Ezme

Floyd/Ernie efterlyser recept på den röda goda röran (Ezme som den heter) man får till brödet som förrätt här. Jag gör allt för mina kära läsare så självklart har jag ett recept på det och så här gör jag den…

2 medelstora tomater

2 gröna paprikor (gärna smala turkiska annars räcker det med en liten)

1 stor lök

1/4 tsk mynta (brukar jag hoppa över)

1/2 tsk pulbiber (den starka paprikan som finns här, går bra med chilipulver)

1/2 tsk svartpeppar

1/2 tsk salt

En bunt persilja

1-2 msk olivolja

Skala och kärna ur tomaterna. Kärna ur paprikan och skala löken. Hacka tomat, paprika, lök och persilja mycket fint fint fint fint (ska bli riktigt små bitar).  Häll i olja lite i taget tills det blir en lagom konsistens. Blanda ner alla kryddorna och rör om väl. Låt gärna stå ett par timmar så smakerna ”sätter sig”. Denna är medelstark. Gillar man inte så stark så minska bara på kryddorna. Många ”turistrestauranger” gör den mildare varianten som är lite mesig tycker jag. Riktiga turkiska restauranger gör med sting i och det är godast och vill man ha riktigt stark är det bara att ösa på med mer kryddor.

Gott både att doppa bröd i och till grillat.

This entry was posted in Recept. Bookmark the permalink.

15 Responses to Ezme

 1. Aurora says:

  Här får det bli en stark variant. Ska prova. Kram

 2. Den ska jag absolut prova!! Jättekul med recept! 🙂 mer mer mer 😛

 3. Sita says:

  Ser toppen ut. Jag kommer kke att gå in senare o kolla. Kram

 4. Floyd says:

  Böjer på gamnacken!
  Örnita påstår att de bakar det tunna flatbrödet utan gäst.Kan det vara så?
  Ernie

  • Sand mellan tårna says:

   Kan vara så men recepten jag har är det jäst i. Finns 2 recept för dig att prova nu 🙂 Lycka till!

 5. Novalee says:

  Lämnar ett avtryck här för att säga att jag kikar in rätt ofta. Gillar verkligen din blogg.

 6. Micke says:

  Det låter gott och ser också smarrigt ut! 😛
  sv:
  Ja, det är gött att ha dem hemma! 🙂

  Ha en riktigt bra helg!

 7. fenixmona says:

  Å´så gott! Jag gillar den och Hajdarin så de far vi får in till maten brukar vara helt tömda! Kramiz

 8. fenixmona says:

  Fat ska det vara förståss…hehe 🙂

 9. Anna says:

  Godmorgon:) Va gott älskar verkligen turkiska maten, rörorna är mums. Den ska vi prova idag. Äter inte bröd så den gör vi inte, äter under lchf. Skönt med lördag vaknade så tidigt idag igen men kunde somna om och det var riktigt skönt. Ha det så gott:)

  • Sand mellan tårna says:

   God morgon!
   Röran går ju lika bra att ha till annat. Lycka till!
   Ha en fin dag! 🙂

 10. Ama de casa says:

  Ser himla smarrigt ut – när kan jag komma? 😉

 11. Hebbe says:

  Ja lilla Poppy,,jag har snoozat på henne även en stund i dag..Haé Kram.

 12. Feliz says:

  Hej jag gjorde precis det där men det blev inte som din ! En sak fattade jag inte skulle man ta bort kärnerna från tomaterna ‘? Och den blev inte lika röd är det för att man inte har den där pulbiber kryddan ? Men nästa gång blir den säkert bättre.Men mamma ska göra köfte ikväll mums 😀

  • Sand mellan tårna says:

   Hej Hej!
   Ja man ska ta bort kärnorna ut tomaterna och bara använda köttet. Bilden är lånad från google och min brukar inte heller bli så röd, min blir mer ljusröd så färgen spelar ingen roll direkt. Pulbiber kryddan ger ju lite färg men inte så det ska göra jätte stor skillnad.
   Köfte är mums 🙂

Kommentera