Understimulerad

Grannkärringen ovanför passar en flicka på snart 10 månader. Detta har hon gjort sen mars/april nångång. För detta betalar familjen henne 400 lira (ca 2000:-). Denna lilla flicka gjorde aldrig något väsen av sig utan var så glad och nöjd mest hela tiden tills för ett par månader sedan och det blir värre och värre ju större hon blir.

Pratade med en dansk granne för ett tag sen som sa att det var värst vad den lilla flickan börjat gnälla, hon som alltid varit så nöjd. Jag sa att jag vet varför. Hon är fruktansvärt understimulerad. Kommer inte ut överhuvud taget, aldrig någonsin mer än om hon åker iväg med sina föräldrar för att handla eller något. Grannkärringen går aldrig ut med henne. Visst, det är varmt men man behöver inte gå ut mitt på dan och det finns skugga men nä…hon stannar inne med henne hela tiden. Ju äldre hon blir ju mer behöver hon ju aktiveras och blir hon inte det så gnäller hon av missnöje. Det skulle jag oxå gjort men det förstår inte grannkärringen. Nä, hon stönar fram sin ”sång” eller vad det är. Ett monotont… hööhööö höööhöööhööö för att få tyst på henne. Det funkade kanske när hon var liten men nu gnäller hon än mer.

För dom 400 lira (och under det) i månaden dom betalar till henne hade dom kunnat få ett bra dagis 6 dar i veckan sen då dom har obekväma arbetstider och kanske behöver lämna även sen kväll eller söndag så hade dom ju kunnat lämna till granntantan och betalat lite extra. På så sätt hade lilltösen blivit aktiverad och fått den stimulans och det sociala liv som även dom små så väl behöver. Hon börjar ju bli så stor nu så hon behöver ju vara med andra barn. Även om dom inte leker med varandra utan oftast sida vid sida i den åldern så behövs det. Tycker synd om henne som inte får se något annat än grannkärringen hela dagarna. Hör även grannkärringen sucka lite väl ofta nu när lilltösen gnäller och tycker säkert hon är jobbig som inte bara kan ligga nöjd på en filt.

Haha…just nu gallskriker hon…lilltjejen alltså…och grannkärringen…uff uff höööhöööhööö höööhöööhööö…

This entry was posted in Grannar. Bookmark the permalink.

16 Responses to Understimulerad

 1. Stackars liten =(
  Låter inte kul för henne alls, och inte för er heller….
  Blir ju ett irritations moment för er grannar också.
  Kram M

 2. Emma says:

  Jag tror det ar vanligt men understimulerade barn i turkiet… tyvarr. Iaf har vi en jakla understimularad kille har hemma. Min pojkvans syster har tva barn, 1 pa 5 ar och en liten pa nagra manaderoch 5 aring ar praktist taget bara inne. Far han inte som han vill gallskriker han och da ger dom honom min pojkvans dator för att spela dataspel som jag anser inte ska spelas av barn.

  Nu har faktist jag ınprantat i Cihan att det inte ar bra att ungen sitter framför datorn och istallet för hela dagar far han max en timme, alla dataspel ar borttagna och han far nöja sig med paint och de spel som ar med fran början. Men trots allt sitter ungen bara inne. Nagra timmar om dagen ar han i skolan men det ar inte mycket.

  Det ar synd för det paverkar ju hans liv senare…

  Ha en fin dag!

 3. Fina Frun says:

  vad sorgligt… stackars liten.

 4. pia says:

  ja stackars lilla flickan, man vet ju sj hur det är med dom här små..dom blir som sagt lätt uttråkade inne o helst behöver man ju hitta på ngn liten aktivitet varje dag för att dom ska vara nöjda..skulle ju räcka om hon tanten gick till lekparken en sväng på förmiddagen eller eftermiddagen..lill tjejen skulle nog bli bara glad av att få titta lite på folk o omgivningen:) hade aldrig betalat 400YTL till ngn äldre dam som bara va hemma med mitt barn!aldrig!!

  kram

 5. Sofiya says:

  sv: helt rätt! men att man ska ta åt sig och bli så arg hela tiden.. kan man inte bara vara iskall? det hade gjort det lite lättare…

 6. Sofiya says:

  sv: Lunchen var jätte trevlig och det var inte den som gjorde mig arg 😛

 7. Emma says:

  haha, ja jag lar göra det snart!

  Jag ar lite nyfiken, du far ursakta men hur gör ni med spraket med Alex? Talar han svenska med dig eler turkiska?

 8. charlotte says:

  finns det ingen instans du kan vända dig till?

 9. Emma says:

  Okej 🙂 men det verkar trots allt riktigt bra!

  Jag har funderat mycket pa sadant dar, med sprak och sa. Aven om tanken pa att skaffa barn ar laaangt laaaaangt borta sa finns ju funderingarna dar! 🙂

 10. Veiken says:

  Stackars lilla flicka! Kan man tala med föräldrarna? Någon borde göra det, men det är väl inte så lätt kanske, suck!
  Det är ju dessutom jobbigt för er….

 11. Sofiya says:

  sv: Jag är oxå mer förtjust i BK. Äter det mkt mer i Turkiet än vad jag gör i Sverige. Haha yes, har tagit bilderna med min trasiga kamera, men det har ju funkat de me 😛 filmat har jag gjort med mobilen. Men riktigt skönt med en ny kamera där man ser vad man tar kort på 😉

 12. Sita says:

  Har ni ingen att ringa till som vi har här hemma. Kram

 13. Bettan/Caligo says:

  Jag blöder i mitt hjärta, när jag läser om den lilla flickan. Hoppas att föräldrarna får upp ögonen snart så flickan får det bättre.
  Kramis

 14. Maria Cerci says:

  Stackars liten tjej, så sorgligt att läsa:( Kanske ni kan prata med föräldrarna, eller grannkärringen?

 15. Laura says:

  Synd om lillflickan! Tyvärr så skiljer sig nog tankarna om barnuppfostran i Turkiet och Norden ganska mycket då det gäller det mesta.. 🙁

Kommentera