Frågor och Svar om skolor

Jag får en hel del frågor om hur skola fungerar här i Turkiet. När dom börjar 1a klass? När börjar dom läsa engelska? Hur är det med ”0an” (förskoleklass), finns det? Hur många år går dom i skola. Hur är skolorna i Turkiet i förhållande till Sverige? Varför har dom så mycket läxor och varför ge fröken om barnen inte måste göra dom? Får man studiebidrag?…

Ska försöka svara så gott jag kan efter att ha fått lite hjälp av en annan svurkmamma i Marmaris om antal år man går i skolan då en lagändring varit på gång (har trätt i kraft).

Det har varit 8 år obligatorisk skolgång men nu har en ny lag trätt i kraft (sedan mars i år) vilket innebär att det numer är 12 års obligatorisk skolgång. 4+4+4, elementary school, middle school och high school. Man ska börja första klass när man är mellan 60-72 månader. Dock kan man vänta ett år om man kan visa att barnet går i godkänd förskoleklass (0an). Man kan även få börja förskoleklass tidigare men måste då ansöka om det annars får man en kallelse när det är dax. Här har dom ”åldersbrytet” i september månad. Man räknar alltså inte som i Sverige jan-dec. När Alex började förskoleklass var han 4 år, skulle fylla 5 en vecka efter skolstart. Då han fyller den 22e september skulle han gå i 5-6 års gruppen medan min engelska väninnas dotter Şenay som fyller 15 dagar efter Alex, den 7e oktober skulle fått hamna i 4-5 års gruppen pga detta åldersbryt i september. Nu bad Joanne och hennes man om att barnen skulle få gå i samma klass och det var inga problem. Skiljer ju bara 15 dagar mellan dom men så ser det alltså ut.

Engelska börjar dom vanligtvis med i 4e eller 5e klass. På Alex skola och på dom flesta andra privatskolor börjar dom redan i förskoleklass och ibland tidigare än det om skolan har flera förskoleklasser som t ex på Alex skola där man kan börja när man är 3. Dom har 3-4, 4-5 och 5-6 års grupper och i alla har dom engelska halva dagarna.

Att det ges så mycket läxor har sin förklaring. Då man innan bara hade 8 års obligatorisk skolgång var (är) det många som inte fortsätter studera efter det. Då man inte får studiebidrag här är det väl en stor bidragande orsak att folk helt enkelt inte har råd att studera vidare. Man kan få stipendium, precis som i Sverige men då gäller det att man ligger i topp. Så det är en anledning till att det är högt tempo, att man ligger en eller flera årskurser före t ex Sverige och att mycket läxor ges. Helt enkelt för att eleverna ska få en utbildning som gör dom redo för arbetslivet och kunna hitta ett jobb och försörja sig själva. Det är alltså inget lärarna bestämmer själva utan det är regeringen som beslutat att det ska ges si och så mycket läxor. Därför måste t ex Alex fröken ge sen att hon är snäll och säger att det inte är någon fara om dom inte gör dom är vi tacksamma för. Det kunde varit värre och är det på vissa skolor också.

Nu i och med lagändringen sägs det att det ska bli ett lugnare tempo, att läxor inte ska ges dom 3 första åren. Blir nog snurrigt i början här med de nya reglerna så Alex kommer nog inte undan läxor utan hinner nog komma upp några årskurser innan allt ordnat till sig.

Personligen tycker jag det verkar jätte bra på många sätt med 12 års obligatorisk skolgång.

Så till sista frågan…Hur är skolorna i Turkiet i förhållande till Sverige? En fråga som är jätte svår för mig att svara på då jag inte har något att jämföra med mer än hur det var när jag själv gick i skolan och mycket har ändrats sedan dess. Alex gick en termin i svensk förskoleklass så det är väl det jag kan jämföra och det är stora skillnader. Här gick han heldagar, hade halva dagarna på engelska, det var mer lektioner även om det mesta gick ut på play & learn.

Utöver det känner jag inte att jag kan jämföra mer men ni som har barn i skola i Sverige, är lärare och ni andra med för den delen kan väl skriva kommentarer/mejla och berätta för mig hur ni ser på skolorna i Sverige idag. Ni med barn i skola här i Turkiet är också välkomna och berätta hur ni ser på det. Så kan vi göra en jämförelse utifrån det. Så kommentera/mejl bomba mig nu…

 

This entry was posted in Alex skola, Frågor & Svar. Bookmark the permalink.

16 Responses to Frågor och Svar om skolor

 1. Ama de casa says:

  Jag har ingen aning om hur skolorna i Sverige är idag. Men du får en kommentar i alla fall 😉

 2. Hebbe says:

  Ja det var jag som snodde solen,,men den är på väg bort nu,för molnen hopar sig allt mer.väntar på en kylmontör som ska komma och fixa mitt kylskåp,,det har blivit ett frysskåp av det,,termostaten är väl paj..så på nätterna stänger jag av det annars fryser allt däri..Haé Kram.

 3. Så det fanns en vettig förklaring till varför dom har så mycket läxor…! Men ändå att vara så liten och inte ha nån fritid, tur att dom ”slipper” göra alla läxor!

 4. Veiken says:

  Det varierar nog en del mellan skolorna här i Sverige. Det är inte alltid lärarna vågar eller kan ta vuxenansvaret,tyvärr!
  Jag menar: Förbjuda mobiler under lektionerna och annat som borde vara självklart. Ha kontrollen över klassen är svårt eftersom många ungar gör som dom vill och det tar halva lektionen att få lugn och ro i klassen. Tid som skulle vara till inlärning. Kram

  • Anna says:

   Hej, din beskrivning om hur Svenska skoler kan va är sann, precis så har min dotter det i skolan. Det som stör mig väldigt mycket är att det är okej att äta godis i skolan även under lektionerna. En del elever brukar somna under lektionerna: Min dotter går i 7:an.
   Så tragiskt. Jag tror att det är alldeles för stora grupper i klasserna dem är 32 elever i klassen. Jag tror på mindre klasser.

