Klämdag! Vad är det?

Såg på svenska nyheterna igår att nån skola i Sverige ”missat” att det är röd dag idag och därmed var det en klämdag igår och barnen skulle varit lediga men var det inte. Det är stora och viktiga nyheter det! Som en elev sa när han fick frågan vad han tyckte om att dom inte fick ledigt. –Det är *svordom* dåligt, man ska ju ligga hemma och sööööva.

Här finns inga klämdagar. Se bara hur det var förra veckan. Dom var lediga måndag och tisdag sen skola onsdag, lediga torsdag och skola fredag. Skola igår och lediga idag.

Nä, ingen skola idag heller. Det är nån helgdag här. Jag vet att första maj är en helgdag här men hade helt glömt bort det och kom inte på det förrän vi mötte Joanne igår och hon talade om att Şenay sagt att dom är lediga på tisdag. Hon visste inte om det var sant så hon frågade om Alex sagt något vilket han inte hade men så kom jag på att det stämmer då det är 1a maj.

Meddelande om det från skolan? Jodå, det låg en lapp i Alex väska när han kom hem. Så denna gången fick vi meddelande om det men det var det inte alla som fick. En svensk mamma i Side som också har sin dotter på Bahçeşehşir i Manavgat mailade mig och frågade om dom är lediga imorn då hennes dotter säger det.

Så idag får Alex och mormor en hel dag till tillsammans. Får se om det blir stranden. +20 grader just nu, lite tunna dismoln. Vädersajterna visar på chans till regn men det hoppas vi att vi slipper.

This entry was posted in Alex skola, Högtider. Bookmark the permalink.

10 Responses to Klämdag! Vad är det?

 1. fenixmona says:

  Ja, det blev visst dyrt för skolorna också för det låg redan inne i deras lönesystem och gick inte att ändra. Ser ut att bli fint här idag men dagen har nyss börjat så vi får se vad det blir…det kan ändra sig snabbt. Kramiz

 2. Sita says:

  God morgon. Strålande solsken här, men kallt än. Just nu bara +6 grader. Men det blir väl mera snart. Kul för barnen att vara lediga idag. Vi hade jobbat in igår så jag har min lediga dag i morgon. Kram

 3. Veiken says:

  Lyckliga mormor som får en heldag med Alex!
  Våra svenska ungdomar kanske skulle ha en utbytestermin i en turkisk skola. Det skulle nog inte bli så lätt alla gånger! 🙂

 4. Aurora says:

  strålande sol här också. Men stranden får allt vänta några månader till. Kram

 5. Vadico says:

  haft en bra dag? 🙂

 6. Vad hemskt för barnen!

 7. Ama de casa says:

  Klämdag? Attans, det missade jag helt! 😉

 8. Så skönt med ännu en ledig dag för Alex när mormor är där! 🙂

 9. Ruth i Virginia says:

  Lapp-meddelande från skola till mamma hemma i huset brukar sällan nå målet. 🙂
  Tycks vara många lediga skoldagar i Turkiet. Sverige är inte så dåligt på det heller.
  USA har ganska få allmäna helgdagar och just inga s.k. klämdagar, eftersom allting utom jul,nyår och 4th of July flyttats till måndagar. Thanksgiving är alltid sista torsdagen i november, oberoende av datum.

  Trevligt för mormor är det ju definitivt.

  • Sand mellan tårna says:

   Jag brukar rota igenom Alex väska varje dag för att se om det ligger lappar där om olika saker men ibland har jag missat nån hopknycklad liten lapp i botten 😉
   Nja, dom har inte så många lediga dagar här heller. Är nu det senaste dom haft strö dagar hit och dit annars har dom ett lov på hösten (kurban bayram-offer högtiden) som är på allt mellan 3-5 dagar men den flyttas varje år så under några år infaller den på sommaren sen har dom ett par dar vid nyår och ett långt 2v lov vid terminsbrytet (vinterlov) sen är det bara strödagar. Inte som i Sverige där om har höstlov, jullov, februarilov, påsklov och allt vad det är men räknar man antal veckor dom går i skolan under ett läsår är det lika många veckor som i Sverige men så har dom i stället längre sommarlov. Slutar samtidigt som Sverige i juni men börjar inte förrän i mitten/slutet på september. Är alldeles för varmt för att börja i augusti här.
   Ha det bra!

Kommentera