Farliga djur i Medelhavet

För några dagar sedan när jag och Alex tittade på Animal Planet handlade ett program om människor som blivit attackerade av hajar. Vi började prata lite om det finns hajar här och det sa jag att det gör det men inga farliga. Oftast är ju inte hajar farliga för oss människor, det är inte oss dom är ute efter och attackerar dom oss är det oftast av misstag. Dom vill inte äta oss, vi smakar inte gott. Jag berättade att det finns hajar även i vattnet där mormor bor. Vi pratade om än det ena, än det andra om detta med hajar och kom in på andra farliga djur. Vi bestämde oss för att googla lite och hittade denna artikel från Reseguiden.

Dödliga insekter, fiskar och djur i charterländerna

När du letar efter solresor till Medelhavet så är resebolagens broschyrer och sajter fyllda med bilder på pooler, hotell och vackra stränder. Vad du inte ser är bilder på spindlar, hajar, muränor, rockor, ormar, skorpioner och björnar. Men alla de här djuren finns i de stora charterländerna vid Medelhavet. Vi har letat upp ett litet urval av de farligaste djuren du kan träffa på när du åker på solsemester i sommar.

Muräna

Utbredning vid Medelhavet: Grekland, Turkiet. Muränor finns framför allt kring sydligare breddgrader där vattnet är varmt. De här fiskarna kan bli 3-4 meter långa och håller sig ofta gömda hålor och klippskrevor i väntan på byte. Muränor har extremt vassa tänder och mycket starkt bett. Många dykare har blivit av med fingrar när de försökt mata muränor. När fisken väl bitit sig fast så kan den inte släppa taget ens om den dör, käkarna måste ofta bändas loss med en tång.

Muräna

Fjärsing

Utbredning vid Medelhavet: Frankrike, Spanien, Italien, Kroatien och Grekland. Det finns flera arter inom fjärsing-familjen och de förekommer framför allt kring Atlanten men också i norra Medelhavet. Det som gör fjärsingen farlig är att den har en gifttagg på ryggen och att den gillar att ligga gömd i sanden nära strandkanten. Tusentals turister trampar av misstag på fjärsingar varje år och många uppsöker också sjukhus. Stinget innehåller ett gift som orsakar smärta och svullnad och har i några enstaka fall orsakat dödsfall.

Fjärsing

Portugisisk örlogsman

Utbredning vid Medelhavet: Förekommer i hela Medelhavet. Trots att portugisisk örlogsman egentligen heter blåsmanet så är det inte ett manetdjur utan en koloni av mindre nässeldjur som samarbetar. Portugisiska örlogsman förekommer i världens alla varma oceaner och färdas ofta i mycket stora flockar med 100-tals djur. Precis som med många maneter så är det de långa trådarna som orsakar problem men här handlar det om tentakler som ofta är mellan 10–50 meter långa. Om tentakeln kommer i kontakt med din hud så orsakar giftet inte bara smärtsamma blåsor utan offren får oftast också feber. I sällsynta fall störs hjärta och lungor så kraftigt av giftet att den drabbade personen dör.

Portugisisk örlogsman

Brunbjörn

Utbredning vid Medelhavet: Grekland, Spanien, Kroatien, Turkiet och Italien. Det finns många björnar i populära länder som Spanien, Grekland och Kroatien. Men björnarna håller oftast till i mycket bergiga och skogiga områden, mycket långt från de soliga stränderna. Björnar är mycket farliga om du råkar överraska dem men det dödas fler människor av björn här i norr än vid Medelhavet.

Brunbjörn

Rockor

Utbredning vid Medelhavet: Vanlig i hela Medelhavet. Rockor av flera olika arter är vanliga i hela Medelhavet och har en eller två skarpa spetsar på sin stjärtfena. De här spetsarna använder rockorna när de känner sig hotade och kan orsaka mycket svåra skador eller dödsfall. Spetsen innehåller inte bara ett gift som orsakar stark smärta och svullnad utan den går ofta av och fastnar i kroppen. Rockorna varierar i längd från 1–5 meter och är som farligast när de ligger gömda i sanden på grunt vatten eftersom det då är lätt för turister att råka trampa på dem.

Rockor

Svarta änkan

Utbredning vid Medelhavet: Spanien, Tunisien, Turkiet och norra Afrika. Det finns flera olika arter av spindlar som är kända under namnet svarta änkan. De svarta änkor som finns runt Medelhavet ger ett mycket smärtsamt bett men det är oftast inte dödligt. Spindeln är oftast bara 1 cm stor och trots att giftet är farligt så blir mängden väldigt liten. I många länder kring Medelhavet finns också den farligare fiolspindeln vars gift gör att hud och muskler ”smälter”, men spindeln är extremt skygg och antalet bett är mycket få.

