Viss skillnad men lyckat

Talar om Alex kalas igår. Viss skillnad mot hur det arrangeras i Sverige mot här.

Börjar med att tala om att jag är glad att det bara kom 17 av dom 28 barn vi bjudit in. En ringde och talade om att dom inte kunde komma, tio som inte hörde av sig alls. Förvånad? Inte alls, räknade med fler bortfall.

Vi hade ju det på Mc Donalds och när vi kommer dit och barnen börjar droppa in, dom flesta en halvtimme sent (turkiska klockan går inte som andra klockor) höjdes ljudnivån till öronbedövande. Förr hade dom ett rum där dom hade barnkalas men det har dom tagit bort så där har dom toaletter nu så kalaset hade dom bland vanliga gäster. Ingen som styrde upp det utan barnen sprang ju runt som galna. Hade ballongkrig, ”slog” varandra med ballonger, skrek och tjoade för att dom var värda. Rusade runt i 280.

Jag som aldrig haft kalas på ett sånt ställe här visste ju inte riktigt hur dom tänkt sig det hela så jag kunde inte mycket göra. I Sverige när barnen ska på kalas lämnar ju föräldrarna dom på kalaset och hämtar dom när det är slut men så gör man inte här. Här stannar alla föräldrarna (mammorna) kvar under hela kalset så jag sneglade på dom för att se hur dom reagerade på kaoset. Dom satt helt lugnt och pratade och ingen verkade tycka det var något konstigt så jag tänkte att då är det väl så här det ska vara.

Efter en stund kommer ansvarig och ber barnen sätta sig för hon ska ta beställningar på maten. Dom sätter sig och sen ska dom sitta där och vänta på maten. Gick ju inget vidare…be ett gäng energifyllda busiga barn sitta still i 15 min och vänta…big no no. Dom började ju fara runt igen. Jag kände det susade i huvudet av deras skrik och att dom var högt och lågt. Dessutom drog Mc Donalds på musiken högre än på en nattklubb. Som om det behövdes. Jag sa ifrån och bad dom sänka, t om barnen höll för öronen.

I alla fall, maten kom till slut och barnen åt. Det kom två tjejer som skulle leka med barnen. Dom försökte men ingen av barnen lyssnade till en början sen fick dom med sig några barn att leka efter mycket om och men.

Dom som ville kunde bli ansiktsmålade och precis när Alex sitter där och blir målad, ja då kommer dom in med tårtan mitt i allt.

Kaos och helt oorganiserat kan man väl sammanfatta det med men barnen hade jätte roligt och det är ju det som är det viktigaste.

Alex lägger sig och vilar och får massage av svensk/turkiska Jakob.

Tårtan! Alex hade förklarat hur han ville att tårtan skulle se ut. En fotbollsplan med mål och spelare. Måste säga att dom lyckades bra och den var jätte god. Choklad innuti som alltid när Alex väljer tårta.

Här kommer tårtan och i bakgrunden sitter själva huvudpersonen och blir ansiktsmålad.

Pappa får hjälpa honom att skära första biten sen fixade Mc Donalds resten.

Ansiktsmålningen klar.

Här har vi presentskörden. Hälften leksaker/böcker och hälften kläder. Jätte bra! Å vilka snygga kläder han fick. Hittar ju själv aldrig kläder här till honom, tycker oftast ”bazarkläderna” har både dålig kvalité, passorm och utseende men nu vet jag vart jag ska gå. Alla kläder han fick är inköpta i vanliga klädbutiker och etiketterna satt kvar så nu vet jag att det finns flera butiker med schyssta barnkläder. Han fick en super snygg svart Nike keps som passar mig perfekt. Bra smak har dom mammorna i hans klass. Trevlig är dom också. Några av dom pratar riktigt bra engelska så dom pratade jag mest med men även dom som inte kan så bra gick det ganska bra att prata lite med. Det blev blandat med språken från båda håll.

Efter kalaset körde vi Jakob och Evin till deras restaurang. Där satte även vi oss och käkade och tog varsin iskall öl och njöt av tystnade och lugnet.

This entry was posted in Högtider, Svenskträffar/Vänner, Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

18 Responses to Viss skillnad men lyckat

 1. Hebbe says:

  Mors,,Ja då var det avklarat,festen menar jag,,det verkade kul ändå även om det var lite oorganiserat,,men visst var det skönt att sen lyssna på tystnaden…
  Ja den lille killen,är nu yngst med sina 4 dagar i vår familj, som består av 42 personer,,min mor är äldst med sina 91 år.Haé Kram.

 2. Sita says:

  God morgon. Vilket kalas men oorganiserat. Hoppas du njutit ordentligt av tystnaden nu. Kram

 3. Yvonne says:

  Godmorgon! De var ett reddit kalas som man säger här i Skåne ! Lite väl oorganiserat.Förstår att du njöt av tystnaden.. Kram!

 4. jeanette says:

  Dom såg ut att ha jätte roligt iaf:) Jättefina presenter också, och tårtan var ju super fin! Kram

 5. Gilla says:

  Du milde ett sånt kalas. Jag är glad att jag inte var bjuden. 😉
  Såna kalas hade vi inte för våra barn en gång i tiden. Då fanns inte MD i Sverige ens. Men ungarna hade ju kul.

  Svar: Den här matmarknaden vi var på, var inte så bra, som en tidigare., som var för ett tag sen. Den var mycket bättre.

  Gilla

 6. Ama de casa says:

  Det var som sjutton! BARA sjutton barn? Måste ha varit en lugn tillställning… 😀

 7. Bettan/Caligo says:

  Det var ni värda. Kram

 8. Monika says:

  Vilket kalas! Huvudsaken är ju att barnen hade det roligt! Men jag förstår om du fick lite ont i öronen!

 9. Fina Frun says:

  WOW vilken tårta!!! Nästan synd att äta upp den 🙂

 10. Lena says:

  Oj oj oj! Är ju liiiite svårt för mig erkänner jag att känna mig bekväm med för mycket stök och liv! Men som du säger barnen har kul och det är viktigast! Häftig ansiktsmålning sonen fick .Ha en bra lugn vecka! Lena

 11. Roggan says:

  Vi hade faktiskt ett sådant kalas på McDonalds när mina grabbar var små. De ser verkligen ut att ha roligt på dina bilder.

 12. Pia F says:

  Som sagt, det tar på krafterna att ha barnkalas. 😀

 13. Stevie says:

  Hade gärna varit ett av barnen (men hade väl blivit klassad som Jultomten)
  🙂
  Den tårtan ser verkligen fin ut, nästan synd att äta upp
  🙂
  Trevligt dock att det blev ett Lyckat 7års kalas för ALEX
  🙂

Kommentera