Underbara läxor…

…barnen får här.

Idag kommer Alex hem med matte och turkiska läxa. 4 sidor matte, totalt 29 uppgifter att lösa och det är inte bara tal som ska räknas. Nej, det är en text till varje uppgift och sen en fråga så man får tänka ut uppställningarna själv. I turkiskan var det också 4 sidor, totalt 20 uppgifter som ska skrivas.

Tycker dom har så svår matte för att vara i 2a klass. En uppgift idag var…

Müge är 13 år. Özgür är 6 år äldre. Hur gammal är Özgür om 3 år?

En annan uppgift var…

Ali har 18 lira, Mehmet har 19 lira. Mert har lika mycket som Ali och Mehmet tillsammans. Hur mycket har alla tre ihop?

Är inte det svår matematik för 7-8 åringar?

Japp, denna kvällen är ju räddad om man säger så. Matten är han klar med men turkiskan har han inte ens börjat på. Snart börjar Bolibompa och med den julkalendern så vi får se om han gör nåt mer eller om han struntar i det. Han får bestämma själv. Gör han den inte får dom nämligen göra det på en av rasterna i skolan dan efter. Det har skolan räknat ut bra så Alex försöker ju alltid få gjort allt hemma så han slipper göra på rasten.

Han har i alla fall klätt julgranen och det är viktiga saker det. Läxor kan vänta!

This entry was posted in Alex skola, Högtider. Bookmark the permalink.

11 Responses to Underbara läxor…

 1. Lena says:

  Håller med svår matte…..Hoppas Alex tycker det är roligt, blir ju liksom lättare då. Lycka till med nästa läxa…….(glad att mina barn är stora ,tyckte det var svårt att fixa matten redan när de gick i högstadiet……var inte som på ” min tid” ! )Lena

  • Sand mellan tårna says:

   Ja igår var den extra svårt med flera sådana uppgifter och det är inte lätt för barnen att veta hur dom ska ställa upp talen och sen räkna ut svaret. Jag fick ju förklara. rita, kludda och visa hur han skulle ställa upp sen tog jag fler exempel på samma grej. Bl a honom och mig, att jag är 34 år äldre än honom, han är 7 osv…
   Än så länge kan jag ju hjälpa honom men undrar hur det bli om några år. Vilken svårighetsgrad kommer dom ha då?
   Ha en bra dag,
   Kram!

 2. Hm det verkar ju svår matte, inte ens jag kan lösa den,hehe!! Fast jag är inget mattegeni dock;)
  Åh det med engelskan är ju jättebra & svenskan med såklart;)

 3. Nja, kan väll inte påstå att det är ”normala” läxor för barn i den åldern…
  Nåja, dom får ai alla fall en bra utbildning om man ska se det från den ljusa sidan.
  Ha det så bra.
  Kram M

 4. Stattinskan says:

  Ja, jag har aldrig gillat de där ”talräkningsuppgifterna”. De går ju mest ut på att förvilla barnen. Ta talet du beskriver först – hur enkelt är det för en 6-7 åring att tänka så konkret … eller abstrakt? Jag ritade uppgiften till mina bara för att de skulle förstå talen bättre, men lösa dem vi de göra själva (även om man tyckte synd om och gärna ville ge svaret ;-))
  Kramar

 5. Roggan says:

  Läxorna tror jag Alex fixar. Så fin er gran blev. kram

 6. Fenixmona says:

  Oj, det är ju så en annan får tänka till…inte enkelt för en lite kille…Verkligen skillnad på vad de får lära sig på Alex skola och vad de får i Sverige! Kramiz

 7. Fina Frun says:

  Ja nog låter det lite svårt…
  Ida har fått en teknik-upg där hon ska bygga en bro av 5 st A4 papper och en halv meter tejp – som skall tåla att hålla vikten av flera kilo ovanpå!???

  Vilken mysig gran ni har 🙂

 8. Ama de casa says:

  Tuff matte… Och vad mycket läxor!

  Granen blev jättefin 🙂

 9. Therese says:

  I sverige så har de inte så svåra matte läxor, förstår inte varför dom ska ha det där? Men lille alex lär väl bli ett geni!
  I sverige så ger dom barnen inte ens så mycket läxor som Alex får i Turkiet.
  Min pojk går i ettan och de har en läxa till varje vecka med en uppgift.

  • Sand mellan tårna says:

   Ja det är stor skillnad på skola här och i Sverige och jag kan väl tycka det är lite väl svårt och för mycket läxor samtidigt hyllar jag sonens skola om man ser till framtiden. Inte mycket som ändrats i Sverige sen jag gick i skolan, det har däremot världen och samhället så ser man till det känns det som han kommer få bättre utbildning här och blir mer rustad inför det hårda klimat som gäller världen över med allt när det kommer till jobb mm. Sen är inte Turkiet unikt på detta med mycket läxor och svåra uppgifter. Flera länder som har det likadant. Kanske nåt mittemellan svensk och turkisk (utländsk) läroplan skulle vara det bästa då den svenska skolan är lite väl slapp tycker jag.

Kommentera