Vet inte vad jag tycker

Detta fick vi hemskickat ganska direkt efter skolstarten. Jag läste och förstod att det har att göra med hur man kan spendera tiden utanför skolan. 1 timme vila/lek, 1 timme läxor, 30 min mat (äta), 1 timme lek/spel/tv, 30 min bokläsning,  Kl 21.30 sova,

Första grejen jag reagerade på var läggtiden. Skulle Alex vara uppe till 21.30 skulle han aldrig orka med hela dan i skolan. Han lägger sig 20.00 och i samma veva läser jag en bok och ca 20.30 sover han. (Senay lägger sig 20.30 men utan bokläsning så hon är inte heller uppe till 21.30)

Det andra jag reagerade på var att först har dom gjort pusslet överst sen ett för varje veckodag måndag-fredag och alla ser likadana ut. Ok…jag fattar liksom första gången. Vi har våra rutiner och dom funkar utmärkt så jag slängde lappen.

Veckan efter kom en till…Ok…I got it! Slängde den…

Jaha…ännu en veckan efter. Nu började jag lacka ur. Vad vill ni vi ska göra?? Längst ner står nåt om poäng man kan få för dom olika pusselbitarna. Hasan fattade inte alls vad dom menade men denna slängde jag inte utan tänkte jag tar med den till skolan idag och frågar vad dom vill med den.

Jo…så här är det och det är det jag inte vet om jag gillar eller inte. På ett sätt är det en bra grej men på ett sätt alldeles för styrt. Tanken är att man ska följa detta ”schema”. Inte till punkt och pricka. Redan där brister ju vi isf iom nattningen utan på ett ungefär. Poängen man kan få då? Jo…följer man detta, man leker 1 timme (eller vad familjen nu har för rutin), gör sin läxa 1 timme, äter 30 min, lägger sig i tid…så får man poäng för detta. X antal poäng för varje dag. Matvägrar Alex en kväll får han alltså inte dessa 5 poäng (här är det så att när maten står på bordet så äter man, vill man inte ha så får man vara utan. Jag tvingar aldrig mitt barn att äta), vägrar han lägga sig i tid blir det inga poäng…

Är man sjuk ska man skriva det…har vi haft gäster på middag så han inte kunnat göra sin läxa ska vi skriva det…

Hänger ni med??

Detta ska sen varje måndag skickas med barnen och ges till fröken så hon kan se hur dom uppfört sig veckan innan. Det där ifrågasatte jag ganska så rejält. Jag tycker inte skolan har nåt alls att göra med vad vi gör på våran fritid. Hur Alex spenderar sin tid utanför skolan och vilka rutiner vi har ska skolan rent ut sagt skita i.  Dom förstod vad jag menade och vad jag tyckte om det men förklarade det som så att fröken vill bara se om det gått bra för dom och har det det kommer hon berömma (har det inte gått så bra ställer hon lite frågor om vad som hänt). Med berömmet kommer stolta barn och en vilja att jobba hårdare. Ja det stämmer men kan göras på andra sätt. Dom poängterade att det är så viktigt med rutiner. Styr man inte upp barnen nu kommer man aldrig kunna göra det. Jag vet sa jag, vi har haft fungerande rutiner sen Alex var bebis. Bra tyckte dom men kommer det vara så här om 3 år frågade dom. Det vet väl f*n inte jag svarade jag inte men jag sa att det kan väl ingen veta vad som händer om 3 år. Det vi föräldrar kan göra är att göra vårt bästa och jobba för att det fortsätter funka om 3 år.  Ja, det var ju detta som var så viktigt då och därför dom har detta ”pussel”.

Tanken är oxå att vi ska inte behöva fråga barnen när dom kommer hem om dom har läxa utan dom ska själva bara tala om det och sen göra den. Jag och Hasan började skratta…Vi tittade på varandra och samtidigt frågade gjorde du så? Jag kommer inte ihåg men min mamma kan nog intyga om att jag inte frivilligt gjorde några läxor samma med Hasan och jag tror inte Alex kommer slänga upp läxböckerna det första han gör när han kommer hem. Frågar inte vi om han har läxa kommer han då inte att tala om det. Nu pratar vi småskolan. Högstadiet kunde jag väl ta tag i mina läxor själv utan att mamma behövde fråga men i småskolan…nja?!? Det är inte det att man kanske inte ville göra det men i den åldern är minnet väldigt kort och kommer något roligare emellan ja då är det som bortblåst…

Så jag vet inte riktigt var jag står i denna fråga. Som sagt, en bra idé på ett sätt men alldeles för styrt på ett annat. Jag kommer skicka med den här lappen på måndag men samtidigt göra mitt eget ”pussel” med hur våra rutiner är sen den där poängsättningen…? Hm??

