Kassor

Att handla här i Turkiet är allt annat än smidigt eller iaf när man ska till att betala. Kassorna är under all kritik och det är så bökigt och stressande så det finns inte. Man drar sig för att storhandla. I Sverige och på dom flesta ställen i Europa vad jag vet har dom ett rullband men två platser för varor och en avdelare så att man i lugn och ro kan plocka ner sina varor i kassarna utan att få varorna från kunden bakom blandat med sina egna. Här har dom endast en sådan plats som dessutom bara är hälften så stor som dom i t ex Sverige så ni kan ju tänka er hur det blir när det är 10 pers i kön och alla har fulla vagnar. Folk blir både stressade och irriterade.

I en butik har dom nu börjat slänga grejorna i kundvagnen igen efter att dom scannat in det. Sen får man flytta sig åt sidan för att där plocka ner i sina kassar. Jo, det underlättar ju stoppet vid kassorna men då blir det istället kaos vid utgången för det är där alla står med sina fulla vagnar och försöker plocka ner i kassarna.

Det har ju öppnat ett par stora supermarkets här som man då tycker skulle ha anammat dessa  kassor som vi är vana vid men icke. I småbutikerna kan det väl gå an men på supermarketarna blir det ett kaos ibland som inte går att beskriva.

Beklagade mig för Hasan om detta för tusende gången för inte så länge sedan och han höll ju med om hur fruktansvärt korkat det är. När jag sa att mycket här har ju faktiskt gått framåt och blivit smidigare med åren så har vi tur kommer det vettiga kassor hit oxå inom en inte alltför avlägsen framtid. Han trodde inte det skulle ske under vår livstid. Där ser man…t om jag har högre tankar om utvecklingen här än vad han har och det mina vänner vill inte säga lite.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

18 Responses to Kassor

 1. Catarina says:

  Ha, ha, ha…. jag förstod precis vad det här inlägget skulle handla om när jag såg rubriken… Har stört mig på samma sak miljoner gånger här i Turkiet. Fruktansvärt opraktiskt o stressigt, vill oftast bara handla 4-5 grejer åt gången max… annars hinner man aldrig plocka ihop sina varor innan nästa kund kommer… Hoppas som du att det blir nån ändring på detta system såsmåningom, men det får vi väl se… Hasan tycks ju inte ha några stora förhoppningar, ha, ha…

 2. Lena says:

  Det kan ju vara en affärsidé att lansera i Alanya! L

 3. Rickard says:

  Jo vi har sådana roliga kassor hos oss också. Men som tur är så finns det oftast ett långbord i anslutning till kassorna. Först slänger man kvickt ner varorna i vagnen betalar för att snabbt hitta en ledig omlastnings plats vid långbordet…puh

 4. veiken says:

  Du har ju en framtid som konsult i Turkiet. Konsulter har ett mycket högt arvode 🙂

 5. Sita says:

  På LIDL får man plocka ner i vagnen igen om man handlar mycket. Dom har bara en bana. Kram

 6. Ama de casa says:

  Åh vad jag känner igen det där! Det är inte klokt vad stressande det är. Spanjorerna plockar i VÄLDIGT långsamt och samtalar med kassörskan (det sista är jag lite avis på, faktiskt, jag kan ju inte språket så bra…)
  Sen hjälper kassörskan till med det sista och sen betalar dom jättesakta!
  När jag kommer fram så VÅLDPLOCKAR jag ner allt i kassarna för att inte vara ivägen…
  Konstigt egentligen, jag har ju sällan brottom. Men det stressar mig till vansinne!

  • @Ama de casa: Samma här. Som om dom har all tid i världen och något mer jag retar mig på är att oftast är all kassapersonal så jäkla nonchalanta och griniga. Kan ibland både prata i mobil och med kollegor samtidigt som dom tar hand om kunder och det tycker jag är otrevligt.

 7. Ama de casa says:

  Bråttom. Jag vet att det stavas så.
  😀

 8. Pia F says:

  Det går väl an att vara turist och stå ut med detta en eller två veckor, men skulle man levt med detta fenomen när man är van vid att storhandla hade jag nog blivit tokig!

 9. Sofiya says:

  Haha soo true! Man stressar o nästan kastar ner sina varor så man ska hinna.

Kommentera