Vad säger ni om detta? Hemskt eller inte?

Igår under middagen frågade M mig om vi i Sverige låter små barn sova ute i sina barnvagnar fast det är kallt. Jag svarade ja. Hon tittar på mig som om jag inte var klok. Hon berättade att hon pratat med några svenska gäster på en av våra safariturer och dom hade sagt att i Sverige (norge, finland, lettland…) gör man så. Hon trodde dom skojade och frågade därför mig. Hon tyckte vi var hemska som ställer ut vagnen på balkongen/altanen och låter barnet sova där om det är minusgrader ute. Jag tycker inte det är hemskt alls. Frisk luft har väl ingen dött av och det är ju inte så att dom ligger nakna.

Jag hade en kusin som älskade att sova ute, spelade ingen roll hur kallt det var. Hans mamma bäddade ner honom i en fårskinnsåkpåse och ställde ut vagnen på altanen och där sov han så gott så gott. M sa att hon förstår att vi bara har 9 miljoner invånare i Sverige. Förstår inte riktigt vad det har med saken att göra men kanske tror hon vi har ihjäl våra små genom att låta dom sova ute. Jag fick höra hur hemskt det var. Att så kan man inte göra.  

Jag – Går ni inte ut och promenerar med era små när det är kallt ute?

M- Jodå det gör vi

Jag – Ok…Om jag går ut och går en timme i 15 minusgrader med mitt barn sovande i barnvagnen eller ställer barnvagnen på balkongen. Vad är skillnaden?

M- Det är skillnad

J- Vad är skillnaden?

M- Det bara är skillnad

J- Tala då om skillnaden för mig

Vi kom ingenstans men dom andra 3 holländarna konstaterade att  jag har ju rätt. Det är ingen skillnad men hon tyckte att det är det visst. Jag kan vara envis som en åsna och ger mig inte. Tycker hon att det är skillnad får hon tycka det men då vill jag veta vad som är skillnaden. Tala om det!! Man kan inte bara säga att det inte är samma sak, att det är skillnad och sen inte ha ett svar på vad skillnaden är. Det köper jag inte.  Så jag gav mig inte och till slut kom hon med en jämförelse…

M – Det blir varmare när man går

J- Ja du som går blir varmare än när du står still men ett barn som är neräddat  i vagnen och ligger still vare sig vagnen rullar eller står still på en balkong blir ju inte varmare för att du går och vagnen rör sig.

M- Jo det blir det för du vet när vatten rinner är det inte kallt (vagnen rör sig) men när vattnet står still är det is (vagnen står still)

J- Eh? Huh? Ok, det är din förklaring?  End of discussion…

Kände liksom där att det var ingen mening att fortsätta diskussionen…

Så gott folk…Vad säger ni om detta? 

This entry was posted in Väder. Bookmark the permalink.

33 Responses to Vad säger ni om detta? Hemskt eller inte?

 1. Sita says:

  God morgon. Glömde det tidigare inlägg. Klart att barnen ska sova ute. Det har alla mina 4 fått gjort. Dom sover bäst i friska luften. Du har rätt, det är ju den som går som blir varm. Kram

 2. Hebbe says:

  Mors,nu snart bär det iväg till Cypern,tidigt i morgon bitti.Hoppas där är sol och värme.Haé Kramen.

 3. jeanette says:

  Klart man kan låta ligga dom ligga ute , OM det inte är regn eller för mkt fukt i lufetn, pga att deras lungor inte är fullt utvecklade, kan ju då lätt dra på sig div sjukdommar.

 4. Yvonne says:

  Morn!Vad bra du resonerade.Jag har alltid haft mina barn att sova ute.Frisk luft och rena kalsonger har ingen dött av ännu.Ha en bra dag!Kram!

 5. Johanna says:

  Självklart är det ingen skillnad mellan att ligga i vagnen när den står still eller när den rullar. Förstår att du la ner när du fick den förklaringen ; )
  Mina barn har sovit ute i vagen trots minusgrader, frisk luft har aldrig skadat.
  Ha det gott!

