Sån skylt skulle jag ha

Stattinskan har tagit kort på en skylt som jag skulle ha på bilen här när jag är ute och kör. Ska berätta vad som hände mig idag men först för er som inte vet berättar jag lite om hur trafiken fungerar här.

-Är det på väg att bli rött så stanna för bövelen inte när det övergår från grönt till gult, inte heller när det går från gult till rött. Kör vidare även när det lyser illrött.

– När du står vid ett rödljus och väntar på grönt så får du absolut inte stå för länge. Du ska köra innan det precis blir gult och vara 2 kilometer bort när det blir grönt. Gör någon inte det så tuta. Ja, tuta ändå för säkerhets skull. Tuta allt vad du kan, även om du står sist i kön som bil nr 10. Tuta bara!

– Bilbältet ska man sätta fast bakom ryggen. Du ska absolut inte spänna på dig det.

– Barn sitter bäst ospända i framsätet. Går även bra att dom står upp.

– Är det en tvåfilig väg så knö daj in bara. Ju fler bilar på bredden desto bättre, gärna 4-5.

– Byt fil ofta, zickzack kör gärna. Det går mycket fortare då.

– Stanna för i hela världen inte för fotgängare som vill gå över vägen. Tryck i stället gasen i botten.

– Parkera gärna på trottoarer eller andra förbjudna ställen. Det går även bra att köra på trottoaren om man tycker det är för mycket trafik på vägarna.

– Det är helt ok att köra i motsatt riktning på en enkelriktad gata. Gör du detta och får möte så flytta inte på dig. Det är dens uppgift som kör i rätt riktning att flytta på sig.

– Samma regler gäller för motorcyklar men där ska du ha hjälmen hängande på styret eller i facket under sadeln. Du ska gärna ha hela familjen med dig. Frugan sitter i sadel, ett barn står upp vid styret och har du fler barn kan en sitta mellan mamma och pappa. Spädbarn ligger bäst i mammans famn.

Ja, nu har ni fått lite kött på benen över hur det funkar i trafiken här och jag är en sån som gör alla fel man bara kan göra. Jag följer trafikreglerna.

– Jag kör inte mot rött och bilarna bakom tutar alltid på mig. Något som inte rör mig i ryggen längre. Jag vinkar glatt och slänger slängkyssar till dom.

– Alex sitter både fastspänd och i bilstol.

– Jag använder bälte.

– Jag håller mig i en fil och byter inte fil så fort bilen framför släpper lite på gasen. Inte heller så fort jag hamnar bakom en minibuss eller lastbil.

– Jag kör definitivt inte på trottoarerna och parkerar där inte heller.

– Jag har inte kört över några fotgängare och har inga planer på att göra det heller.

Som ni ser gör jag alla fel man bara kan göra. Sen ska det erkännas att jag anpassat mig till bilkörningen här till viss del. Ett måste annars skulle man garanterat smälla.

Nu till det som hände mig idag när jag körde ut till Alex skola. Jag ska svänga vänster och står vid trafikljuset i väntan på att det ska bli grönt. När det slår över till gult visste jag att bilen bakom mig skulle tuta. Tuuuuut lät det och jag börjar lugnt köra. Han bakom mig som hade så bråttom att han var tvungen att tuta kom inte iväg alls. Han stod still och det lät tuuuut tuuuuut från bilarna bakom honom. Efter några långa sekunder kom han iväg. Gott skratt fick jag mig där.

Sen när vi kommer till Alanyum och jag ska parkera backar en bil ut från en parkeringsplats mitt framför mig så jag fick slänga mig på bromsen. Nu hade jag ju krypfart så det var ingen fara. Skulle backa för personen vägrade köra fram igen och släppa fram mig men då hade en bil bakom mig gjort samma sak så jag var inspärrad mellan två bilar och kunde inte göra mycket. Tjejen i bilen framför viftade att jag skulle backa och bilen bakom viftade att jag skulle köra fram. Jag bara skrattade och skakade på huvudet. Hur tänkte dom där? Inte alls skulle jag vilja påstå. Det slutade med att bilen framför körde in igen så jag kunde komma förbi. Bravo…en hjärncell fick jobba hårt.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

22 Responses to Sån skylt skulle jag ha

 1. Stevie says:

  Jisses vad omständigt!
  🙁

 2. Sita says:

  Oj då. Går hett till i Turkiet. Vet ej om jag har vaniljsås hemma. Svårt med klättring på stolar. Jag får skicka upp gubben när han dyker upp. Kram

 3. Hahaha ja trafiken är likadan här och än har jag inte vågat mig ut att köra….innan dess ska jag ha en automat det är mitt krav!

