Sprungit arslet av sig för ingenting!!!

Då har man än en gång sprungit arslet av sig och lagt ner tid för att få ingenting! Det är ju tur man är hemmafru och har tiden…

I fredags ringde Adnan till Hasan. Adnan är han som har hand om dom utländska familjerna på Alex skola. Han talade om att Alex måste skaffa kimlik (turkiskt id kort). Att han kan inte gå i skolan här annars, att han går olagligt.

???????????????????? = Jag!

Hasan talar om för honom att vi kan inte skaffa kimlik då vi försökt men att det körde ihop sig med stavningen. Bokstaven X finns inte i det turkiska alfabetet…Här kan ni läsa om hela proceduren vi gick igenom sist för det var inte bara X:et som ställde till det. Även att han skulle få Hasans efternamn på kimliket vilket han inte har. Alex har enbart mitt efternamn sen får man ha max 21 eller 22 bokstäver totalt i sina namn vilket Alex har fler av…ja, ni kan läsa mer här.

Förra året ville skolan då ha kopia på Alex pass och ikamet (residence permit/uppehållstillstånd/visa…kalla det vad du vill) istf kimlik då. Det fick dom och allt var frid och fröjd.

Dom har inte frågat om det i år så vi har inte tänkt på det men så ringde ju Adnan nu om att Alex måste ha kimlik. Adnan sa när Hasan berättade om stavningsproblemet att han på måndag (igår) skulle gå till kommunen och höra med dom. Vet inte om han inte trodde på oss ang stavningen för han tyckte det lät konstigt men jag träffade på honom förra hösten hos viumpolisen när jag skulle hämta våra visum och han sin frus (engelska). Talade då om att vi försökt skaffa kimlik men att det inte gick pga bokstaven X och lite annat. Han har väl glömt det.

Eh jaha??…Vi fattade ingenting för det var bara så han uttryckte sig men jag tog kontakt med turkiska ambassaden i Stockholm för att höra med dom vad man som utlänning måste ha för att sätta utländska barn i skolan här. Nåt särskilt education visa eller nåt? Dom kunde ju inte svara på det utan hänvisade mig till svenska ambassaden i Ankara alt. konsulatet i Istanbul.

?????????????= Jag

Svenska ambassaden??? Det ligger väl inte på deras bord vad folk behöver för att gå i skola här. Dom svarar ju på vad folk behöver för att gå i skola i Sverige. Kontaktade iaf ambassaden som givetvis svarade att dom har inte en aning men att vi skulle kontakta turkiska ambassaden. Talade om att det har vi gjort och dom hänvisar till svenska amb. Så gör dom alltid svarade tjejen på svenska ambassaden. Turkiet i ett nötskal…kan man kasta över bollen på nån annan så gör man det, stoppar huvudet i sanden och låtsas att man inte finns.

Tjejen på ambassaden var iaf väldigt hjälpsam och sa att vi kan prata med en tjej på svenska konsulatet här i Alanya som är väldigt driftig och säkert kan hjälpa oss kolla upp vad vi behöver. Så i måndags stack vi till konsulatet, tjejen jag blivit hänvisad att prata med var inte där men däremot en annan svensk tjej. Hon tyckte hela historien lät lika skum som vi tyckte. Talade om att hon har flera utländska vänner (helutländska) som har sina barn i skolor här och dom har inga turkiska id utan bara ikamet (residence permit). Hon lovade ändå att luska i detta och höra av sig till mig under veckan. Har inte hört något ännu. Jag sa till henne att jag måste fråga skolan vad man ska göra som utlänning, måste finnas ett annat sätt och att dom måste snöat in på det här med att Alex har en turkiska pappa och därmed ska ha kimlik.

Ville dock vänta tills Adnan ringde och talade om vad han fått veta på kommunen. Han ringde Hasan igår em och talade om att dom sagt att dom kan skriva x i hans kimlik för bokstaven x finns på tangenbord.  Gaaaahhhh! Varför kunde dom inte gjort det när vi var där i feb då? Vi fyllde i en miljard blanketter, sprang till hundra olika ställen, hade med personbevis mm från sverige som översatts…massa grejor och när allt var klart (och betalt, ingen billig historia att få allt översatt mm) och när dom ska börja skriva ut kimliket (som skulle kostat 3,75 lira (ca 20 sek), billigast av allt) får vi veta att det inte går. Ingen som talade om för oss innan när vi visade Alex pass och talade om vårat ärende, nä…det säger dom inte förrän vi gjort massa arbete helt i onödan.