Svarta änkan

Egyptisk kobra

Utbredning vid Medelhavet: Tunisien, Egypten och hela norra Afrika. Det här är en av de största och farligaste ormarna i Afrika. Den egyptiska kobran kan bli 2,5 meter lång och finns oftast i vildmarken men tar sig då och då in till städer i både Tunisien och Egypten. Blir du biten av en egyptisk kobra är det viktigt att du snabbt får motgift men det är inte säkert att det hjälper, giftet är så farligt att många dör efter så kort tid som 10 minuter.

Egyptisk kobra

Malariamygga

Utbredning vid Medelhavet: Turkiet, Tunisien, Egypten och norra Afrika. Det finns dussintals olika typer av myggor som kan sprida den mycket farliga sjukdomen malaria. Risken är mycket liten att myggor vid större charterorter vid Medelhavet sprider malaria. Men om du reser ut på landsbygden så finns det en risk att du träffar på malariamyggor.

Malariamygga

Vithaj

Utbredning vid Medelhavet: Spanien, Italien, Malta och Frankrike. Den stora vithajen är kanske det mest skrämmande av alla rovdjur och det finns ett litet antal av de här stora hajarna i nordvästra Medelhavet. Ett 20-tal personer har dödats av vithajar i Medelhavet sedan 1907 och de syns regelbundet utanför den spanska medelhavskusten. Antalet vithajar i Medelhavet är dock så få att de klassats som utrotningshotade.

Vithaj

Svart tjocksvansskorpion

Utbredning vid Medelhavet: Egypten, Tunisien, Turkiet och hela norra Afrika. Den här svarta skorpionen blir ungefär en decimeter lång och är en av världens farligaste skorpioner. Det är ingen slump att dess latinska namn, ”androctonus”, betyder ”människodödare” eftersom den har ett mycket starkt gift. Flera personer dödas varje år vid Medelhavet men den finns oftast bara i ökenliknande områden.

Svart tjocksvansskorpion

Jag ska säga att jag har aldrig under mina 8,5 år här ens sett en skorpion och orm har jag nog aldrig sett någon alls. Spindlar har jag väl mest sett dom vanliga ”hoppspindlarna” som är som en vanlig husspindel. Inte ens under alla gånger (och det är många) vi har varit på safari turer har jag sett annat än små söta ödlor. Tycker ju att man högt uppe i bergen borde se ett och annat kryp men icke.

Det var väl underhållande läsning jag bjöd på?!?!

Så…se så, boka din nästa resa till Turkiet redan nu.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet, Utflykter stora som små. Bookmark the permalink.

9 Responses to Farliga djur i Medelhavet

 1. Aurora says:

  Hualigen. Det här visste jag inte. Kram

 2. Gomo says:

  Det var läskiga saker du bjöd på .Jag måste dock säga att jag rest i många länder,men aldrig råkat ut för något .En liten skorpion i handfatet på hotellet i Alanya är inget att tala om,även om hotellet vände uppochner på hela rummet. Hoppas ni inte hade mardrömmar i natt. Ha en bra dag ! Puss o Kram !

  • Sand mellan tårna says:

   Nä det verkar ju inte vanligt att folk blir bitna. Och du som bott i afrika hade ju verkligen kunnat råka illa ut. Jag minns skorpionen i er poolen än idag 😉
   Puss o Kram och ha en fin dag du med.

 3. Mamma says:

  Oj, massa info som jag helst skulle klara mig utan. Undrar om jag ska bada nästa gång? Eller om jag över huvudtaget ska går ut 🙂
  Puss o kram! Ha en bra dag!

 4. Gilla says:

  Det enda ”farliga” jag har råkat ut för på semestrarna är möten med kackerlackor. Och de är väl inte ens farliga.

  Kram/Gilla

 5. Catarina says:

  Jomen visst är det så… det kryllar verkligen av alla möjliga ”kryp & odjur” av alla de slag 🙂
  Det är ju tur att man sällan kommer i närkontakt med dem 😉 – de små ”hoppspindlarna” har jag också hemma ibland, men det är stort sett allt.

 6. hua…undrar om jag får ngn behållning av kommande Alanyaresa om jag ska gå klädd i galon från topp till tå 😉

Kommentera