 4. Ama de casa says:

  Hahaha! Känner igen mycket av det där, men det är inte fullt lika illa här. Tutan är dock det viktigaste som finns på en bil och ska användas flitigt.
  Dom parkerar preciiiis överallt. Om dom själva tycker det kanske är en lite tveksam parkering så då sätter dom bara igång varningsblinkersen. Då kan man stå var och hur som helst 🙂
  (Det senaste har Anders anammat. Fast bara när jag ska hoppa av och uträtta nåt snabbt ärende och Anders sitter kvar i bilen. Vi lämnar verkligen inte bilen så. Det gör spanjorerna 😀

 5. Susanne says:

  Hahahaha tur att jag inte bor där:-) hade blivit super stressad av allt tut…

  • Sand mellan tårna says:

   Ja, därför det tog mig 4,5 år innan jag satte mig bakom ratten här. Nu skiter jag fullständigt i att folk tutar på mig. Jag kör mitt race 😉
   Kram på dig!

 6. Elise says:

  Blev stressad bara av att läsa ditt inlägg.
  Har kört i Paris en gång. Det gör jag inte om.

  Bra att du kan köra ditt eget race där 🙂

 7. Viktoria T says:

  Hahaha, jeg kjenner meg igjen i det der!! Utrolig nok savner jeg det etter at jeg flyttet tilbake til Norge! lovet jo kjørelæreren min da jeg tok førerkort at hvis han ga meg lappen skulle jeg aldri kjøre i Norge (noe jeg nå har brutt). I alle år har jeg kjørt i Tyrkia, så kjører akkurat som beskrevet over… 😛 Vanskelig å vende seg til de norske reglene igjen, men trøster meg med at tuten på bilen min ikke virker, så jeg kan slå så mye jeg vil på den uten at noen her i Oslo blir plaget av det 😉

  Hyggelig at du blogger igjen, det er godt å kunne lese litt om mitt elskede Alanya!!! Håper du har det bra! Hils så mye til Hasan fra meg!

  • Sand mellan tårna says:

   Hej du! Roligt att ”se” dig här. Haha ja att du kör som turkarna förvånar mig inte alls 😉 Jag tycker det är så skönt att köra bil i Sverige, lugn och fint. 🙂
   Ha det så gott du med.
   Kramar!

 8. Jodå det finns forum och grejer men på dom finns ofta samma folk som går på ikea träffarna vilket ofta är äldre tanter och gubbar. Vi försökte få ihop lite yngre folk och dom är ofta inte registrerade på dessa sidor. Men vet att det finns en massa yngre här så chansa att la ut det på bloggen vi får se om nån nappar.

 9. Japp är redan medlem där och det är där det är samma folk som innan. Vi tänkte det kunde va kul att få med lite nytt folk, vi får se. Verkar som vi blir fyra iaf, so far, en mer än förra året! 😛

 10. Roggan says:

  Där skulle jag inte vilja köra bil. I Danmark är det lite så också.

 11. Aurora says:

  Det värsta är att de tar med en del hyss när de flyttar hit. Jag jobbar i ett invandrarområde och där råder total anarki med bilkörningen. Inga barn spänns fast vad jag sett. Kram

 12. ia says:

  *skrattar*

  Ja du det där känner jag igen.
  Men allra första gången vi var ner så vart man aldeles paff och liksom hallåååå

  Men man lärde sig snabbt som gående att bilar kan komma vart som helst och i hög fart och barnen lärde sig snabbt att när man skrek BIL/BUSS/MOTRCYKEL så hoppade dom på två röda in till väggrenen och försökte hålla undan tår och ben eller ja hela kroppen då.

 13. tur att jag inte bor där då =) haha
  tack det behövs i dessa tider! kram

 14. carola says:

  Hahahaha..då skulle till o med jag som inte har körkort klara mig bra där nere då…;))

 15. Fina Frun says:

  Vad härlig du är som inte blir stressad av tokiga bilister. Själv hade jag nog inte vågat köra där överhuvudtaget.

 16. Stattinskan says:

  Alltså – jag vet inte ens OM jag skulle ge mig på att köra i Turkiet. Det finns två ställen, då denna fromma kvinna förvandlas till ett monster och det är i kön på affären (där kassörskan gäspar, tuggar tuggummi och ältar sitt liv med väninnan som handlat i hennes kassa) och när jag stöter på livsfarliga idioter i trafiken ;-D
  Gomorron 🙂

 17. Camilla says:

  Gud vad jag skrattade naer jag laesta detta inlaegg, du ger en otroligt bra beskrivning av de tokigheter som verkligen hör till vardagen haer! =)

 18. Jane says:

  Hahahahaha haha! Jag skrattar så tårarna rinner. Följer en hel del Turkietbloggar men ingen är så välskriven, målande och rolig som din. Att läsa din blogg är som att vara mitt i allt och uppleva det du upplever. Alla tummar upp till dig!
  Mvh, Jane!

 19. Tess says:

  Haha, klockren förklaring på trafiken …Stämmer ju verkligen till 100%!

Kommentera