otroligt många andra kuliga saker att göra i Florida…

  Jag håller med Ruth – åk tillsammans dit om några år istället.

  Undrar jag om det blir nån resa överhuvudtaget för skolan. Har svårt att tro att nån hakar på det där.

  PS: Även om man har svenskt pass måste man skaffa ett sk ESTA-visum. Detta köper man på nätet och det kostar (kostade senast) 18 dollar.

 3. MariaS says:

  Min dotter, då 14 år åkte på språkresa till USA för 3 1/2 år sedan. Kostade 25000 från Stockholm. Allt ingick! Alla måltider och aktiviteter. Dom var 30 elever och 4 lärare. Bodde på en internatskola och gjorde kortare utflykter, sov borta nån natt osv. Men visum behövdes då. Men som svensk medborgare är det inga problem att få. Fylla i ett formulär, betala lite, ingen stor summa har jag för mig, sen var det klart. Gjorde det via internet. Ja det var en upplevelse! Men den summan för en vecka kändes lite väl mycket :-/

Kommentera