  • Sand mellan tårna says:

   Nä, friskt luft är bara bra! Jag sa till henne igår att jag kommer skriva om detta på bloggen och sa att jag kommer få medhåll av mina kloka landsmän som inte är rädda för väder 😀

 6. Monika says:

  Kunde inte låta bli att skratta lite åt detta med varför det bara är 9 milj. invånare i Sverige. Hon kanske menade att familjejuvelen blir skadad! 😀

 7. Daniel Isaksson says:

  Vet inte om det va mig du menade som kusin. Men jag låg ju alltid ute, och är fullt normal.. Tror jag iaf. Känns mest som om personen inte tänkte efter i början å sen vägrade ge sig. Men bra förklaringar. Haha kram till er alla.

  • Sand mellan tårna says:

   Nä det var faktiskt Tim jag tänkte på men ja det stämmer nog att du oxå gjorde det och det är inga större fel på dig 😉
   Kram på er!

 8. Stattinskan says:

  Mina barn har varit ”uteliggare” 🙂 Jag såg alltid till att de låg i lä och sonen som hade astma mådde jättebra av det och det kunde läkaren konstatera också. Visst är det jobbigt att försöka föra en diskussion med människor som tycker en sak men inte kan argumentara vettigt för vad dom anser? Hugaligen!
  Gomorron sötaste du!

 9. Sussi says:

  Jag tycker du har helt rätt..
  Jag tror dessutom det kan vara bra för ett barn att få sova ute i längden. Dom härdas lite..?

  Ha en bra dag

 10. Fina Frun says:

  Hahaha unbelievable!
  Jag tror vi alla vet, vem som gick som vinnare ur den diskusionen (du alltså)

 11. catrin says:

  Alla mina 3 har sovit ute i vagnen o de är vinter barn, men de har inte tagit skada alls. Frisk l klar luft är ju bara skönt. Jag la ner en termometer i vagnen 1 ggn då det var riktigt kallt o den visade på +23 grader så där frös ingen. Ha en skön söndag!

  • Sand mellan tårna says:

   Nä i vagnen har dom det varmt och gott. Finns ju t om speciella termometrar du kan sätta i vagnarna just för att se att barnet har rätt temp. Det vi föräldrar snarare gör fel är att vi tar på barnen för mycket kläder.
   En skön söndag till dig med!

 12. Pia F says:

  God morgon!
  Jag behöver inte upprepa mig eftersom du och övriga ovan har sagt det som behöver sägas.
  Kan bara konstatera att barn som sover ute blir friskare, bättre motståndskraft och dessutom sover de bättre!!!!! Ge dig inte. Heja!!!! 😀

  • Sand mellan tårna says:

   Ja Alex är ett levande bevis för det. Han har alltid varit ute mycket oavsett väder och han har aldrig i sitt 6 åriga liv varit sjuk *knackar mig i huvudet*. På sin höjd har han haft snorig näsa. Feber kan jag räkna på en hand dom gånger han haft det och då var det i samband med tänderna.

 13. Alice says:

  God morgon!
  Vår son brukade också sova utomhus när han var liten, han sov så härligt och länge i friska luften. Min man är ju också turk..och han hade ”lite” svårt att förstå meningen med att lämna vagnen ute så vår son fick sova vidare i friska luften, när vi kom hem efter en långpromenad…för inte tala om när min svärmor ringde från turkiet och min man berättade att hennes barnbarn sover utomhus mitt i vintern..som du vet så kan man ju inte heller äta glass mitt i vintern..för då kan man ju bli sjuk!!! hi, hi
  Önskar dig en härlig dag.

  • Sand mellan tårna says:

   Haha ja där kan det bli en kulturkrock. Hasan var så sjåpig i början och hade alla dessa ”turkidéer” i skallen samt att åka till sjukhuset så fort Alex nös. Jag har dock fått honom på bättre tankar och nu är det han som talar om för folk här att man blir inte sjuk av glass, man kan vara ute när det regnar, man måste inte åka till sjukhuset så fort barnet nyser…
   En bra dag till dig med!

 14. He he he, jobbigt att vissa inte förstår.
  det är lite lönlöst med att förklara för viss.
  Ha en härlig dag
  Kram M

 15. Camilla says:

  Haha =). är detta ett skämt eller? är kvinnan turkisk eller från Holland? Sverige hör ju inte direkt till de länder som har hög barnsdödlighet…. så våra 9 miljoner invånare beror nog på ngt helt annat =).
  det är mkt farligare att göra så som de gör här i Turkiet, först linda in barnen i massvis av kläder och filtar och så dessutom elda i kaminen om det finns en så att barnen sedan badar i svett. I sverige i alla fall, så menar man ju att barn som vistas i ett alltför varmt rum löper en högre risk för att dö i plötslig spädbarnsdöd.

