Orka med barnuppfostran

En del orkar verkligen inte med att uppfostra sina barn utan låter dom komma undan med allt och göra precis som dom vill.

Igår på Alex fotbollsträning kom 2 mammor och tittade. Deras söner är ganska nya i laget. Den ena mamman hade förutom sonen som tränade 3 barn till. En pojke på kanske 6 år, en på 3 och en flicka på ca 6 månader.

3 åringen var ett riktigt monster. Värsta sortens unge ni kan tänka er. Inte hans fel såklart att han blivit sån utan enbart föräldrarnas.

När dom kommer ligger flickan i vagnen och sover och dom ställer vagnen en bit bort i skuggan och sätter sig själva på bänken bredvid mig. 3 åringen går fram till vagnen och börjar putta den fram och tillbaka, in med huvudet i vagnen, pratar och petar på flickan som sover. Mamman tittar men säger inget men efter en stund säger hon lite tamt att han inte får göra så för då vaknar hon. Gör han som sin mamma säger? Nej, han fortsätter och såklart vaknar flickan. Då får pojken en slap över huvudet.

Sen går han fram till vattenslangen som finns där och börjar leka med vattnet. Mamman tittar och ser det men säger inte. Han blir väldigt blöt och då säger hon lite tamt att han ska stänga av vattnet och inte leka mer med det. Hon reser sig inte upp och tar bort honom därifrån och stänger av vattnet utan sitter kvar. Han lyssnar och lyder inte och blir ännu mer blöt. Då går hon dit och han får en slap över huvudet.

Han hittar en halvplatt fotboll han vill spela med inne på planen. Tränaren vill inte ha några andra barn där inne under träningen men 3 åringen ska in. Han sliter och drar i grinden men får inte upp den. Mamman säger att han får inte vara där. Då slänger han sig ner på marken och gallskriker och mamman öppnar grinden och säger ok ok gå in då.

3 åringen springer runt med bollen och stör ganska rejält dom som tränar. Tränaren säger snällt till honom att du kan inte vara här och tittar mot mamman men ungen lyssnar inte, inte mamman heller. Efter en stund säger mamman till 6 åringen att hämta 3 åringen och ta ut honom från planen. När han gör det börjar 3 åringen gallskrika och slänger sig på marken. Mamman reser sig inte från bänken utan skrattar bara och dom låter honom vara kvar.

Efter en stund kommer han ut själv och han, 6 åringen och den andra mammans 4-5 årige son ska sparka boll på gräsplätten bakom bänkarna. 3 åringen får utbrott och slänger sig på marken mest hela tiden så fort nån av dom andra två tar bollen för honom.

En stund senare har dom hittat annat att göra och lämnat bollen. Då kommer några äldre barn och tar bollen och börjar sparka lite. Då ska 3 åringen helt plötsligt ha den igen och säger till sin mamma att han vill ha den. Mamman säger att det går inte för dom äldre barnen har den nu. Då slänger han sig på marken och gallskriker. Då öppnar hon grinden och säger att han kan gå in och ta en boll på planen. En av bollarna barnen har på träningen. Tränaren är alltid stenhård med att inga andra får ha bollarna dom har på träningen även om dom inte används.

Han springer runt med den på planen och tränaren ser inte glad ut och ber honom gå ut vilket han inte gör. Säger bara att han ska spela match. Under hela tiden har han varit väldigt uppkäftig och sagt ord jag aldrig skulle tillåta min son ta i sin mun och åt detta har mamman bara skrattat. Så även nu. Hon skrattade när han sa till tränaren att han ska spela match och inte tänker lämna planen.

Jag kände hur jag knöt händerna och kokade av ilska. Visade ganska tydligt vad jag tyckte om pojkens beteende men mamman fattade nog inte. När han kommer ut från planen går han till sin mamma och gnäller över något. När han gnällt färdigt ska han gå in på planen igen. När han kom ut hade han inte stängt grinden ordentligt så när han är på väg att gå in igen reser jag mig snabbt upp och går fram och stänger grinden framför näsan på honom (vi satt 2 steg från grinden) och säger skarpt hayır (nej). Han tittar lite skrämt på mig och sen på sin mamma och säger att han ska gå in på planen. Mamman som såg när jag stängde grinden tittar lite på mig och ler menlöst och säger lika menlöst nej till honom. Då slänger han sig ner på marken och gallskriker. Då får mamman eld i baken. Så mycket har hon ju fattat att hon kan ju inte släppa in honom nu när jag tydligt visat att det inte är ok så hon reser sig och försöker locka bort honom vilket går sådär, inte alls. Han ligger kvar på marken och gallskriker.