   • Sand mellan tårna says:

    Ja det förstår jag att det stör dig att dom får äta godis i skolan. Vad ska det vara bra för? Å att dom somnar är ju absolut inte bra.
    Inte heller stora klasser. Det måste ju vara jobbigt både för elever och lärare när dom är så många i varje klass. På Alex skola har dom en gräns på max 24 elever i varje klass (22 är dom i hans nu, 24 i höstas men 2 har flyttat) men jag har svenska vänner här som har barn på andra skolor och dom är över 40 barn i en klass. Det är galet! På Alex skola har dom en a och en b klass men såg nu i höstas att det blivit även en c klass i 1 orna då det tillkommit så många barn så då gjorde dom en klass till.
    Här i Turkiet är det också så att då det är så många barn i vissa kommunala skolor går en del på förmiddagen och en del på eftermiddagen så det är inte ovanligt att en del barn slutar kl 18.
    Ha det bra!

 5. Pia F says:

  När jag gick i skolan handlade allt om gruppen när det gäller inlärning. Idag ligger nästan all focus på individen, vilket är bra om man inte glömmer bort gruppen för annars blir det för mycket ego centrering. måste finnas en bra balans. Skolarbetet bygger till stor del på att lära eleverna var man söker information, vilket är bra, men jag tror ändå att man många gånger bara skrapar på ytan istället för att lära sig helheten av saker och ting. ta geografi till ex. Man väljer kanske ut att läsa om Italien då lär man sig söka efter de fakta man vill ha, men vilka länder finns det mer i europa?? Risken är att vi blir som amerikanarna de vet ju i allmänhet inte vad grannstaten heter och tror att det går isbjörnar på gatorna i Sverige om de ens har en aning om att Sverige finns. jag tror du förstår vad jag menar. Sen som jag skrev sist ,vi har en förlorad generation där man tappat respekten för lärarna.Man pratar alltid om att gud va´bra att va lärare tänk vad skönt att ha sommarlov och sportlov mm. men vad många inte vet är att loven de senaste åren krymt och att lärarna idag har 45 timmars vecka, vilket i de flesta fall betyder 35 timmars arbetsförlagd tid och 10 timmar till föräldrakontakter och allt annat som ska göras innan nästa dags lektion. Jag skulle vilja hissa alla duktiga lärare både här hos oss och i övriga delen av världen för att de orkar!!!! skulle kunna skriva hur mycket som helst, både bra och dåligt om vår svenska skola, men håller här! 😀

  • Sand mellan tårna says:

   Intressant 🙂
   Tack för det!!
   Ja lärarna gör ett hästjobb. Här t ex på Alex skola jobbar dom till sent på kvällarna i stort sett varje dag då dom ger extra lektioner också, både på vardagar och lördagar. Söndagen är den enda dan dom är helt lediga.

 6. Hebbe says:

  Ja grattis,,du ser så bra det går när du är på hugget..Haé Kram.

 7. Ruth i Virginia says:

  Här börjar dom kindergarten vid 5, elementary school 1-6, middle school 7-8, high school
  9-12. Många ”droppar ur” high schol, men dom måste gå i skola till 16-års ålder.
  Läxor eller inte diskuteras ALLTID utan några beslut. Många skolor har en extra timme efter the reguljära skoltiden, då eleverna kan göra sina läxor.

  F.n. är det fråga om att high school ska börja senare. En del tonåringar börjar så tidigt som
  7:15. Beroende på var dom bor, kan dom få lov att vara vid bussen vid halv 6 på morron.
  Vansinnigt, tycker jag.

  • Sand mellan tårna says:

   Tack Ruth!
   Intressant att få veta lite hur det fungerar borta hos dig.
   Åh jösses så tidigt dom börjar. Ja det låter ju vansinnigt.
   Ha det gott!

 8. Micke says:

  Mycket intressant läsning! Kul att se jur skolor fungerar i andra länder. 🙂
  sv:
  Ja, det blev ju intressant väderförändring om inget annat. 🙂

 9. Kristina says:

  Studerar till lärare och har ett vikariat nu i 5 månader i en förskoleklass. Vi har 28 elever som vi delar upp i två grupper och vi har inte många styrda lektioner. Barnen orkar inte det och behöver mycket frilek, en del av barnen kommer ju vid 7 på morgonen och går hem klockan halv 6 🙁 Barnen kan väldigt mycket så det kan vara så att de haft mer styrda lektioner innan men nu mot sommaren börjar de avta, många barn har iallafall väldigt svårt att koncentrera sig.. och då blir de svårt att hålla lektioner för kan dom inte koncentrera sig lär dom sig inget..

  Spännande att läsa om den turkiska skolan, har ju frågat dig om den också 🙂 När jag hör från pojkvännen och pojkvännens vänner så verkar många av dom hoppa och och det är synd, men den skolan som din son går på verkar ju superbra!

  Kram

  • Sand mellan tårna says:

   Kul att läsa hur de är på skolan du vikarierar på.
   Ja, vi är super nöjda med vår sons skola och tror ärligt inte han kunde fått samma utbildning på någon skola i Sverige som här.
   Ha det bra!

 10. Lottta Söderman says:

  Fråga:

  Kan man ta med sej svenska skolpengen till Turkiet. Eller hur löser man det annars ?? Har 2 barn
  Son i 1:an & dotter i 4:an

  Mvh Lotta

Kommentera