Turkiet är Turkiet

Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta åt alla konstiga regler som finns här och avsaknaden av dom när dom skulle behövas.

Hasan berättade att hans bror som står som ägare till 5% av bolaget (för att man måste vara minst 2) var på banken en dag och skulle sätta in pengar på företagskontot. Det fick han inte, det skulle vara huvudägaren som fick göra det. Jag bara…Va? Han skulle väl sätta in och inte ta ut. Nä precis, sätta in men det fick han inte. Hur idiotiskt som helst att man inte får sätta in. Ok, om man ska ta ut men sätta in??!!

Däremot en annan gång hade vår kontorskille som inte har några befogenheter alls varit och satt in pengar. Hasan visste att dom kunde säga nej när han skickade honom men tänkte att vi chansar. Går det inte så får han själv sticka dit. Det gick som sagt utan problem.

Minns när jag var på banken och skulle betala avgiften för Alex första Cambrige exam och dom inte kunde ta emot min betalning för jag hade inte mitt pass med mig. Pass?? För att göra en inbetalning?? Jag ska betala, inte ta ut!! Nä, det går inte så jag ringde Hasan som skickade Ahmet som kom och gjorde inbetalningen. Samma där, om jag skulle ta ut pengar förstår jag om dom vill se nån form av leg men att sätta in eller göra en inbetalning ska det väl inte behövas till.

Inte bara bankerna som beter sig lustigt. Kom just på att på mitt uppehållstillståndskort (det är kort nu i stället för ”den blå boken” som ser ut som ett bankkort) står det Holders signature på baksidan. När jag fick mitt kort följde det med en informationsfolder och där står det att man ska inte signera kortet. Please leave this space blank står det. Inget på kortet bevisar att det är jag. Visst, det står namn och så men inget foto, inget fingeravtryck och ingen signatur. Undrar lite varför man inte ska signera kortet? Finns säkert nån jätte bra förklaring till det.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Turkiet är Turkiet

 1. Mamma says:

  Här måste man också legitimera sig, fast bara om man sätter in större belopp på ett konto. Och då måste man också fylla i en blankett var man fått pengarna ifrån. Är ju iofs bra då tanken bakom är att motverka pengatvätt.
  Konstigt att det inte finns mer info än namn på ditt uppehållstillstånd. Måste ju vara väldigt attraktivt på svarta marknaden 🙁
  Puss!

  • Sand mellan tårna says:

   Ja men när inte ens en av ägarna får sätta in är väl nåt fel eller jag som bara skulle bet 3-400 kronor.

 2. Monkan says:

  Ang det uppehållskortet så är hela ansökningsproceduren ett skämt. De informera på polisen att jag skulle söka i god tid för det tar 2 månader att få det förnyat. Lämnade alltså in det 2 månader innan det gick ut. Sökte och betalade för ett år. Döm om min förvåning då det kom, att giltighets tiden är från ansökningsdagen inte då gamla visat gick ut,alltså förlorade jag 2 månader pga att de sa jag skulle söka i god tid. Dessutom fick jag bara visa till Juli-15 alltså 9 månader. Vad fick de det ifrån. Har bott här permanent i 5 år medans en vän som bara har semesterlägenhet fick 1 år efter sökt och betalat samma som mig.
  Här finns det överhuvudtaget ingen logik eller konsekvens…ska verkligen klaga på detta men antagligen utan framgång!!

  • Sand mellan tårna says:

   Ja visst är det ett stort skämt. Jag förnyade 1 v innan mitt andra gick ut och fick kortet efter 2 mån så jag har 1 år på mitt. Så otroligt många som klagat på nya systemets så det ryktas om att det ska göras om IGEN. Grejen här är ju att dom krånglar till istf att förenkla och allt träder i kraft från en dag till en annan så ingen har ju koll på något. Detta landet är osmidigheternas land :/

 3. Laura says:

  Haha, jag har varit och sökt uppehållstillstånd idag… Allt gick bra och jag kommer att få kortet inom 3 månader (får dock ett papper som är giltigt i 90 dagar och ger mig rätt att resa ut och in i landet utan själva kortet, precis som du sa), men först måste jag göra en inbetalning för uppehållstillståndet på ett visst ställe (skattekontoret), och så en skild inbetalning på ett annat ställe. Dessa två ställen ligger såklart långt ifrån varandra. Sedan ska jag tillbaks till polisen igen med kvittona, och först DÅ skickar de in min ansökan! Puh! Vet inte om jag ska skratta eller gråta? Vi lever år 2014 nu, varför kan man inte göra inbetalningen via nätet, varför måste man nödvändigtvis sköta det personligen?

  Vad konstigt förresten om det inte finns något foto på ID-kortet?! Vad skulle polisen med alla 4 fotografier på mig till då? 😀 Haha, turkisk byråkrati är svår att förstå sig på…

  • Sand mellan tårna says:

   Samma procedur för mig. I Turkland är det inte år 2014 :/ Här har så många klagat på nya ikamet så det ryktas att det ska ändras igen.
   Va bra att du får 90 dar på pappret. Här sa dom att man bara får vara ute ur landet 2 veckor max men olika info är ju också fullt normalt haha. Ingen vet nåt!
   Det är en typ scankod på kortet så där finns väl fotot?!

 4. Ama de casa says:

  Ibland undrar man hur dom tänker…

  Sverige kan också vara knepigt ibland. Anders skulle betala en faktura åt sin fars dödsbo. Ringde till företaget och bad om ocrnumret. Men se nej, det kunde hon inte lämna ut. Jag ska BETALA, sa Anders. Men icket. Däremot kunde hon skicka en kopia på fakturan (vad är skillnaden???). Men när hon hörde att vi bodde i Spanien så blev det tydligen för jobbigt, så då fick han numret över telefon med orden:
  – Ok. Vi gör ett undantag. För den här gången.

  Till saken hör att hon dessutom gav FEL nummer, så checksiffran stämde inte. Anders fick ringa igen och pratade med en kille som gav ut numret (det rätta 🙂 ) på en gång. Tydligen inte så tydliga regler där heller…
  🙂

Kommentera