Duktig på att läsa

Varje kväll läser jag för Alex. Vi har precis läst ut en spännande bok och hade en Tom & Jerry serietidning som mamma hade med sig när hon var här som vi började läsa igår. Jag läste lite först och sen ville Alex läsa och jag blir så imponerad över hur duktig han är på att läsa på svenska. Han är helt enorm. Stakar sig ingenting och läser helt flytande. Inga problem med ”svåra” ord som t ex förtjänar som var med eller orden ingenting och kanske. Han läser orden helt rätt. Svenskan är ju ganska svår med sina stavningar och uttal. Turkiskan är ju lätt på det sättet då orden uttalas exakt som dom stavas.

Vi har aldrig lagt ner nån tid på att han ska lära sig läsa på svenska utan det har kommit av sig själv. Jag tror mycket beror på att när jag läser för honom följer han alltid med i texten och på så sätt ser orden sen är han ju mycket på sin ipad och där blir det både läsning och skrivning när han söker upp olika saker.

Han är även jätte duktig på att skriva på svenska även om det där ibland blir lite a la turka som t ex om han ska skriva ordet dig (dej) så blir det dey då y uttalas j sen gör han som många barn i Sverige också gör glömmer dubbelbokstäver som t ex till blir til eller komma blir koma. Stavning och skrivning är inte heller något vi jobbat med utan det har också kommit mycket av sig själv. Han har haft en hel del svenska pyssel och korsordsböcker. Något han tycker är jätte roligt och det är ett bra sätt att lära sig på. Förena nytta med nöje.

This entry was posted in Alex. Bookmark the permalink.

2 Responses to Duktig på att läsa

 1. Mamma says:

  Jag blev också förvånad sist jag var nere över hur duktig han är på att både läsa och skriva svenska eftersom ingen tränar det med honom. Men jag är övertygad om att det beror på att du hela tiden varit konsekvent med att bara använda svenska när du pratar eller läser för honom.
  Och när han är med mig har han ju inget val 🙂
  Kram!

  • Sand mellan tårna says:

   Ja mycket beror såklart på det sen när han är med dig läser ni ju också mycket tillsammans.
   Puss o Kram o ha en fin dag!

Kommentera