  • Sand mellan tårna says:

   Från Holland…det är det som är grejen. Hade en turk sagt det hade jag inte ens gett mig in i diskussionen.

 16. Sofiya says:

  sv: Dom är från Turkiet, hade dom med mig i december när jag var här och så fanns det tydligen 2 kvar 😀 Men igår var jag på en turkaffär och där hittade jag faktiskt visne juice. Inte turkisk, men spela roll. Haha ja, det kan jag förstå att du gjorde. Jag kommer ihåg för läänge sen när du sa till mig att du älskade votkabull men att nu kan du knappt dricka det längre. Glömmer inte det för jag tänkte hur kan du inte dricka det, men nu är det desamma för mig, ush, jag har verkligen fördruckit mig på det ;P

 17. Sofiya says:

  sv: Vid Kapadokya ligger det.
  Haha nej så mkt snö vill vi ej ha där i vinter, det räcker med bergstopparna 😛

 18. Emma says:

  Ah, sadant har undviker jag att prata om, i turkiet. NU vet jag ju inte om M ar turk eller inte men med tanke pa vadret ni pratade om antar jag inte. Har klas den lilla killen pa med dubbla lager inomhus och tjocka filtar ar han ska sova ungen vaknar blöt av svett! Jagh ar inte sagt nagot för jag vet att jag far hela famijen emot mig men faktist ar det ju bevisat att man sover battre med frisk luft hur gammal man an ar! Och stoppar man in ungen i farskinn och mer dar till ute sa ar det ju bara bra för den! You were right!

  Ja, turkar och tider ar jobbigt Enda gangen vi ar i tid ar nar vi skall flyga, eller jag ska flyga. Irriterande! jag har fragat varför men far liksom inget svar…

  Visar vad som var i ladan pa ett litet tag 😀

 19. charlotte says:

  haha vilken rolig förklaring hon hade. sskulle också lagt ner. jag håller med dig.

 20. charlotte says:

  du skrev ang bilbesiktningen att det var dumt att ändra étt vinnande koncept

 21. öööh, haha.. 😛
  nje jag tycker inte om det, eller ja. jag skulle inte låta mitt barn ligga ute- om jag inte själv är med. kan tänka mig att det var något sånt hjon menade. att det är kallt spelar ju liksom ingen roll om barnet har kläder på sig och är nedbäddat liksom. 🙂

 22. Norea says:

  Både turkars åsikter och även denna kvinnas tyder ju på okunskap. Läser man så lite biologi i skolan i Holland. Det är ju främst inom ämnet biologi/sjukdomar/vad som är farligt osv. dessa myter uppstår och sprids i länder med dålig/nästan obefintlig biologiundervisning. Det finns ju gamla myter i Sverige också bland generationer födda innan folkskolan blev 9 år lång och mer omfattande. Jag trodde i min enfald;) att utbildningen i Holland var likvärdig som här…

  • Sand mellan tårna says:

   Det trodde jag med och M är betydligt yngre än mig. Tror hon är 25-27, inga egna barn och dom andra som var med och är äldre och har egna barn höll ju med mig.

 23. Ruth i Virginia says:

  ”Vad säjer ni om detta?”
  ”Igår under middagen frågade M mej om Sverige:”

  Först får jag säja, att jag inte vet vem M är. Sen vet jag inte, var middagen ägde rum – om du var värdinna eller gäst.

  Så jag säjer: Det inte skulle vara så kul att vara på ett partaj med dej.
  Kändes det bra med ”end of discussion”? Nån som står på sej till en grad du tydligen gjorde, kan förstöra stämningen för andra.

  Vad säjer ni om detta?

 24. Veiken says:

  Vilket tankefel hon hade…hur kan man tro att vagnen blir varmare när man går? Fast hon kanske går så fort att hon tänker på friktionen som blir för rymdfarkoster vid återinträdet i atmosfären – då blir det varmt så in i h-e…….

Kommentera