Liten överdos

Ni som har mig på facebook har kanske redan läst om detta så ni kan blunda.

Förra lördagen blev jag på eftermiddagen helt knockad av något. Kom från ingenstans. Feber, frossa, hosta, huvudvärk…

Hasan tyckte på måndagen att vi skulle åka till sjukhuset men det tyckte inte jag. En förkylning eller influensa bara, det går över men på fredagen fick jag slänga in handduken och åka till sjukhuset då jag inte blivit det minsta bättre. Skulle lyssnat på honom från början.

Ett blodprov visade på en hög bakterieinfektion i kroppen så läkaren skrev ut antibiotika. Direkt in på ett av apoteken som ligger bredvid sjukhuset för att hämta ut medicinen. Får hjälp av en kille på kanske 15 år och jag vet att jag höjde på ögonbrynen över att få hjälp av en så ung kille, litade inte alls på att han var kunnig nog men tänkte att läsa innantill kan han väl. Han plockade fram medicinerna och skrev på paketen hur många och hur ofta jag skulle ta de olika tabletterna.

Hem och det första jag gör är att ta medicinen. Sent på kvällen tar jag en till av den man skulle ta 2 om dan. Morgonen efter tar jag ännu en och efter det började hela världen snurra. Jag blev så yr, såg helt suddigt, skakig, svettades, illamående…

Trodde det var en biverkning av medicinen så jag tänkte att det går väl över. La mig på soffan och väntade men när det efter 4 timmar inte förbättrats ett dugg fick Hasan ta mig till sjukhuset igen. In till läkaren vi haft dan innan och han trodde också det var en reaktion på medicinen och skulle skriva ut annan när han läser på paketet (vi hade medicinen med oss) och ser att det står 1 tablett morgon och kväll. Nej, nej sa han bara, de här ska man bara ta 1 gång om dan, dom är så starka.

Aha, så det är en överdos jag fått!!

Så, den 15 åriga killen kunde alltså inte läsa innantill utan skrev helt fel dos på paketet. Något som kan få katastrofala följder för vem som helst. Ett barn t ex. Han får enligt lag inte heller göra det han gjorde, han kan få vara springpojke men inte ge ut mediciner och absolut inte skriva doseringen på dom.

Läkaren frågade vilket apotek det var och skulle ta tag i det. Hasan gick in på apoteket med mord i blicken (jag satte mig i bilen för jag var så yr) och skällde ut dom. Sa att dom leker med människors liv och att det aldrig får hända igen för någon.

Läkaren sa till mig att det är ingen fara, det kommer gå över framåt kvällen vilket det inte gjorde. Jag är ju inte så storbyggd direkt så det tog väl rejält på mig och satt i länge. Skulle ta en ny tablett morgonen efter sa han men då jag fortfarande var yr på morgonen väntade jag till kvällen då det lagt sig.

Det hemska med detta är att det är inte första gången nåt går fel. Dagarna innan skulle Hasan köpa hostmedicin till både mig och Alex. Slemlösande till Alex och mot torrhosta för mig. Han kommer hem med en som ska funka för båda. Eh? En hostmedicin som både löser upp slem och funkar mot torrhosta??

Bad honom åka och köpa en annan till mig för den första funkade på Alex. Hasan var på ett nytt apotek och förklarade att det är mot torrhosta, riktig hård torrhosta. Hem kommer han med en hostmedicin som jag haft en annan gång och som är slemlösande, på nätet (den finns i Sverige också) står det t om att den är mot extra segt slem. Helt fel alltså!

Iväg igen till ett 3e apotek och då fick jag tabletter som var rätt och även läkaren sa att dom är bra.

Så inte bara att dom kan dosera fel, dom kan även ge ut fel mediciner vilket också kan få katastrofala följder. Minns en gång när Alex var runt 4 år och han behövde hostmedicin, slemlösande och Hasan hade fått astmamedicin på apoteket. Vet flera som fått helt fel grejor.

Jag kollar alltid upp allt (aktiva substanserna) på fass eller annat sätt på nätet innan jag tar en medicin här så behöver ni medicin här är det mitt råd att ni gör samma. Det finns duktig och kunnig apotekspersonal här men även såna jag undrar om dom ens har utbildning så för att vara på den säkra sidan, kolla en extra gång.

Nu börjar jag bli bättre i alla fall och har idag varit ute för första gången på flera dar. Var i regnbågsparken. Alex lekte med Deniz (en skolkompis i samma ålder, mamma turk, pappa tysk) och jag och Catarina fikade. Solen sken, lite tunna dismoln och det var riktigt skönt ute. 15-16 grader kanske. Annars har vi haft en hel del regn här men även en del sol. Ska väl bli lite varannan dag väder här framöver.

Skolorna är stänga då det 2 veckor långa terminslovet började i fredags så vi njuter av ledigheten även om Alex haft lite extra ledigt när vi var i Sverige.

Betygen han kom hem med kan inte göra mamma och pappa annat än mycket stolta. En 4a sen resten 5 or.

This entry was posted in Alex skola, Inte alltid roligt, Strandliv/Poolbad/Lek & Bus, Väder. Bookmark the permalink.

2 Responses to Liten överdos

  1. Gilla says:

    Jag läste om det på FB. Klart att det är oansvarigt att låta en sån ung pojke får ha ansvaret att expediera sådana mediciner.

    Så duktig Alex är i skolan.

    Kram/Gilla

  2. Sita says:

    Dåligt av apoteken att ge fel medicin. Hoppas du är bättre nu o inte nerdrogad. Kram

Kommentera