Svar på fråga

Från Paulina…

Hej! Vilken bra blogg du har!! Har följt din blogg ett bra tag nu och det är så kul att läsa om ert liv i alanya! Jag har två frågor till dig och det hade varit supersnällt om du hade velat svara! :) finns det något tjejlag i alanya? Vet du hur man ser på tjejfotboll i Turkiet? :) och en fråga till, om man har ett barn med en turk, vad har kvinnan för rätt till barnet? Är det som i Sverige eller är det mycket annorlunda? Tack i förhand! Kram

Först…Tack så mycket. Va roligt att du gillar min blogg.

Tjejlag i Alanya har jag aldrig sett och jag har heller inte fått fram om det finns. Dom jag frågat svarar bara att dom tror inte det men ingen vet säkert.

Däremot finns det tjej/dam fotboll här i Turkiet. Dock är det inte en så stor sport. Jag tror inte dom ser annorlunda på tjejfotboll mot någon annan sport. Tjejer idrottar lika mycket som killar här. Basket t ex är en stor sport sen finns volleyboll, tennis, badminton, simning mm mm och allt detta finns här i Alanya och såklart runt om i hela Turkiet.

Till din sista fråga har jag fått ta hjälp då jag inte alls var insatt i detta och så här svarade Madeleine som hjälpte mig…

I en vårdnadstvist är det ju så mkt som spelar roll…. men i många familjer sa har mannens familj kanske på ngt sätt en traditionell rätt…. förr så flyttade bruden hem till mannens hem, ofta tillsammans med hans föräldrar. Ni känner säkert till att alla släkt ord används på ett annat sätt – abi, amca, teyze etc. I många familjer så lever detta nog kvar…. å andra sidan anser många att barnet ”tillhör” mamman, åtminstone tills barnet är 7 år. Kanske är familjen ”öppen” och europeisk, men släkten och omgivningens tycke kanske spelar stor roll. Sedan spelar ju barnet upväxt och boendeplats roll samt ekonomi. Skillsmässor tar ofta ca 5 år i Turkiet.Lång och arbetsam process då man kanske inte heller kan lämna landet. En annan sak som skiljer från Sverige är att om man inte betalar underhåll sa kan den ena partern kräva fängelsestraff. ) ”Delad vårdnad” existerar i Turkiet.

Jag tror inte att det där om att mannens familj har traditionell rätt till barnet används så mycket längre. Turkiet är ett modernt land och jag vet själv par som skiljt sig och där dom har delad vårdnad men även där mamman har ensam. Kanske lever det kvar i mindre byar men i storstäder där folket lever som i vilket annat europeiskt land tror jag inte det är så vanligt. Föräldrarna försöker nog komma överens och se till barnets bästa men precis som i Sverige kan det såklart bli vårdnadstvister.

Hoppas det var svar på dina frågor annars får du höra av dig igen.

 

This entry was posted in Frågor & Svar. Bookmark the permalink.

8 Responses to Svar på fråga

 1. Paulina says:

  Tack så jättemycket för hjälpen!! 🙂 supersnällt! Kram

 2. Ama de casa says:

  Vad snäll du är som hjälper till 🙂

 3. Roggan says:

  Detta var rätt kul att få läsa. Man lär sig alltid mycket nytt. Kram

 4. Veiken says:

  Vad roligt med frågor som den här. Vi andra får lära oss lite också. Om inte annat så försvinner en del fördomar 🙂
  Svar: Rättelse. Kvibergs kyrkogård är bara NORRA Europas största…..

 5. Hebbe says:

  Hej kul att du kan hjälpa med svar på allehanda frågor…
  Ja det var en dansant liten 2 åring,,han verkade ha kul oxå..Haé Kram.

 6. Hebbe says:

  Ja det är nog så att endera så gillar man isterband aller inte..Jag tycker det är gott,,speciellt i denna tappning.Haé Kram.

 7. Micke says:

  sv:
  Tackar för gratulationen, visst är det en bra dag att fylla år, va? 🙂
  Uppskattar det fortsatta stödet.

Kommentera