Blir nog bra…

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

16 Responses to Vet inte vad jag tycker

 1. Roggan says:

  Låter lite märkligt att skolan ska styra upp livet hemma.

 2. Sofiya says:

  Sv: Ja jag kan tänka mig 😉

 3. Marie-Louise says:

  Nja det där låter ytterst tveksamt tycker jag. Ska skolan poängsätta era rutiner och hålla koll på hur NI sköter er? Det känns väldigt konstigt. Huvudsaken är väl att lärarna och skolan märker att eleverna gör sina läxor och är utvilade och pigga i skolan. Skulle det sen vara något problem med någon elev, ja men då sår man väl ta det med det föräldrarparet. Det här känns lite som en kollektiv bestraffning. /Kram

 4. Marie-Louise says:

  Svar: Muscuvadosocker är en typ av råsocker. Lite likt Farinsocker men mycket smakrikare än farinsocker.

 5. Sita says:

  Ska skolan bestämma hur ni ska göra. Vi hade en fröken här förr som tyckte att så o så ska ni göra, då lägga barnen. Men sen när hon fick egna barn var hon tyst. Kram

 6. maria says:

  tycker inte alls att dem har rätt att lägga ett schema för fritiden, känns helt fel. det viktiga är väl att dem gör sina läxor, äter och dricker bra och är utvilade inför skoldagen..låter som gestapo för min del…

  sköt om dig !

 7. Emma says:

  NU fungerade först mitt internet bra nog för att komma in hit. Grrr. Naaa alltsa det later ju lite konstigt. OK om det visar s,g att ett barn inte har rutiner eller att det kraver extra stöd eller nagot men det ar lite rart alltsa. Valdigt onödigt iaf!

  Jag gjorde kakorna idag och det blev super! Dom luktar nastan godare an dom smakar sa jag ar nyttig och bara luktar, 😛 hehe

 8. Veiken says:

  Det ser väl nästan ut som om NI föräldrar betygsätts! 🙁 Fixade dom inte arr få sin unge i säng? Rutiner som är bra i ett hem, kan vara förkastligt i ett annat! Det är väl inte små soldater som inte kan tänka sjäva som dom vill ha?

 9. Linda says:

  Nej det här tyckte inte jag om, varför ska skolan poäng sätta barnen på sin fritid, gör nåt sånt system för skoltiden istället men fritiden ska dom ge *** i vad man gör! Ne jag hade slängt detta schemat me, Ska han få sämre poäng för att han går och lägger sig tidigare än 21.30 eller för att ni har middagsgäster?? Ne helt ärligt talat låter det som real bullshit!

 10. Pia F says:

  Tycker inte att skolan har rätt att tvinga på någon poängsättning. Det handlar ju egentligen både om att poängsätta Alex och om ni klarar av att se till att era barn fullgör planeringen så att pusselbitarna faller på plats.Jag har arbetat som rektor ett antal år och jag lovar dig att hade ett sådant pussel presenteratsför föräldrar här så hade det blivit ramaskriiii.

  • Sand mellan tårna says:

   Håller med dig. Anledning att dom gör detta måste ju vara att folk här har så jäkla svårt för att få till fungerande rutiner och behöver styras upp hela familjen. Dom nämnde faktiskt igår att det är många som går ut och äter med sina barn t ex kl 22 en vardagkväll. Så jag vet inte…turkarna kanske är i behov av det för att dom inte klarar det annars men här hemma behövs det då inte och jag kommer inte följa det slaviskt. Kan inte heller för vi har inte alls dom pusselbitarna med dom tiderna.

 11. skriv topp poäng varje dag också, coh skriva tt han har uppfört sig såååå braaaa.. 😛 haha. nje hjag vet inte helelr, tycker det är alldeles för integritetsbjäläjs på det hela.

 12. Jenfan75 says:

  Ja jag har suttit och läst nu och precis som alla andra undrar jag vad skolan har med era rutiner att göra..!
  Jag skulle ha gjort som du..

 13. Ingela says:

  Fortsätt att slänga puzzlet du 😉

 14. Mollan70 says:

  Vilken kontroll de vill ha!
  Vad ni gör på fritiden ska de struntai.
  Lägga sig 21.30 är lite väl sent för barn i den åldern.

Kommentera