Svenska lekar

Barnen gick ut för en stund sedan. Hör dom leka här nere. Rätt vad det är hör jag Alex…

– Bir, iki, üc…kirmizi (ett, två, tre…röd/rött)

Kikar ner och ser honom stå med ryggen mot Umut och Semi som står en bit bort. Han räknar och då smyger dom andra sig framåt. När Alex vänder sig om stannar dom så fort dom kan och rör sig inte.

Denna leken heter ”rött ljus” och den gjorde dom på simskolan i somras. Då ska den som står vänd säga…ett, två, tre…rött ljus och snabbt vända sig om. Dom andra ska så fort som möjligt ta sig fram till den som räknar och dunka i ryggen. När räknaren vänder sig om ska alla stå still, den som rör sig får gå tillbaka och börja om. Vet inte om Alex inte kommer ihåg att man säger ”rött ljus” eller inte vet hur han ska säga på turkiska. Spelar ju inte så stor roll vad han säger. Umut och Semi har fattar reglerna och kan nu en svensk lek 🙂 För er som inte fattade min beskrivning på leken kan titta här.

This entry was posted in Strandliv/Poolbad/Lek & Bus, Svenskträffar/Vänner. Bookmark the permalink.

14 Responses to Svenska lekar

 1. Ama de casa says:

  Den leken visste jag inte om… Den hade vi inte uppe i norrland för sisådär 100 år sen 🙂

 2. Vivi says:

  Vi har den i Norge 🙂

 3. Katrin says:

  Men i Sthlm hade vi den för ca 98 år sen ;-))

 4. Hebbe says:

  Hejsan,,känner igen leken,,tror vi kallade den ”1-2-3 Stå”
  Ja en sillbit sitter aldrig fel,,,men det gör ju inte pankisar heller för den delen..Här har det varit ett sjuhevetes regnande hela dagen,ska bli åska säger dom..Haé Kramen.

 5. Pia F says:

  I skåne heter den kom alla mina kycklingar.

  • Kina says:

   @Pia F: Ok för det hade dom en annan lek som hette. Kom alla mina kycklingar ropade en. Vi vågar inte svarade dom andra. Varför inte då? För vargen. Kom ändå…och så skulle alla springa och ”vargen” skulle fånga dom. Den/dom den fångade blev oxå vargar.

 6. Norea says:

  Vi kallade den ”frysleken” nere i Småland på 70-talet, då man skulle frysa rörelsen som man var i just då när personen skrek ”frys” och vänder sig om och som du skriver om man råkade röra sig det minsta lilla fick man börja om från början.

 7. Laura says:

  Och i Finland (eller i alla fall i Åbo) heter den ”Spegel”. 🙂 Den lekte vi då jag var liten och den leker vi fortfarande med dagisbarnen och skolbarnen, så här är den i alla fall inte utdöd ännu! Vad roligt att den sprids även i Turkiet nu! 😀 ”Kom alla kycklingar” som du skriver om så heter ”Svarteman” här. 🙂

Kommentera