19e dec, Paket nr 19 och Läsa Läsa Läsa

Nu närmar sig julafton med stormsteg, mindre än en vecka kvar. I Alex kalender idag fanns det…

En dinosaurie byggsats i trä.  Han har haft något liknande i Alanya och den kommer jag ihåg han tyckte var kul när vi byggde ihop.

Alex har ju knäckt koden för att läsa. Han läser ord och meningar på allt möjligt…mjölkpaket, skyltar, tidningar, kartonger…

I förrgår kväll satt han och försökte läsa textremsorna på tv vilket inte är det lättaste att hinna med när man precis lärt sig läsa. Han hann väl med ett eller två ord på varje remsa så igår när jag var ute och handlade köpte jag en lättläst bok till honom. Då han tycker det är roligt är det bara att uppmuntra. Han är super duktig på att läsa på svenska. Fortfarande blir uttalen lite fel ibland, U t ex i turkiskan uttalas ju O och O uttalas Å så det är inte helt lätt att få rätt sen blandar han ibland ihop d & b vilket jag kan förstå, dom är ju så lika. Men som sagt…han är super duktig och boken han fick läste han helt själv.

Här är boken!

Jag och mamma fick inte vara i närheten när han läste så han gick undan. Jag smög på honom och tjyvlyssnade när han hade sin högläsning och jag blev alldeles rörd över hur duktig han var. Jag blev så stolt men det var inget mot vad Alex själv blev och stolt ska han vara. När jag skulle natta honom igår kväll hade han valt en bok om reptiler som va i ett av paketen i kalendern som jag tror jag missat lägga in bild på. Oj, slarvar jag?! Iaf…Han började läsa sen fick jag läsa sen läste han lite till och så höll vi på så.

Sa till Alex och mamma att det är ju toppen att kunna läsa, då kan man ju läsa på julklapparna men kom sen på att Alex har ju kunnat både skriva och läsa sitt namn i flera år så det var inget nytt. 

Nog om det…

God morgon och trevlig 4e advent önskar jag er!

This entry was posted in Alex, Högtider, Sverige. Bookmark the permalink.

22 Responses to 19e dec, Paket nr 19 och Läsa Läsa Läsa

 1. Pia F says:

  God morgon!
  Det är väl en otroligt spännande tid när barnen lär sig läsa. De upptäcker en helt ny värld. Dessutom finns det en hel massa lättlästa böcker så att de känner att de klarar av att läsa. Vilken känsla för Alex, nu har jag läst en hel bok!!!! Hälsa honom att han är jätteduktig. 😀

  • Sand mellan tårna says:

   Ja, det fanns hur många lättlästa böcker som helst så det blir inte svårt att hitta. Han var så stolt att han själv läst sin allra första bok 🙂

 2. Hebbe says:

  Mors,,Ja gratta din Isak..Visste väl att Alex är en go liten kille,smart och klok,,brås han på mormor måntro(ler)..Haé Kram.

  • Sand mellan tårna says:

   Nej Nej, han brås till 100% på sin mamma som ju då kanske brås på sin mamma så ja…han brås väl på sin mormor 😀

 3. Sita says:

  Vill inte ha mera snö nu. Vi har nog fått 2 dm sen gubben plogade igår. Trevligt med byggsatsen. O vad kul att han lärt sej läsa nu. Kramar

 4. NETTAN says:

  Duktig kille,,,, bara o uppmuntra får man dom att bli läslusar har de otroliga världar att utforska hela livet,,,, o alltid något att ta sig för när tiden e långsam,,, böcker är ovärderligt tror aldrig tekniken kommer kunna klassa ut dom helt,,,, ljudbok o e-bok är bra komplement men inget man direkt kryper upp i mysfotäljen med,,
  och idag med alla dataspel o filmer o internet gör man nog ungarna en rejält bra tjänst om man får dom att intressera sig för läsning,,

  • Sand mellan tårna says:

   Jag gillade inte alls att läsa böcker när jag var yngre men från 20-25 års åldern började jag läsa och har sen dess slukat böcker så vi får väl se hur det blir med Alex men visst är det bra att läsa. Bra för ordförrådet bl a.

 5. Catarina says:

  Åååhh vad roligt att han knäckt koden….han måste vara så stolt över sig själv nu – med all rätt!!
  Ja att läsa böcker är ju ett intresse som vi delar du o jag…. gör vad du kan för att uppmuntra honom att fortsätta läsa. Man lär sig så mycket nästan oavsett vilken typ av böcker man läser – dessutom är det sååå skön avkoppling.
  Hälsa Alex att han är SÅ duktig. Sånt här blir jag glad över att höra!!!!
  Stackars de som aldrig läser något, vad de går miste om…..

 6. vad kul att dinosarien var av trä. Det är så många leksaker som är av plast nuförtiden. Trä känns bättre.

 7. Fina Frun says:

  God Morgon, vännen! Idag är det lite mysigare julväder på Hisingen, eller hur?

  sv: haha, ja persiennemannen blev färdig med mätandet av mina fönster. Nu få vi bara vänta på leverans och montering 😉

  Hoppas i får en fin fjärde advent, kram!

 8. Håkan says:

  Hej min kompis.

  Hoppas du tyckte Marmaduke var en rolig film,det tyckte jag!
  Glöm inte att fråga mamma om vi kan gå igen på filmen Trassel(du vet,hon med det långa håret som bodde i ett torn)?

  Jag fick nästan inga av dina pepparkakor för att Carina gömde dem för mig.
  De få som jag lyckades få tag i var jättegoda,hälsa mamma&momo det.

  Hälsningar från din kompis Håkan.

  • Sand mellan tårna says:

   Hej kompis Håkan!

   Jag gillade filmen jätte mycket! Särskilt…Nu kommer den, Nu kommer den Ja, du vet vad jag menar va?! Det visar jag mamma och mormor hela tiden.
   Mamma har ju redan sagt ja att vi kan gå på Trassel filmen.
   Mäh? Gömde hon pepparkakorna? Varför då? Eller du…gömde hon dom verkligen? Tror dom kanske ligger i hennes mage.
   Å en sista sak…
   Jag är 6 år och har lärt mig säga r sen länge. Det har du väl hört så jag kan iaf säga mormor och inte momo men jag vet ju inte hur det är med dig. har aldrig tänkt på det att du kanske inte kan säga r 😉

   Hälsningar
   Din kompis Alex!

 9. Roggan says:

  Alltid kul när barnen lär sig läsa.

 10. Ama de casa says:

  Vad kul att det går så bra för honom!

  Men attans vilket kort jullov du hade 😉

 11. Veiken says:

  Jag sitter och ler med hela ansiktet. Jag minns vilken lycka det var första gången jag läste en bok alldeles själv! Det har blivit många sedan dess. Grattis till Alex, som har knäckt koden. nu är det bara övning som behövs! 🙂

 12. Marie-Louise says:

  Vad härligt, barn behöver få vara stolta 🙂
  Trevlig 4:e advent 🙂

 13. Stattinskan says:

  Haha, då kan man ju nästan säga att han läser med skånskt uttal 😉
  Gomorron Kina

 14. charlotte says:

  en helt ny värld öppnar sig när man kan läsa

Kommentera