Informationsmötet

Va ok men det va inte så mycket information om nästa år. Lite allmänt bara om saker jag redan listat ut sen va det mer en utvärdering om Alex. 4 stycken va med i rummet. Det va Gamze, själva managern för förskolegrupperna, det va Miss Pelin en av engelskalärarna sen turkiskafröken Pelin och Dilek som psykologen tydligen heter.

Dom berättade hur det går för Alex och det gå riktigt riktigt bra för honom. Kanske att hans turkiska skulle kunna va lite bättre men dom såg inget problem i det. Tyckte bara pappa kunde läsa lite mer böcker med honom. Hasan fick ju förklara att nu finns inte tid för det men till vintern lovade han ta tag i det. Jag har varit på honom förr om detta men han har tyckt att han har ju turkiskan runt sig hela tiden och lär av kompisar så han har inte tyckt det va ett måste men nu förstod han ju att det är ett bra sätt att utveckla språket på. Så duktig svenska som Alex kan för sin ålder, många enligt mig svåra ord. Så fort ett nytt ord dykt upp som han inte hört frågar han vad det är och jag förklarar sen börjar han använda ordet. Detta förklarade jag för Hasan att Alex kommer göra med turkiskan oxå. Alex turkiska är mycket bra och fröken sa att han uttalar orden så bra och pratar ordentligt. Enda va då att han skulle kunnat lite mer än vad han kan men som sagt, det va inget stort problem och dom sa att dom kommer hjälpa honom extra mycket nästa år om dom ser att det behövs. Jag sa att han vägrar ju kolla barnkanalerna som man inte kan välja engelska på och frågade om vi kanske ska försöka få honom att byta men då sa dom att vill han ha på engelska ska vi absolut inte byta. Det är ju toppen om ha vill det och jag sa ju även att det varit så sen 3 år tillbaka och då sa dom att hans engelska är mycket mycket bra.  Det va väl det, dom sa ungefär samma som vi fått rapport om som jag lagt in. Dom sa även att han är väldigt social och har lätt för att knyta nya kontakter, är inte rädd för att ta kontakt. Han har många vänner vilket känns skönt för det är ingen självklarhet att barnen har det.

Tog upp det här med pojken Kadir Emir och när vi nämnde hans namn nickade alla på en gång och visste direkt vad som komma skulle. Vi berättade och frågade lite om detta. Dom sa att Kadir Emir är en vanlig pojke men med lite mer störande beteende och koncentrationssvårigheter. Att dom va medvetna om detta och jobbade på det och att han blivit bättre. När vi nämnde om blåmärket på ryggen och slaget i huvudet sa dom att dom pratat med Kadri Emir när detta hänt samt med Alex och tydligen hade dom rett ut det och allt va frid och fröjd. Hade det inte varit det hade dom ringt sa dom och jag tror dom hade ringt om det varit ett stort problem. Dom ringde ju när Alex skrubbade knät och fick gå till sköterskan och få ett plåster. Kändes ändå skönt att jag tog upp det så jag vet. Jag sa att Alex är ingen ängel men han är inte heller den som startar ett bråk. Dom sa att det gör han inte men han är stark och han ger igen. Han är stark både fysiskt och psykiskt så ofta bryr han sig inte om när Kadir Emir bråkar och stör. Jag har sagt till Alex att man behöver inte slå tillbaka samtidigt fattar jag ju att han gör det. Alla barn kivas och bråkar och slåss mer eller mindre men det känns ändå bra att höra att han ger igen när det behövs men oftast inte bryr sig utan struntar i honom. Det är ju bästa sättet och det visar ju på hur trygg och stark Alex är i sig själv.

Ja, vad va det mer. Jo ang engelskan kommer dom tyvärr inte få halva undervisningen på det längre. Dom kommer fortfarande ha ganska mycket engelska. Nu har dom 4 timmar om dan, sen kommer det bli kanske 2 så hälften men då kommer det även bli att lära sig läsa och skriva i språket. Lite synd tycker jag men vi får se hur det går. Det är ju fler ämnen som ska in i schemat nu. Dom ska lära sig läsa, skriva, matte, idrott, musik… och allt vad man har i första klass.

Ja, det väl det om det…

Jag berättade för Hasan om igår när jag sa till Alex att det va dax för Umut att gå hem. Han skrattade gott när jag sa att han gjorde så medvetet för han visste att jag inte kunde säga nåt. Bad Hasan skriva ner exakt hur jag säger ”Umut, det är dax för dig att gå hem nu men ni kan leka imorn igen”. Hasan skrev ner det så nu vet jag vad jag ska säga. 😀 Idag behöver jag inte säga det då det inte blir nån lek inne hos oss eller ute för Alex del men i morgon kanske.

This entry was posted in Alex skola. Bookmark the permalink.

2 Responses to Informationsmötet

  1. Mamma says:

    Stolt mamma, stolt pappa och STOLT MORMOR!

Kommentera