Nu kunde vi ju inte bara ta med översättningarna mm från i februari då giltighetstiden gått ut (sen hittar jag det inte, har nog slängt det). Dels på personbevisen från Sverige så jag beställde snabbt nya igår så får mamma skicka dom tänkte jag.

Idag, för en stund sedan åker vi till kommunen för att prata med dom. Med oss hade vi Alex pass, visar det och berättar att vi vill ha kimlik. Nej, det går inte…vi kan inte skriva bokstaven x, det måste bli med ks…alltså Aleks.

Gaaaahhhh! Talade om att Adnan varit där igår och fått svar att det visst går att skriva med x men nä…det går inte. Däremot skulle vi kunna skriva nåt brev blaha blaha yada yada och skicka till nåt ställe i Ankara som kan besluta om det ska få skrivas med X.

Hasan ringer Adnan och talar om vad dom sagt till oss och sa till Adnan att han får väl följa med oss till kommunen då. Dom pratade lite fram och tillbaka när Hasan frågar…Hur gör alla andra utländska föräldrar som sätter sina barn i skolan här? Ni har ju flera stycken på skolan som är helutländska.

Ja dom har ju residence permit svara Adnan så då är det inga problem.

Ja men det har Alex oxå!

Jaså, jaha!! Men då är det ju inga problem! Ta bara en kopia på det och en kopia på passet, det räcker.

Haha,,,vet inte om jag ska skratta eller gråta. Då har man än en gång sprungit arslet av sig för ingenting. Adnan måste helt ha snöat in på att Alex pappa är turk och inte tänkt på att vi kan göra som andra utlänningar. Jag blev ju oxå osäker iom att vi gjorde så förra året. Tänkte att dom kanske ändrat regler eller vad som helst. Tyckte ändå det verkade konstigt.

Så nu är det löst…kan dock inte åka med kopia till skolan förrän vi hämtat ut visumböckerna som väl är klara nångång nästa vecka. Är väl 2v på måndag sen vi lämnade in visumansökningarna.

Ja jösses…

This entry was posted in Alex skola, Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

26 Responses to Sprungit arslet av sig för ingenting!!!

 1. Roggan says:

  Hade det varit jag i ditt ställe så hade jag varit på psyket nu. Kram

 2. Hahaha herregud! Ja mycket springande för ingenting men gott att ni har fått löst det nu i alla fall! 🙂 Då vet ni till nästa gång nån vill krångla till det för er…

 3. Hebbe says:

  God middag,,det var det jävligaste,har dom samlat alla dumskallar där du bor,,skönt att det verkar fixa sig nu då,,Haé Kram.

 4. Hebbe says:

  Ja den är en knähund av sällan skådat slag..Jag frågade men fick inget svar,varför dom såg så ut träden.Jag lärde mig en god dessär på Granatäppelkärnor på Cypern,,Naturell yougurt+vispad grädde+lite vaniljsocker,sen rör man i kärnorna,,blandningen får man prova fram,,skitgott. Haé Kram.

 5. Norea says:

  Kan det inte ha att göra med att kurdiskan använder bokstaven x i sitt alfabet och Turkiet inte vill godkänna det därför…att man inte vill skriva kurdiska namn och ord…
  Det finns ju en lag att bokstäverna x,q och w är förbjudna i Turkiet.

  http://www.theworld.org/2009/11/25/illegal-letters-in-turkey/
  http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2009/9/turkeykurdistan2275.htm

  • Sand mellan tårna says:

   Skulle inte alls förvåna mig om det är så! Turkiet på sandlådenivå! Undrar hur det blir då när (OM) dom kommer med i EU? Vad kommer EU säga…dom gillar ju inte alls hur Turkiet behandlar kurderna. Ska kolla dina länkar…intressant!

 6. Selda says:

  Ja vi turkar, om vi är inställda på ngt, tänker vi aldrig på alternativen och har sällan praktiska lösningar! Man måste fråga sig fram :))

  • Sand mellan tårna says:

   Haha sant…men även när man frågar sig fram kommer man sällan rätt. Kan vara så att man startar på gå sen går man ett varv och så är man tillbaka vid gå och det var där det rätta svaret fanns från början men varför göra det enkelt när man kan krångla till det? 😀 😀

 7. FinaFrun says:

  Oj oj oj så mycket besvär för ingenting! Jag trodde det var krångligt med pappersarbetet när vi bodde i spanien – men det här var värre!

