Offerfesten, 5 dagars ledighet

På lördag börjar Kurban bayram (offerfesten).

Offerfesten eller offerhögtiden (kurban bayramı) är den större av de två id-festerna (şeker bayram är den andra). Den hör samman med pilgrimsfärden till Mekka och firas till minne av hur patriarken Abraham slapp offra sin son till Gud och i stället slaktade en gumse (bagge). Under offerfesten ska de troende egenhändigt slakta ett klövdjur av manligt kön – oftast en bagge eller getabock. Sedan allt blod runnit ut delas köttet i tre delar – en för familjen, en för vännerna och en för de fattiga. På profeten Muhammeds tid, då djuruppfödning var en huvudnäring bland hans anhängare, var detta inget konstigt, men för dagens turkiska stadsbor medför offerfesten en del problem. Boskapshjordar leds in i städerna, ofta till tomma parkeringsplatser där män under myndigheternas övervakning köper offerdjur och slaktar dem på stället. Turkiska djurvänner invänder dock mot förfarandet, och kritiker ifrågasätter om ett plötsligt överflöd av kött är vad de fattiga bäst behöver. Offerfesten är i dag också en kommersiell högtid, då affärerna säljer alla slags tillbehör för de tillhörande festmåltiderna. Allt fler avstår nu från att själva utföra slakten och skänker i stället pengar till välgörande ändamål.
Ovanstående information kommer från landguiden

Denna högtid pågår under 4 dagar så barnen är lediga från skolan måndag och tisdag men tydligen även imorgon ( ska ringa ut till skolan idag för att få det 100 bekräftat). 5 härliga dagars ledighet ser vi fram emot men inte blodbadet som sker runt om i stan när djuren slaktas. Dock är det mycket bättre nu och det görs på särskilda ställen och inte som för bara några år sedan när det slaktades överallt i både trädgårdar och på öppen gata.
Minns ett år, kan ha varit 2007-2008 kanske. Kommer ut på balkongen en morgon och ser något hänga i ett träd på andra sidan gatan. Hade inga glasögon eller linser på mig så jag såg inte riktigt var det var mer än att det var nåt stort och ljust. Går in och hämtar glasögonen och går ut på balkongen igen. Oh, oj, oops där hängde ett skinnflott djur, en get eller ett får. Glad att jag inte såg när dom slaktade det.

Redan för en vecka sedan började bönderna komma med sina djur. Det finns ett flertal ställen där man kan köpa sitt offerdjur. Bl a berättade Catarina att det hålls en stor boskapsmarknad precis bakom där hon bor. Hon hade gått förbi där en dag och stannat till och pratat med en man som kommit ända från Diyarbakır i östra Turkiet för att sälja sina boskap. Catarina frågade nyfiket varför han valde att komma ända hit. Svaret var enkelt. Han får mycket bättre betalt för sina djur här än där borta.

This entry was posted in Högtider and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

9 Responses to Offerfesten, 5 dagars ledighet

 1. skåningen says:

  Godmorgon!Inte vidare hygieniskt att slakta på torget! .Och mycket mat som kunde vara till de fattigas hjälp!…………….. Visst är det roliga tofflor.Mina hundar hade bitet ”ihjäl” dom.Ha en bra dag! 🙂

 2. skåningen says:

  Vad bra att allt kött blir uppätit! Kram!

 3. Mamma says:

  God Morgon!

  Usch det är inget trevlig syn att se djur slaktas 🙁 Kommer ihåg när mormor och jag var i Tunisien och bodde på ett sprillans nytt hotell. För att inviga det så slaktades en tjur nedanför vår balkong. Jösses vad blod det rann.

  Ha en bra dag! Puss o Kram!

 4. Catarina says:

  Jaaa, och nu har det kommit upp än fler inhägnader med djur och kommersen pågår för fullt.
  Med tanke på att Diyarbakır ligger närapå 100 mil härifrån så var det ju lite intressant att komma ända därifrån för att sälja sina djur här, kurban bayramı firas ju överallt i Turkiet så nog kunde han ha gjort affärer hemma lika gärna – men som sagt, svaret var ganska självklart: bättre förtjänst här. Så bara att önska lycka till med businessen och İyi bayramlar!

 5. Ama de casa says:

  Så länge djuren har det bra fram till ”dödsdomen” och behandlas väl även då den genomförs (och hygieniskt, såklart) så ser jag inget fel med det. Jag äter ju djur. Även om dom ligger styckade och klara i köttdisken så har dom uppenbarligen bragts om livet. Jag tror att det många gånger kan vara ”snällare” att dom avlivas i närheten där dom är uppfödda. Mindre stress på det viset.

  Men det ska verkligen inte vara lekmän som avlivar. Det ska ske fort och så smärtfritt som det nu bara är möjligt.

 6. E says:

  Vad intressant! tack för att du berättade lite mer om denna högtiden. 🙂

Kommentera