Vara ifred

Det är inte ofta du får gå ifred här på gatorna. Alltid någon försäljare som ropar från en butik eller restaurang. Högre och mer ihärdigt ropar dom om du går och tittar ner i marken, åt ett annat håll eller pratar med ditt sällskap. Svarar du och säger nej tack till att kolla kläder, äta eller vad det nu må vara så ska dom bara ”ask you a question”. Aldrig eller iaf i 99 av 100 gånger som dom inte bara låter det (dig) vara. Fruktansvärt irriterande!! Jag har helt slutat kolla in butikernas utbud när jag gå gatan fram eller så har jag mörka solglasögon ingen ser in genom sen sneglar jag istället för att vänta på huvudet. Inte lätt det heller för då måste man gå sakta och går du för sakta kommer dom ut med en stol åt dig. Det som nog är mest irriterande är att jag går på samma gata 1-2 gånger om dan,  förbi samma butiker, samma folk som jobbar där…folket i butikerna känner igen mig men likväl ska dom bara…

Vi blir alltid tagna för turister vilker blir otroligt påfrestande att råka ut för dag ut och dag in, att aldrig kunna gå någonstans utan att få försäljare ropandes efter sig. Detta är något vi får leva med…

Men, det finns faktiskt ställen där du får vara ifred från försäljare och annat. Jag råkade ut för det idag. Var på Tansas (mataffär) och handlade och när jag går in genom dörrarna står ett par tjejer där och stoppar folk och frågar om dom har ”Money Card” (medlemskort). Mig stoppade dom inte!!!!!

Jag har ett sånt medlemskort redan men tänk om jag inte haft det? Ja då hade jag inte blivit tillfrågad för att jag är väl bara en turist och behöver inget sånt

Ett ställe till man aldrig blir stoppad på är när dom har små stånd och pratar mobiltelefoner/abonnemang. Ni vet vad jag menar?!

Så när man vill vara ifred får man det inte, då har man någon flåsandes i nacken och ger dig skavsår i öronen och när man kanske inte vill det så är det inte en levande själ som ägnar ens en blick åt dig…

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

20 Responses to Vara ifred

 1. Marie-Louise says:

  Fy så jobbigt. Så där var det i Egypten när maken och jag var där och det var så jobbigt. Det var nästan så att dom drog in oss i affärerna och jag vill få välja själv när jag vill handla. Det är som du skriver, man kunde inte ens bara titta. Fast här hemma kan det ofta bli tvärt om, man vill ha hjälp men får ingen för försäljarna är upptagna med att prata med varandra istället. Båda sakerna retar jag mig på. /Kram

 2. Sita says:

  Det är tack vare dessa försäljare som min gubbe inte vill åka dit ner igen. Kram

 3. Veiken says:

  En av anledningarna till att jag väljer bort Turkiet som resmål, gång efter gång, är exakt det du skriver om! Sorry Turkiet jag vill helst inte tillbaka pga alla oförskämda försäljare! 🙁

 4. Stattinskan says:

  Du får ordna en tröja eller en sån där knapp där det står att du inte är turist … eller färga håret svart … ;-D

 5. Lena says:

  Ja visst är de något jobbiga…..Men jag tycker ändå att de blivit bättre med åren. Jag försöker verkligen bara le och gå förbi.och inte svara alls.Tänker att jag bestämmer själv var jag vill titta och på vad. Men visst jag är där en vecka i taget…….De borde lära sig att vi nordbor inte är mycket för att pruta och tjöta! Hälsar Lena

  • Sand mellan tårna says:

   Ja visst har det blivit bättre. Hasan har sagt till flera stycken att sluta tjata på folk. Att låta folk titta i lugn och ro annars blir dom bara irriterade och går och så är det ju. Många gånger jag vara vänt på klacken och gått när jag inte får titta i lugn och ro.
   Ha det gott!

 6. Mollan70 says:

  Hej! det är det starkaste minnet jag har av Alanya… Alla jobbiga försäljare… =)

 7. Emma says:

  I know what you mean. Nar jag bodde ı oba och Cıhan fortfarande jobbde ı alanya sa var det ett stale som aldrıg gav upp. Dom praktıst taget slet ı mıg och jag ogıllar nar folk jag ınte kanner tar ı mıg eller ens kommer för nara… Jag hade ınte velat ‘ta tıll cıhan’ men en dag sa fıck jag nog och namnde hans namn och kıllen backade och skrattade sedan. Sa dagen efter bad jag att vı skulle ga förbı dar och da gav dom faktıst upp…