6 åringen, den andra mamman och hennes son daltar alla med honom för att han ska bli glad igen och till slut får dom honom att sluta skrika och resa sig. Då bestämmer dom sig för att gå. Jag slog volter av glädje!

Alltså, så som den ungen betedde sig hade jag aldrig tillåtit Alex att bete sig och han skulle inte göra det heller. Han är inte guds bästa barn och lyssnar inte alltid på mig men han vet vad som är rätt och fel och hur man uppför sig och det vet han för att jag lärt honom det och orkat med att uppfostra honom. Ett barn uppfostrar sig inte själv och låter man dom göra det, jag då blir dom odrägliga små monster som är en pina både för sig själva och omgivningen.

Hoppas dom aldrig mer kommer och tittar på träningen!

This entry was posted in Inte alltid roligt. Bookmark the permalink.

11 Responses to Orka med barnuppfostran

 1. farmor says:

  Så ser det verkligen ut ibland. Jag har tre nu vuxna killar och har varit väldigt bestämd med regler. Många gånger funderar man, har jag varit för hård. Men nu när min äldste son själv har barn och hans flickvän berättar att han med stolthet säger, hemma fanns det regler, så värmer det. Han har förstått och uppfostrar själv med regler. Du kommer, som jag med det vill säga, få belöning för ditt arbete kanske inte nu men med kärlek när de blir äldre. Fortsätt med ditt sätt. Hälsningar från 5 gradigt grått och trist Stockholm, men nästa söndag säger jag, Alanya here I come 😉

  • Sand mellan tårna says:

   Jag är också väldigt bestämd men samtidigt väljer jag mina strider med Alex och väljer vilka som är värda att lägga energi på. Barn mår bra av regler och rutiner och det märker jag på Alex. Vi bråkar väldigt sällan vilket är jätte skönt. Tror också han kommer uppskatta det när han blir vuxen och kanske själv en dag har barn och gör likadant i sin uppfostran med dom. Jag märker ju att jag gör mycket som min mamma gjorde. Ändå sa jag då att jag aldrig skulle göra si och så mot mina barn 😉
   Bara 1 vecka kvar att stå ut i grå vädret. Snart är du i solen och värmen 🙂

 2. Sita says:

  Oj vilken UNGE. Mamma skulle ha stryk hon med. Låta killen göra så. Hade aldrig mina fått göra. Kram

 3. Aurora says:

  Det gäller att ha tydliga regler för barn. Och att inte ge efter för lite gråt. Den ungen visste vad han skulle göra. mamman orkade väl inte höra honom. Kram

 4. Floyd says:

  Fotboll väcker många känslor 🙂
  När min snork var ca 7 och spelade boll så hade de en målvakt som var skogstokig.Vid första insäppta målet blev han illröd i ansiktet när han reste sig upp, och rusade efter målgöraren och fick tag i honom på mittlinjen,där blev brottning,slag,sparkar,könsord.
  Tränare ,lagledare,domare rusade dit medan faddern vände sig om och sa-Jag har inte sett något.
  Han övergick sedermera till hockey,vilket passade honom och farsan bättre.
  Skulle ni möjligtvis kunna skicka upp lite värme till,vi fryser.
  Ernie

  • Sand mellan tårna says:

   Låter mer som han skulle håla på med boxning men även hockey kan ju gå ganska hett till 🙂
   Jo, nu känns det som att vi kan börja dela med oss av värmen. *pust* varmt idag.

