Skrivstilens vara eller icke vara

Nu ska ni få höra…

Hasan sa till mig igår i förbifarten bara att han pratat med en kille här vars två barn går på en annan av privatskolorna här och då hade dom kommit in på det här med skrivstil. Denna skolan har oxå det och den pappa tyckte väl som vi men han berättade även för Hasan att dom infört det igen. Att det är nytt. Att dom inte haft det innan eller iaf inte på många år utan att det införts ganska nyligen.

Hm? Jag tyckte det lät konstigt. Hur kan man återinföra nåt som är så dumt? Idag fick jag dock svaret att det är så. Dom har infört det på nytt. Å hjälp tänkte jag…men sen fick jag förklaringen. Det är lättare för barnen på så sätt att dom blir inte lika trötta i handleden om dom håller pennan nere hela tiden när dom skriver ett ord ist för att lyfta handen för varje bokstav. Så därför har dom infört det igen men ju mer dom kommer upp i ålder och ju bättre dom lär sig skriva ju mer går dom över till sin egen stil.

Ja det låter väl vettigt tyckte jag men vem i dagens datorsamhälle skriver så mycket så man hinner bli trött i handen frågade jag. Jag fick bara skratt till svar??!!?? Sen sa dom (det var fröken och hon den där psykologen/kuratorn som alltid är med på alla möten) att det stämmer ju att man inte skriver så mycket för hand nu för tiden men…

Nä, det gör man verkligen inte…jag skriver väl på sin höjd shoppinglistan för hand och en signatur här och där under en vecka.

Så är det iaf och jag sa att Alex kommer skriva skrivstil, vi ska öva på det men först måste han få lära sig skriva bokstäverna lite vanligt innan han snirklar till dom. Innan jag hann säga något sa fröken det jag hade på tungan och som jag skrivit här…Det viktiga är inte hur dom skriver utan att dom skriver. Det behöver inte vara fint, inte rättstavat… Så det kändes skönt.

Anki kommer få jobba hårt känner jag. Även om dom inte har läxa med sig hem varje dag så vill dom att barnen ska öva ca 1 timme om dan på att skriva bokstäver. Jag vet ju att barnen i privatskolor kanske drillas lite hårdare än i komunala skolor. Eller mer än i Svenska skolor iaf för dom komunala här är ganska hårda dom oxå med mycket läxor. Vet iaf att mina ”Pariskusiner” som gått/går privatskolor har/hade det tufft med mycket läxor även på helgerna.

Vet inte om ni kommer ihåg det här…

Lilla ”pusslet” hur man kan lägga upp tiden efter skolan. Kommer ett eget inlägg om detta sen…

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

11 Responses to Skrivstilens vara eller icke vara

 1. Linda says:

  Va skönt att du fått lite svar, men en timma om dagen hemma känns väl lite tufft för barnen som precis kommit hem från en dag i skolan. Kan dom inte baka in mer skrivning på schemat isf?

  Ja här kallar dom det för mandarinias…typ mandariner! Men har sätt på nått ställe på marknaden där dom faktiskt kallar dom rätt för clementiner…fast på lite mer grekiska! 😉

  Hehe de är små peppar jag fick av Teos moster men hon sa att jag inte fick äta dom då de kunde kommit nån blom-besprutning (?) på dom…så dom får vara lite dekorativa. Men tänkte jag skulle planterar kärnorna, får se om jag lyckas!

 2. Fina Frun says:

  Jag tycker att barnen ska hinna med att lära sig läroplanen i skolan, det är synd att det blir så mycket läxor. Det är lätt att det blir för mycket jobb och för lite kul… I alla fall i de lägre klasserna.

 3. Marie-Louise says:

  Vad skönt ändå att ni har pratat med fröken nu och att det viktigaste är att barnen skriver, inte hur de skriver. Men att dom har återinfört en sån grej, ja vad ska man säga. Jag skriver i och för sig mer nu för hand än vad jag brukar göra eftersom jag antecknar på föreläsningar och sånt. Men så mycket skriver man inte, i vanliga fall. /Kram

 4. Susanne P says:

  Oj, så mycket läxor de har!
  Och över helgen! Då tycker man ju att de ändå skulle fått vara lite lediga…
  Man förstår att de hinner bli mer än less på skola och läxläsning när de har så mycket i så unga år.
  Kram

 5. jaaa nåt borde ju iallafall bli sålt, nu när jag ändå legat i och fått ut allt på nätet.
  Annars slänger jag ju skiten, så det är ju bättre med återanvändning… Kanske lyckan kommer senare ikväll. 🙂

 6. Sita says:

  Det pusslet kommer jag inte ihåg. Kram

 7. Pia F says:

  Så bra att ni fick en förklaring till varför de ska skriva skrivstil.

 8. Carola says:

  Tusen tack för dina kommentarer…

  Ska kika in och se din historia, hur du hamnade där:)
  Nu ska jag krypa till kojs…
  Sussa sött
  kramisar

 9. Vivianne says:

  Jag har också varit med o detta med om olika skrivstilar. För ca 20 år gjorde dom ett försök att lära ut en ny sorts skrivstil. Skulle vara textat som satt ihop med olika streck. Mycket klagomål från oss föräldrar, men det hjälpte ju inte. Läraren berättade hon övat hela sommarlovet på den nya skrivstilen!!… Fanns inget flyt i skrivandet och det var väldigt ”kantigt”. När sedan vår dotter ska börja med skrivstil två år senare har dom slutat med den ”nya skrivstilen”och gått tillbaka till den gamla, tack o lov! Sonen fortsatte med sin skrivstil han lärt sig o den är inte snyggare idag, om man säger så! Så stå på dig!!

  • Sand mellan tårna says:

   Lät ju inte så smart vilket dom ju sen upptäckte. Nu fick jag ju förklaringen där och jag vet inte om det stämmer. Att dom inte blir lika trötta i handleden eller inte men Alex får öva först att få till bokstäverna utan krusiduller och sen sätta ihop dom och det går bra. han gör stora framsteg.
   Ha det bra!

Kommentera