 8. Mamma says:

  Ja jösses! Kan inte låta bli att gapskratta – jag kan se dig framför mig! Tur att du inte har problem med blodtrycket, för då skulle det vara fara å färde!
  Får väl hoppas att det löser sig nu, men man vet ju aldrig…………….
  Puss o Kram!

  • Sand mellan tårna says:

   Haha ja det är väl en faslig tur att jag inte har problem med det 🙂
   Nä…man vet ju aldrig. Snart kan det komma nåt nytt…
   Puss o Kram!
   Älskar dig!

 9. Lindiloo says:

  Ja, vad ska jag säga, att jag INTE är förvånad men ändå…galet hur det funkar i det landet och hur de ska krångla med precis allt! Jag förstår inte hur de lyckas!
  Jag vet inte om jag beskrivit proceduren m vårt giftermål i somras. Vi hade fixat alla papper och tagit alla prover som krävdes i Alanya, sen visade sig att vi inte kunde gifta oss där för att min man var skriven i Izmir men det kunde de inte berätta från början tydligen??!!. Sen när vi kom till Izmir för att gifta oss så började de strula med att mina papper inte var kompletta, jo, de var ju godkända och stämplade i Alanya. Vi fick åka över halva stan för att få bekräftat att de verkligen var tillräckliga, då hon egentligen bara kunde ringt eller faxat kontoret, för det betalade vi 60 lira i taxipengar, i onödan, jaja, sen var våra blodprover tagna i Alanya så de skulle inte gälla men snälla!!! Tillslut fixade sig allt i alla fall och vi fick gifta oss men jösses vilken pärs och oro det var, så jag förstår precis det där med att ni fått springa i onödan!
  Skönt det löste sig tillslut i alla fall!
  På tal om nåt helt annat så var kycklingreceptet helt perfekt!. Tack!
  Kramis

  • Sand mellan tårna says:

   Haha era stackare…
   Asså vad är det med detta landet?? Tror dom att dom är en stormakt som USA eller nä…det är lättare att få green card i USA än att göra nåt här.
   Skönt att det fixat sig iaf men jäklar vad man får springa och jag tror dom gör så för att tjäna pengar för man ska fan betala överallt, alltid nån som ska ha betalt för nåt.

 10. Monika says:

  kan bara le! Men Sverige är inte bättre i detta fall heller! Jag har varit med om liknande saker! Min sons far är fransman!

  Dessutom hoppas jag att Turkiet inte går med i EU!

  • Sand mellan tårna says:

   Sverige kan oxå krångla men inte lika mycket som Turkiet. Grejen här är ju att folk inte vet här. Dom bara slänger ur sig saker för att få en ur vägen.
   Jo visst vill vi att Turkiet ska med i EU men inte som landet ser ut nu. Finns mycket som måste ändras först. Mänskliga rättigheter t ex eller snarare avsaknaden av den. En stor bit men bara en av dom som måste till innan jag vill se dom i EU. Alex kommer vara myndig innan det sker.

   • Monika says:

    Jag tycker inte att Turkiet ska med i EU. De klarar sig bättre utan!

    • Sand mellan tårna says:

     Tror jag inte dom gör i långa loppet. Det är ju inget land som Norge direkt som däremot klarat sig utmärkt utan EU men Turkiet behöver EU mer än vad EU behöver Turkiet även om Eu klart kan dra nytta av Turkiet annars skulle förhandlingarna inte ens inletts.

 11. Emma says:

  Allah allah yaa. Det mesta är redan sagt i alla kommentar så det kanske räcker men gud vilken process!

 12. Ama de casa says:

  Vilken soppa! Har du något hår kvar? 🙂

 13. Ama de casa says:

  sv: Psst… Jag ska berätta en liten hemlis för dig… Jorden är rund och SNURRAR dessutom. Så solen kommer inte hit samtidigt som till er. Det när nog därför dom har olika tidszoner också 😉
  Jag tror att solen går upp runt 7.30 här, vår tid. Det blir ju 8.30 hos er 🙂

 14. Sita says:

  Så mycket bekymmer för ingenting. Bara tjafs. Kram

 15. Laura says:

  Suck, byråkrati hit och dit… Om ens tjänstemännen själva skulle veta vilka regler det är som gäller, men de flesta har ju ingen koll! :S

 16. Ia says:

  Vilket otroligt tålamod Du måste ha utvecklat under Dina år i Turkiet?!

 17. charlotte says:

  snacka om moment 22. tur attt det löste sig till sist. gud så krångligt

 18. Jenfan75 says:

  Onödigt spring vill jag hålla med om..

Kommentera