Kan själv!!

Känner mig som ett litet barn som trotsig säger kan själv och lika stolt som ett barn som klarat just det där dom sagt kan själv om.

Ni kommer kanske ihåg när jag skulle skaffa visum i höstas och var tvungen att skaffa ett bankkonto. Hur bra det gick, eller inte. Ni kan läsa om det här.

Har så länge tänkt att jag måste skaffa ett konto här. Dels säger det poff så är det dax att skaffa visum igen och då är det skönt om det är klart, dels har Alex inget sparkonto här utan bara i Sverige. Pengarna han sparar här ligger i hans plånbok och där växer dom ju inte. Då räntan är väldigt bra här (oftast mellan 8-11%) känns det som att det vore en god idé att fixa det också.

Hasan, turk som är han är och likadan som alla andra turkar. Vi tar det imorn, en annan dag, snart…Så jag bestämde mig för att ta tag i det själv.

Började med att slänga ut ett inlägg i fb gruppen Svurkmammor, en grupp för svensk/turkiska mammor över hela världen för att fråga dom som bor här i Turkiet vad dom har för sparade. Fick en del bra tips och började sen kolla upp bankerna på internet. Dom flesta har sidor på engelska så det var inga problem. Läste på lite om olika sparkonton mm så jag hade lite kött på benen innan jag gav mig ut för att besöka bankerna.

Sållade och besökte 3 st. Alla hade ungefär samma sparalternativ och ränta men den jag fick bäst magkänsla hos var Garantibank. Hon som hjälpte mig var så trevlig och hjälpsam. Förklarade allt jätte bra så där öppnade jag konto.

Fick även internetbank så jag lätt kan sköta allt via internet och även föra över smidigt från de svenska kontona.

Allt gick supersmidigt. Tog kanske 30 min allt som allt. Jag hade med mig exakt samma saker som när vi skulle öppna i höstas. Pass, residence permit=visumboken och taxnumber och det var inga problem. Det var allt hon behövde.

Så jag kan själv helt utan gubbens hjälp. I Sverige har man ju gjort bankärenden utan problem men allt känns genast svårare i ett annat land, språket mm mm så därför har jag ofta känt mig beroende av Hasans hjälp när det kommer till sånt här och trott att det underlättar om han är med. Vilket ju visat sig varit helt fel…Jag kan själv!

 

This entry was posted in Lyxhustruliv, Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

23 Responses to Kan själv!!

 1. Mamma says:

  Klart du fixar det själv! För i 99% av fallen underlättar det om man inte behöver blanda in en karl 🙂
  Puss o Kram! Ha en bra dag!

  • Sand mellan tårna says:

   Haha sant…jämför jag med hur det gick idag och sist när Hasan var med är det skillnad som dag och natt fast allt var ju inte hans fel. Den bankgubben skulle passa bättre med att jobba på en kyrkogård än i en bank 😉

   Puss o Kram!

 2. Hebbe says:

  Hej du..Bra jobbat tjejen,klart du fixar detta lätt som en plätt…Ja just nu sitter dom som 2 ljus och kollar på TV,,är något tecknat av ljudet att dömma så är det fart och fläkt och mycket skrik..
  Haé Kram.

 3. Jenfan75 says:

  Vad jobbigt kring visum och allt.. men visst är det skönt att s’ga jag kan själv=)

 4. Gilla says:

  Åh, så duktig du är! Men man måste ju försöka visa framfötterna själv nån gång också. Nu fick du ju konto och ränta där och möjlighet att ordna på nätet. Bravo!!!

  Sv: Det vita är borta hos oss också om man bara inte räknar molnen förstås.

  Jag SKA klara av att ordna mina bilder, likaväl som du klarade av banken. Men jag visste ju hur jag skulle bära mig åt. Det har bara gömts undan.

