Dom vill ju så väl…

…vilket uppskattas men ibland känns det bara som det är too much. Som om vi inte kan tänka själva, vi föräldrar.

Igår kom Alex hem med några papper från skolan.

Tre fulla A4 sidor som jag direkt lade åt sidan i väntan på att Hasan skulle komma hem och hjälpa mig översätta.

Detta tittade jag däremot på och kopplade ganska snabbt vad det handlade om…

Ett pussel hur barnen kan spendera timmarna utanför skolan. Som ni ser är det en pusselbit högst upp sen en för varje veckodag mån-fre och alla ser likadana ut. Redan där suckade jag lite inombords. Jag är ju varken något datasnille eller blir beskylld för att vara Einstein men jag hade ändå kunnat förstå vad dom menar genom att bara använda en pusselbit.

Vad står det då?

1 timme lek, 1 timme läxor, 30 min att äta, 1 timme lek/spel/tv, 30 min bokläsning med förälder och kl 21.30 natti natti. När jag såg nattningen suckade jag för andra gången. 21.30 är såååå för sent för Alex att lägga sig. Han lägger sig mellan 19.45-20.00, vi läser en saga på 15-20 min sen sover han innan kl är 20.30.

Tur detta inte är några rutiner vi måste följa och jag vet ju att det är av välmening skolan gör det men jag känner ändå *pust* (och jag vet en till som suckar högljut över detta och det är min engelska väninna). För mig är det så självklart med rutiner och något vi alltid haft, något vi alla mår bra av. Alex vet vad som gäller och inget blir hipp som happ. Rutiner var ju det första iaf jag började jobba stenhårt på så fort han var född och något jag sen hållt stenhårt på. Här vet jag att många många barn inte har några rutiner. Dom har inga fasta läggtider mm mm så kanske därför skolan gör detta för är det nångång det är viktigt med rutiner så är det ju när dom börjar skolan men har man dom sen innan är det inget man behöver styra upp.

När Alex kommer hem från skolan är det i första hand läxor som gäller innan han får gå ut och leka. Nu har dom inte haft några läxor eller tre ynka småsaker. Över helgen skulle dom i engelskan måla sitt ”happy house” sen måndags  skulle dom måla something red, blue, green and yellow som dom har i hemmet och igår skulle dom klippa ut ur tidningar siffran 1, klistra på ett papper och rita 1 sak.  Detta fick han göra direkt när han kom hem. Lika bra jag kör in på det spåret direkt så vet han att läxorna kommer först. 18.30 ropar jag in honom eller skickar hem grannpojken sen blir det bad och mat, Bolibompa och natti natti med sagoläsning. Rutiner som funkar perfekt för oss och inget jag tänker ändra på.

Hasan översatte en del av det som står på dom 3 A4 sidorna och man kan väl säga att det är en förtydling in i minsta detalj över dessa pusselbitar.

Nu har vi morgonrutinen….Jag sitter på balkongen med en kaffe. Alex vaknade av sig själv idag och sitter nu i soffan och kollar film.

25,4 grader, solen är på väg upp, himlen är blå så ännu en fin dag i Alanya.

God morgon!

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

15 Responses to Dom vill ju så väl…

 1. Hebbe says:

  Morsning,,Din och Alex´s morgonrutin verkar vara bra tycker jag.
  Nä du nå gon hon kock är jag inte,,är bara lärling än så länge,,men jag tycker det är kul vid spisen,när man inte kan, så får man mixtra som man vill,ibland blir det bra,,men det går rakt ner i soptunnan oxå ibland,men det håller jag tyst om.Haé Kram.

 2. Yvonne says:

  Morn på dej! Oj då det var in i detalj vad ni ska göra.Våra pågar somnade så olika.Men visst har man rutiner.Föresten ni har väl sommar året om?+ Ha en bra onsdag! kram!

 3. Hebbe says:

  Mors,,Tackar,,Ja innehållet i nyponen ställde till ett helvete för många i skolan,,fy vilken klåda man fick,,jag tror inte det förekommer i dag..Haé Kram.

 4. Hebbe says:

  Ja då grattar vi Mikael,,min brorson heter oxå Mikael..Så vi gör väl ett mailgrattis.Haé Kram.

 5. Hebbe says:

  Nä,dom ser man till att glömma fort..Haé Kram.

 6. Yvonne says:

  Inte så kul att det regnar en hel månad.Men det blöta behövs för att det ska bli grönt.Kram!

 7. kaffehörnan says:

  Gomorron
  Då blir det häcken full för pågen om man ska följa detta
  Idag blir det modell
  kram

 8. Stattinskan says:

  Visst är det bra med rutiner men inte rutiner som gör livet trist och begränsande.
  Sjuk idag så jag är bara runt en snabbis till mina favvisar 🙂

 9. Jenfan75 says:

  Gomorron.
  Att ha rutiner är väl nästan ett måste iallafall för barnen..

  25 grader varmt ja det skulle man vilja ha här med nu har vi börjat få minusgrader idag -2,5 grader ute. Men det blir varmare framåt dagen..

 10. Susanne P says:

  Det var väl ändå en aningens lite mycket struktur, kan man väl tycka!
  Här sitter jag med en kopp kaffe med, men temperaturen är inte lika hög som hos dej: här har det krypit upp till 3+ grader 😉
  kram

 11. Veiken says:

  Oj, oj….det var inte lite pekpinnar ni som föräldrar fick. Jag som har jobbat med barn i alla år, vet att det alltid finns barn i varje grupp, som har föräldrar som fattar nada. Ibland måste man fostra deras föräldrar också. Då brukar vi faktiskt ge kollektiv info för att inte peka ut någon. Suck!
  Dom bryr sig i Alex skola och det är väl ett stort + ?
  Svar: Min cancerinsamling ligger kvar och har lite över 9000:- så här långt. Du kan kolla i min sidokolumn om du vill!

 12. Pia F says:

  God morgon!
  Varmt och gott hos er ser jag. Jag gick en runda när klockan var 07.30 då hade vi 7,5 grader solsken och vindstilla, vilket du som också är uppväxt i en kuststad vet att vindstilla är rätt ovanligt. Det var jätteskönt med andra ord. För dig som har rutiner till Alex betyder ju dessa papper inget. Men det finns många som inga rutiner har, det är väl de som ska läsa igenom noggrant. Sen är det oftast så här ialla fall, att de som behöver det mest struntar i om det är viktigt eller ej. Du har gjort allt grovarbetet om man säger så, nu återstår bara att hålla fast vid det som du byggt upp.

  • Sand mellan tårna says:

   Ja jag känner inte att vi behöver ändra på något. Alex mår bra av dom rutiner vi har sen spelar vi på dom på helger och lov lite grann. Människor mår bra av rutiner, framförallt barn.

 13. Roggan says:

  Det tycker jag också var sent 21.30.

 14. Emma says:

  Det finns val manga famijer, runt hela varlden, som ınteh ar rutiner alls och kanske skulle behöva dessa papper. Iaf kanner jag flera stycken i bade Sverige, Norge och Turkiet… Har man dock rutiner som fungerar kan man val lika garna stoppa dessa papper i soporna, hehe.

  Ja, det ar jag som ar vattuman, född i slutet av periden och aven om det ar mest för skojs skull sa stammer en hel del in pa mig. Min nasa… mja det ar nog ınte jag som klammer pa den utan snarare min pojkvan. Typ hela tiden. jag vet ınte vad det ar, men det ar nog en av mina kroppsdelar han uppskattar mest… 😛

Kommentera