 5. Jennifer says:

  Usch så jobbigt, blev rasande när jag läste haha. Jag klarar iheller inte av ouppfostrade ungar och skyllar såklart allt på föräldrarna. Benyamin börjar bli liiite trotsig nu och man märker direkt att Erkan inte är så stark som han påstod att han skulle vara som förälder. Så fort Benyamin börjar skrika vill Erkan göra det enkelt för dom båda och ge det han vill ha. Han vill ju inte se sin son ledsen, medans jag får vara sträng och får läxa upp mannen haha. Jag kan förstå honom lite då han bara träffar Benyamin 2 – 3 timmar på kvällen och vill då bara gosa med honom, men då bruka jag påminna honom att vi inte ska ha ungar som hans systers två monster som endast äter godis, har hål i tänderna och är uppe hur länge dom vill och skriker och har sig.

 6. Ama de casa says:

  Fy vad jobbigt! Håller tummarna att dom inte dyker upp mer…

  Förresten, finns det bilder då när du slog volter? Om ingen fotade kan du väl göra en rekonstruktion, jag vill gärna se! 😀

 7. Maria Settergren says:

  Ja, då kan du tänka dig hur kul det är att ha sådana (och de blir fler och fler) i den svenska skolan. Om man som lärare försöker få fason på dem kan man blir anmäld av föräldrarna.Ingen uppbackning av chefer, eftersom alla anmälningar ska betraktas som riktiga (alltså att läraren gjort fel) ända tills motsatsen har bevisats av långa utredningar på Skolverket. Numera ska man tåla våld av elever också enligt en dom i Kiruna nyligen. Man jämställer lärarjobbet med jobbet som polis eller vakt. Blir man skadad får man inget skadestånd. Det får alla andra.
  Som mellanstadielärare fick jag varannan gång ta hand om en klass från en lärare som lät sig styras av eleverna (vilket ansågs riktigt av ”experterna”) och varannan gång en klass från en lärare som hade ordning och reda, krav och disciplin i klassrummet. Men också värme och framför allt en kollektiv anda hela tiden. De klasserna var som om de kom från olika planeter. År ut och år in. De från den ordningsamma klassen var öppna, lyhörda, sociala, snälla och hade mycket goda kunskaper. Från den andra klassen kom elever som låg och skrek på golvet, som inte kunde lyssna som var elaka mot sina kamrater och som inte kunde läsa och räkna.
  Om det omgivande samhället inte visar vad som krävs av barn och ungdomar kommer många vuxna inte att klara det heller. Familjen har i Europa försvagats enormt mycket och är stadd i upplösning. Familjen är liten och ensam. Det har nog med samhällsutveckling och ekonomi att göra, tror jag. Om förslappning och förfall pågår för länge, är det enormt farligt. Då kommer många unga att dras till våldsbenägna organisationer som erbjuder disciplin och lydnad. Därför är det jätteviktigt att vara en förälder som kan säga nej och inte ge efter för barnets alla infall och önskningar. Viktigt att när heta känslor lagt sig prata med barnet och få det att förstå varför man säger nej. Det tror jag du är bra på Karina.

  • Sand mellan tårna says:

   Alex säger ibland att du är så hård/sträng mamma och när det kommer till vissa saker viker jag inte en tum 😉 Samtidigt som jag är världens bästa och finaste mamma i nästa sak så vi har nog en bra balans.

 8. carola says:

  Håller med dig till fullo! Jag har alltid varit benhård men rättvis mot mina ungar. regler måste barn ha för att klara av vuxenvärlden så småningom. Minns när jag o X:et blev sambos…min Zanna satt chockad o stirrade på hans barn över hur de betedde sig..DÄR kan man prata om ouppfostrade barn..fick göra i stort sett som de själva ville, en pappa och en mamma som var fullständigt tama när det gällde uppfostran. Sambon fick ”dåligt samvete” när han skällde på barnen..själv har jag aldrig behövt skälla på vare sig Zanna lr Tobias, det har räckt med en blick så har de fattat att det inte varit ok. De säger själva idag (21år o 16 år som de är nu) att trots att jag haft regler har de aldrig uppfattat mig som elak eller orättvis, de är tacksamma för att vi haft regler . barn blir trygga av det…..åter till det jag skulle säga om Zanna o x:ets barn…hon stirrade på dem o bara kläckte ur sig: Ni är ju för fan ohyfsade!…*L*…när en då 14 åring blir chockad kan man förstå hur pass ouppfostrade de var…

Kommentera