  Har ı Trabzon pratar folk mest OM mıg och ınte tıll mıg. Nar folk passerar en pa gatan hör jag ofta hur det börjar medn ‘yabancı’ och sedan fortsatter dom om hur jag ser ut och var dom tror jag kommer ıfran, om jag tar betalt eller om jag faktıst ar en ‘van’ Det dom ınte tanke pa ar ju att jag faktıst kan första vılket jag gör. Pa tjejtoaletten pa suleyman ar det samma sak men da star dom just bredvıd mıg och da har jag helt enkelt snott mıg om och fragat vad deras problem ar. Nej nej gud vı sager ju att du ar sa fın (sönder blekt har och bla lınser har dom oftast) Jaha lıksom, varför sa du nyss en massa pıss da. Da gar dom oftast och snackar annu mer skıt och da kan jag ınte lata blı att stalla mıg ı dj baset en stund bara för att.

  Sv: Ja det ar riktigt acklıgt. Men nu efter att vaknat efter ha sovıt sa pratade jag ıte med cohans syster som haft precıs samma sak (ıllamaende, spytt, feber och yrsel) sa det var nog ınte alkoholen som gjorde mıg sa dalıg trots allt. Men jag mar fortfarande dalıgt, och Cıhan mısstankte nastan att jag fatt nagot ı mıtt glas vılket jag ınte tror. Hoppas det ar borta fort för jag vıll ınte att mına sısta dagar ska ga at tıll att vara sjuk 🙁 aker pa onsdag och dar ett tag funderade jag pa om det kanske var psykıskt…

 8. Carola says:

  hatar när försäljare är ”på” direkt.
  Just nu finns d om ju här när man går in i en stormarknad.
  Alla mobilabonnemang…

  Åh så skönt ändå att få åka bort till sol och värme.
  Skulle behöva det nu.
  Bara vara, landa i nuet.
  kram och sussa sött

 9. Jag hade det väldigt bra sist jag var i Alanya, då en kille i ena butiken sa till några i dom andra butikerna intill. Sluta tjata på henne hon bor ju här =)
  he he he men det gjorde jag ju inte men det var skönt att få vara i fred..
  Förstår dej, det är inte så kul att få skavsår i öronen pga allt tjat…
  Kram M

  • Sand mellan tårna says:

   Dom var ju smarta då och fattade. En butik jag går förbi varje gång (om jag inte tar en omväg för att slippa) när jag ska till kontoret är inte lika smarta. Har gått där med Hasan 1 miljon gånger, lika många gånger med Alex och lika många gånger själv så dom vet vem jag är. Tror du dom är tysta för det? Nä…

 10. Pia F says:

  Under en vecka eller två som turist, kan man väl stå ut. Dåligt vore det väl annars. Jag har lärt mig att bara svara med ett par ord tillbaka, säger oftast att jag ska gå och äta och då får man oftast vara ifred. Som turist måste man också tänka att detta är deras levebröd, de ska kanske dra in ett års levebröd på 7-8 månader. Men om jag skulle bo där nere och de fortsatte att anfalla hade jag nog blivit tokig.

  • Sand mellan tårna says:

   Ja det är ju det…som turist kan man väl stå ut men att höra det dagligen dag efter dag, månad efter månad, år efter år…Pust!

 11. Monika says:

  Ganska lustigt för jag blir aldrig tilltalad! Och jag ser inte ut som att jag kommer från ett medelhavsland! Men däremot när jag har mina besök från Sverige då händer det! Men här (Alanya) är det normalt ingen som ropar efter mig eller försöker få in mig i butiker! Det är ju dessutom förbjudet! Skulle jag råka på något dylikt och tycker det är irriterande så kan jag ordna så att de får klappa igen butiken i en vecka eller så! Bara ringa Zabita!

  • Sand mellan tårna says:

   Skulle jag ringa zabita varje gång nån ropar skulle många butiker fått stänga igen bara på en enda dag.

 12. Roggan says:

  Ja det måste vara jobbigt.

 13. Fina Frun says:

  Det är jobbigt med alla försäljarna som vill pracka på en massa ”special price”.
  Synd om du missar de bra erbjudandena bara för att du är svenska….

 14. charlotte says:

  om jag gick väldigt fort o såg ut att ha bråttom o bara tittade på dem då fick jag vara ifred

 15. Ama de casa says:

  Det är skitjobbigt när dom är på en hela tiden. Här är vi tack och lov ganska förskonade från sånt.

 16. Laura says:

  Det är en av orsakerna till att jag inte vill bo i Alanya. Försäljarna där är så otroligt jobbiga!!! Hade jag på mig min guide-uniform lät de mig för det mesta vara, men så fort jag hade civila kläder så kom ropen igen! :S Även om jag kanske blir mer uttittad i Istanbul och Izmit så blir jag behandlad som en vanlig människa på gatan och inte som en potentiell kund.

Kommentera