Inte som i Sverige

Här är skolavslutningarna inte alls som i Sverige. Här åker barnen bara ut till skolan under ett par timmar och i stort sett bara får sina betyg. Ingen sång och annat för föräldrarna. Avslutningsjippon har dom men då läggs det på andra dagar veckorna innan skolavslutningen så som det vi var på för 2 veckor sedan som ni kan läsa om här. Här läggs krutet på skolstarten istället.

På Alex skola samlas alla elever i åk 1-12 samt förskoleklasserna, personal och föräldrar på skolgården där det hålls ett gäng tal (ja dom är ju väldigt förtjusta i tal här), sjungs, släpps upp ballonger mm sen går alla elever med start åk 1 på rad bort från skolgården under en gigantisk Bahçeşehir Koleji flagga till tonerna av Bahçeşehir sången.

YouTube Preview Image

Det är väldigt mäktigt att stå där och jag minns när Alex började förskoleklass hur stort det var. Stort på flera sätt. Den maffiga invigningen, att min lillskrutt blivit så stor att han skulle börja ”0an”. Så annorlunda mot Sverige och när jag gick i skolan. Goosebumps på armarna och en tår i ögat.

Nu har han klarat av förskoleklass, lågstadiet och ska till hösten börja mellanstadiet. Åk 5 (här räknar dom 4+4+4 som jag tror jag skrivit om innan),  känns helt overkligt men först ska vi njuta av ett långt härligt sommarlov och inte ägna en tanke åt skolan.

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

Kommentera