Ingen lätt matematik

Nu är det igång med läxor för Alex del. I torsdags kom han hem med en stencil men jag fattade inte vad han skulle göra. Jag skrev till hans fröken och bad henne skriva på engelska till mig vad han har för läxor och vad han ska göra. Detta gjorde hon förra året men glömde väl nu så jag fick skicka tillbaka det ogjort. Då Hasan jobbar så mycket nu har han inte tid att hjälpa honom med läxorna. Igår kom den tillbaka med beskrivning på engelska till mig.

En text han ska läsa samt svara på frågorna nedan och rita något med bilder på baksidan.

Sen hade han engelska läxa och där har jag ju inga problem att hjälpa honom. En enkel läxa…

Läsa på baksidan 1-20 samt skriva siffrorna och färglägga dom. Det är på nivå för en 2e klassare.

Den andra stencilen däremot (med tanke på att dom fick 39 (!!) böcker fattar jag inte varför dom får stenciler??) är allt annat än lätt för en 2e klassare enligt mig. Vet inte när vi började räkna med ”dussin” men inte var det väl i 2a klass eller?

Gick igenom stencilen med Hasan på kontoret igår innan vi stack och käkade så jag kunde hjälpa Alex idag. Han förklarade så som jag trodde jag uppfattat det…mamma har 1 klänning, jag kommer med 7, hur många har vi totalt.

Nä vi sen började imorse upptäcker jag att det står ”deste” och ”düzine”  i stället för ”tane” som betyder styck. Reagerade på just düzine och tänkte att det kanske är dussin så jag googlade och visst var det dussin dom menade. Det där deste däremot fick jag bara upp att det är en ”bunt”, typ en bunt persilja men inte hur många det är. Tänkte det kunde vara tjog men ringde Hasan som inte kunde svara på det men kontorskillen sa att det är lika med 24 Så nu vet jag hur vi ska räkna (om han nu har rätt) men visst är det ingen enkelt mattematik för en 2e klassare på 7 år? eller är det bara jag som inte kommer ihåg att vi inte hade enklare matte i 2an?

Jag får nog inte bara gå en turkiska kurs utan även en matte kurs. Ja varför inte en hel universitetsutbildning så jag kan hjälpa min son med läxorna?!

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

11 Responses to Ingen lätt matematik

 1. Yvonne says:

  God Morgon! Synd att inte Hasan inte kan hjälpa honom med läxan.Du får sätta dej på skolbänken igen 🙂 Jag kom inte ut från affären tomhänt igår.. Ha en bra dag! Morgonkram!

 2. Gilla says:

  Sicket schå att jobba så med läxhjälpen. Både engelska och turkiska. Jag hade möjligen klarat av det på svenska bara. Inte kan jag erinra mej att det var så svår matte i första klass på min tid. Men allt förändras ju.

  Svar: Ja, du vet ju själv, när du får besök av din Mamma, så roligt det är.

  Visst kan jag förstå att mycket har förändrats där nere. Ett besök ett annat år kanske vore på sin plats.

  Hoppas att din dag också blir fin.

  Gilla

 3. Ama de casa says:

  Oj. Jag blev alldeles slut i huvudet bara av att läsa det här, så jag får nog gå och vila en stund… 😉

 4. Magnus says:

  Har också förvånats över hurpass mycket och avancerade läxor barnen har med sig hem i tidig ålder Turkiet. Men största problemet när man ska hjälpa till är ju att man själv förträngt allt sånt där. Vänta bara tills han börjar fråga dig om grammatiska böjningar (och varför dom böjs si eller så) samt hjälpverb, etc … då känner man sig dum på riktigt.

 5. Johanna says:

  Jag hitta en del ljus.. =)

 6. Ja du det är inte lätt med barnens läxor bland. men halt galet att dom gör det så svårt för sina unga elever.
  Det känns riktigt skönt att jag har hittat ett billigt bra boende. visst det blir en bit att gå =))
  Men jag gillar ju att röra på mej så det är ingen fara.
  Tack för att du hållit span.
  Ha det så bra.
  Kram M

 7. Roggan says:

  Tycker att läxorna blir värre och värre.

 8. Chris says:

  Hej Karina !

  Grattis til Alex på hans fødselsdag :))))) Har ligget lenge på sykhus,derfor jeg ikke har kommentert på lenge.Håper alt er bra hos dere.

  Kram 🙂

  • Sand mellan tårna says:

   Hej Chris!
   Tack så mycket! .:D
   Men oj…har du legt på sjukhus. Är du hemma nu? Hoppas det inte var något allvarligt och att du mår bra igen.
   Vi mår bara bra.
   Många kramar!
   🙂

 9. Fina Frun says:

  Ida går ju i åttan nu. Vilket innebär att halva släkten får slå sina kloka (?) huvuden ihop när hon behöver hjälp med matten (vilket hon oftast inte behöver tack o lov). Först frågar hon mig, sen frågar jag Adam, sen får vi ringa min syster…

 10. Monica says:

  Oj! Tycker absolut att det verkar som om läxorna är svårare nu än då man själv var ung. Jag minns så jätteväl att jag började med gångertabellerna först i trean. Blev så förvånad då min dotter började andra klass och skulle lära sig gånger redan första terminen. Tyckte de precis lärt sig hantera plus, minus och uppställningar!

Kommentera