Det här var väl intressant!

Fick en kommentar av Laura om det här med skrivstilen.

Duktiga Alex! Hur gick det, pratade ni med lärarinnan om skrivstilen? Ahmets systerson Ceyhun som är lika gammal som Alex har också börjat skolan i höst och jag snackade lite med hans föräldrar om det här med att barnen måste lära sig skrivstil redan på första klass. Tydligen så var det inte så förut i turkiska skolor men det är något EU-direktiv som har gjort att skrivstilen infördes i de turkiska skolorna för ca 10 år sedan… Så om Turkiet vill komma med i EU så måste barnen lära sig skrivstil. Ceyhuns föräldrar tyckte precis som du och jag att det är helt idiotiskt att så små barn ska lära sig att skriva skrivstil innan de ens kan bokstäverna ordentligt!

Det var väl intressant… Att det infördes för så länge som 10 år sedan fattade inte jag det som när dom sa att det infördes nyligen. Tänkte för 3-5 år sedan. Eu direktiv…där ser man…Vad innebär detta för Sveriges del då som på en del skolor har skrivstil och på andra inte?  Skulle vara intressant att veta hur det är i andra länder. Laura…hur är det i Finland t ex? Skulle gärna vilja veta oxå varför EU bestämt detta? Vad är anledningen? För att barnen inte ska bli trötta i handleden? Föregår Eu folket själva med gott exempel och skriver skrivstil?

This entry was posted in Alex skola, Kommentarer. Bookmark the permalink.

17 Responses to Det här var väl intressant!

 1. Sofia says:

  När jag va barn, inte så hiskligt lång tid sedanär 21. Fick vi lära oss skrivstil i tredje klass dvs när vi var 10år. Även om vår var mer modern utan de flesta snirklar utan mer vanliga bokstäver som sitter ihop typ. Så var det kompliserat för lilla mig (och flera i klassen) och då var vi ändå äldre än Alex och hans kamrater och kunde skriva.
  Den enda jag känner som annvänder skrivstil är min mormor.. Sedan så är ju hon 70+ också… Jag förstår inte ens varför någon behöver lära sig det idag… Är det verkligen sannt att man blir mindre trött i handleden, det är inte så att det handlar om träing i att skriva för att få mindre pn när man skriver?? Eller hur känner ni??
  Kram

  • Sand mellan tårna says:

   Nä jag förstår inte heller grejen och vet faktiskt inte varför det är bestämt så. Om det är för att dom inte ska bli trötta. Ingen aning faktiskt.
   Jag tycker det är skitsvårt så jag kan tänka mig hur det är för barn som precis ska lära sig skriva.
   Kram!

 2. Yvonne says:

  Morn morn! Tycker att det är en konstig bestämmelse.Ha en skön söndag! Kram!

 3. Sita says:

  God morgon. Intressant hoppas du får mera svar. EU kan väl inte bestämma allt. Kram

 4. Pia F says:

  Kan tänka mig att vissa länder ändå gör som de själv vill, men inte Sverige. Har EU sagt att vi måste så måste vi. Vet du att skolor och förskolor här hemma måste köpa EU godkänd sand till alla lekplatser, ser precis ut som den sand man alltid köpt och fyllt på med men är dubbelt så dyr. Jag brukar säga att resten av Europa skrattar åt oss. Har tittat på lekplatser i England, Grekland, Danmark,Turkiet och Tyskland och de är verkligen av skillda kvaliteér. 🙂

  • Sand mellan tårna says:

   Va? EU godkänd sand? Haha det är inget skämt? Sanden här i lekparkerna ser ok ut men så fort barnen leker i den med vatten är det som det blir rödlera och det går inte bort i tvätten. Alla har vi samma problem här. och man ser direkt vilka kläder som varit i lekparken. Inte ens galltvål tar det.
   Men alla skolor i Sverige har inte skrivstil. Det har jag fått kommentarer om.

 5. Anna says:

  Härligt att de för 10 år sedan började försöka anpassa sig till EU krav med skrivstil, varför inte iställer mänskliga rättigheter, ta bort barnfängelse, låta barn vara med och bestämma vissa saker, nej skrivstil, det är viktigt att man följer så man snart kan bli ett EU land?!?! I skolan i Sverige idag får man lära sig skrivstil om man vill men det är inget krav!!! Hoppas att ni får en bra söndag!! Här är det underbart höstväder idag men kallt, har skrapat bilen för första gången idag så nu gäller det att planera in den tiden på morgonen!!! Usch!!!! Längtar tillbaka, skulle vilja åka idag!!!! Kram

  • Sand mellan tårna says:

   Håller med dig! Kan räkna upp bra många fler saker som borde prioriteras före skrivstil för att detta landet ens ska ha en chans att komma med i EU.
   Idag skiner solen igen från en klarblå himmel och det är varmt 🙂

 6. hmmm :S skumt dedär låter tycker jag. Ge pajken en laptop så han slipper skriva alls. 😉

 7. Roggan says:

  Tycker det låter konstigt, EU direktiv.

 8. Ia says:

  Konstigt…kan inte låta bli att låta tankarna flöda lite fritt apropå Donkens kommentar…hon är nåt på spåren! I vår kommun jobbar man hårt på att alla elever ska ha en egen dator och hur går det då med skrivstilen????
  Men som sagt…bårde Turkiet och Sverige har nog viktigare saker att jobba med än att alla ska kunna skriva skrivstil….alla borde väl kunna läsa till att börja med (om vi nu pratar skola)

  Ja, ja….hoppas Ni har en bra dag 😀

  • Sand mellan tårna says:

   Intressant det där du skriver om datorer. Alex och dom har lite datorundervisning redan och jag har sett bilder från skolan där alla barn har egna små laptops.

 9. Laura says:

  Jag fick lära mig att skriva skrivstil då jag gick i andra klass här i Finland för 16 år sedan. Likaså har min lillasyster fått lära sig skrivstil i andra klass för 2 år sedan, så tydligen har skrivstilen inte försvunnit från skolorna i Finland ännu i alla fall.

  Jag tyckte också att det lät konstigt att EU skulle ha bestämt att barnen i Turkiet först ska lära sig att skriva skrivstil och att det skulle vara standardskrift, för skrivstil stöter man ju väldigt sällan på nuförtiden, i alla fall i Norden! Men, det här är vad jag fick höra av Ceyhuns föräldrar och mycket mer om saken vet jag inte.

 10. Ama de casa says:

  Knäppa regler! Skrivstil existerar ju knappt idag.

  Anders kan inte heller skriva skrivstil. När han sökte jobb en gång för hunddra år sen ingick ett sånt där grafologtest av någon konstig anledning, då ska man ju skriva skrivstil. Anders textade och drog ihop bokstäverna efteråt så gott det gick. Testet utvärderades sen av ingen mindre än Hans Scheike (han som hade den där pisk-sekten, också för hundra år sen).
  Anders fick jobbet men slapp pisk 🙂

Kommentera