Mätta och belåtna…

Blev vi varje dag. Så mycket god mat!

Alex har alltid haft ganska vuxen smak när det gäller mat och är inte det minsta rädd för att prova nya saker. Han äter hellre kuru fasulye (vita bönor) än hamburgare och hellre linssoppa än fiskpinnar och mos. Hans första lunch på Sicilien föll på valet av något han blev väldigt förtjust i när vi var i Kroatien förra året…

Musslor! Här med pasta.

Det fanns en restaurang som drivs av en dansk kvinna och hennes italienske man som heter La Spelonca och som dom haft sedan 70 talet som blev en favorit. Inte bara vår utan mångas, vi såg massor av folk från hotellet som var där och åt. Det låg bara 5 min gångväg från hotellet. Där delade jag och Alex, jag vet inte hur många gånger på en skål…

Med musslor till förrätt.

Skinka och melon

Grillad svärdfisk är en specialitet på Sicilien som bör provas.

Bruschetta (uttalas brusketta) blev det också till förrätt ganska många gånger.

Kyckling med ost, tomatsås och aubergine.

Kött med masalasås.

På Sicilien när man beställer en rätt får man inget tillbehör mer än kanske lite sallad som garnering. Tillbehör så som pommes, potatis eller annan sallad/grönsaker beställer man för sig.

Grillade grönsaker. Tillbehör till…

Grillad kycklingfilé.

Förrätterna var ibland som en hel måltid. På Sicilien börjar man med en förrätt sen går man över till ”secondo” som oftast är en pasta och därefter kommer huvudrätten och sist en dessert. En sån här meny med alla dessa omgångar mat tog vi oss aldrig igenom.

En smarrig räkcoctail.

Kycklingschnitzel.

Kalvschnitzel

Smarrig tomatsallad.

Är man i Italien måste man såklart äta pasta och pizza och det har vi gjort…

Maten på La Spelonca var helt underbart god och det ställe vi åt på oftast. Jag fick en favorit och det var denna. Spagetti Etna, spagetti med en pastasås det var sting i.

Ser ni vilken mega portion? Fyller hela tallriken och det är detta dom äter som ”secondo”, dvs innan huvudrätten men efter förrätten.

Självklart blev det en och annan pizza också. Kommer ihåg första gången jag var i Italien. Det var 1986 och vi åkte till Rom på skolresa. Har många roliga minnen från den resan men också ett hemskt matminne och det är att jag har aldrig ätit så äcklig (vet att man inte ska säga äckligt om mat – sorry) pizza i hela mitt liv som den gången.

Nu däremot kan dom göra pizza. På alla ställen vi åt pizza var dom jätte goda.

Satt nu och bläddrade febrilt bland mina bilder då jag vet att det ska finnas fler smarriga matbilder på goda pizzor men hittar dom inte. Kom då på att dom ligger på Alex kamera som vi inte tömt än så ni får titta er mätta på detta.

Lasagne provade vi också men det var efter visst tvekan. Vi har alla 3 i färskt minne lasagnen vi fick i Venedig förra året som var en enda slaskig sörja och helt oätbar men den vi åt nu var helt underbart god. Vi har faktiskt inte ett enda dåligt matminne från denna resan.

This entry was posted in Sicilien. Bookmark the permalink.

7 Responses to Mätta och belåtna…

 1. Sita says:

  Oj vilka matbilder jag blir rent av hungrig. Har haft en bloggvän här idag o det föll väl ut. Kram

 2. Mums, all den maten såg inte fel ut?! Dags att gå och rota i kylen efter nått gott! 🙂

 3. Veiken says:

  Du milde så mycket gott!
  Den första pizzan jag åt, var är jag bodde i Schweiz. Bakad i stenugn. Tomat,mozzarella och sardeller var på. Ganska gott med sältan faktiskt!

 4. Ama de casa says:

  Oj vad med mat! Hann ni med att göra nåt annat än att äta? 😉

  Jag har samma upplevelse fast från tågluffen 1978. Dom kunde INTE göra pizza i pizzans hemland. GLÄÄÄÄ vad äcklig den var. (Sorry, men den VAR äcklig, och då får man säga det! 😉 )

 5. Micke says:

  Ja, se mig mätt på bilderna kunde jag… Vilka smarriga maträtter!!! MUMS!!!
  sv:
  Välkommen tillbaka! Det har varit tyst utan dina kommentarer, men en bloggsemester behöver vi alla ibland. 🙂
  Ja, Maria, blev verkligen helnöjd!

 6. Fina Frun says:

  Åååååh vad gott! Och jag som ääääälskar pasta!

 7. Fenixmona says:

  Oj, vilka smarriga matbilder så här före frukost! Svärdfisk åt vi i Spanien också, väldigt gott! Maten är viktig för en lyckad semester och här har ni verkligen fått njuta många kulinariska läckerheter! Kramiz

Kommentera