  Kram/Gilla

 5. Monica says:

  Inte dåligt:) Och som du säger, vill man ha mannens hjälp så får man tyvärr ofta vänta sisådär 3-4 år innan något händer. Vi kvinnor gör det nu och vi kan!:)

  • Sand mellan tårna says:

   Ja, hela livet här går ju ut på att vänta och vänta så fort nåt ska göras 😉

 6. Jag är många gånger likadan, för ibland när man kommer in nånstans och dom inser att man inte pratar grekiska blir dom stumma. Så när det är sånna saker försöker jag inte ens även fast jag kanske hade klarat mig med min grekiska eller om det funnits nån som kan engelska. Bra att de löste sig så lätt för dig!! 🙂

 7. Bettan/Caligo says:

  Bra jobbat, tjejen. Kram

  • Sand mellan tårna says:

   Tack Bettan 🙂
   Tänkte på dig i förra veckan. Vi var på Alex skola och stötte på ägaren till ert hotell som har sina två (tror jag) döttrar på samma skola.
   Kram och ha det gott!

 8. Ruth i Virginia says:

  Good for you! Känns skönt, kan jag förstå.
  Lärde mej självständighet genom min mor. Hon blev änka, när jag var lite över fyra år gammal. Hon var 41, 6-årig skola i en by i Grangärde Finnmark, men hon klarade av att starta en matservering och att bygga ett stort hus för 10 inneboende plus matservering. Ingen man som hjälpte henne. Men dom pratade givetvis svenska på banken. 🙂

  • Sand mellan tårna says:

   Jag är väldigt självständig men här har jag gjort mig beroende av gubben och trott att sånt här är för krångligt att ordna själv samt varit lite lat 😉 Fattar inte att jag inte gjort det förr, så enkelt ju 🙂
   Din mamma verkar varit en både stark och självständig kvinna, säker du också. Vi kvinnor kan 😀
   Ha det gott!

 9. Veiken says:

  GRATTIS till att fixa det alldeles själv i främmande land. Jag tänka mig att någon, inte bara du, är stolt över dig – eller inte 😉

 10. Micke says:

  Trägen vinner. 🙂
  8-11%? Oj! Kan jag öppna konto i Turkiet trots att jag bor i Sverige???
  sv:
  Läste om en god vän som också hade problem med FireFox och nya designen. Prova med att uppdatera sidan och om inte det funkar så prova f5… 🙂

 11. Fina Frun says:

  Bra gjort tjejen! Och nu kan du konto och funktion bättre än om förklaringen skulle gå via maken.

 12. mariette says:

  Visst är det en härlig känsla när man fixar det själv. Alltid blivit bemött så trevligt när jag haft ärenden i Iran med min blandning av persisk-engelska och många goa skratt på vägen. Kram

 13. Roggan says:

  Bäst är det när fixar allt själv för då blir det gjort. Kram

 14. Härligt att du fixade det själv =) Sånt känns så himla skönt.
  Vet hur du hade det med visumet och andra bankproblem, du berättade ju om eländet när vi gick på en av våra promenader =))
  Måste kännas toppen att du fixade det utan problem =)
  Ha det så bra.
  Kram M

 15. Yvonne says:

  Bra!!! Bra att du klarade det själv Det var strongt gjort.. Klapp på axeln får du… Kram!

 16. Fenixmona says:

  Bra, kanon! Bra kvinna reder sig själv! Sådant är nyttigt för självkänslan! Kramiz

 17. annica says:

  Det visste jag att du skulle klara av. det finns mycket jävlaranamma i dig.
  Jag vet själv hur det är att be sin man om hjälp, härhemma får man bråka ett bra tag innan man får något gjort om man inte kan det själv, men som tur är så har ju jag söner och döttrar som hjälper mig om jag inte kan det själv. Som nu i helgen vill jag att min dotter och jag ska tapetsera om mitt sovrum och måla taket, hon gillar att göra sånt. men hon har haft rätt mycket denna vecka så jag tycker synd om henne, pluggar psykologi på universitetet och jobbar på korttidsboende så det blir några dagars arbete i veckan . men vi får se vad hon säger.
  /ANNICA.

  • Sand mellan tårna says:

   Tack 😀
   Lycka till och hoppas dottern får tid att hjälpa dig.
   Ha en bra dag och trevlig helg 🙂

 18. Ama de casa says:

  Duktigt jobbat!
  🙂

Kommentera