Smak för det goda

Alex åt just en rostad macka. Något han inte gjort sen vi va i Sverige vilket jag påpekade.

– Det va väl gott med en rostad macka med ost? Du har inte ätit det sen vi va hos mormor.

– Nä, de ä fö att smölet (Bregott)  e såååå gott i sväje och osten mmmmm

– Ja det är godare där.

– Mmm å godiset, sula flasko och choklad *ser drömsk ut*

– Ja va gott och mormors mat

– Ja den ä bamsegod å mjölken

Trots att han bott i stort sett hela sitt liv här och äter i stort sett allt han blir serverad är ändå det svenska favoriten. Nu har vi ju varit i Sverige så mycket under dessa åren så han är ju van även vid den maten. Smöret här smakar noll och ingeting, får salta på det. Osten likadant och mjölken ska vi inte tala om (longlife). Alex dricker den men inte hälften av vad han dricker i Sverige. Godiset här ser så gott ut med alla dess olika färger men tänk er en gott & blandat eller en Vingummi påse. Där har ju dom olika färgerna olika smak. Här har alla färger samma smak eller inte ens smak, socker. Chokladen är bara söt och smakar inte choklad. Vi har hittat en del godis som är ok men inget går upp mot det svenska. Sen ska ju tilläggas att frukt och grönt smakar mycket bättre här.

Vilket får mig att tänka på potatis. När jag idag skalade potatis va väl 4 av 10 gröna. Det är så svårt här att köpa potatis då man oftast får fler gröna än inte gröna. Vet inte hur mycket potatis jag slänger. Här säljer dom ju potatisen helt ”öppet” och inte i mörka lådor/påsar som i Sverige. Dom i påse ligger i nätpåse så det kommer ju alltid ljus på potatisen oavsett om man köper i påse eller på bazaren. Gröna potatisar ska man ju inte äta då det bildas nåt gift  i dom men jag har svårt att tänka mig att folk här slänger dom för att dom är gröna.

This entry was posted in Alex, Sagt av Alex. Bookmark the permalink.

10 Responses to Smak för det goda

 1. Catarina says:

  Ååh ja, bregott, svenska hårdostar, bacon och fläskkotletter bl. a. fick jag beställning på av min karl när jag var en tur till Sverige – han är också en riktig finsmakare, haha.

 2. Hebbe says:

  Tackar,,det är en dryg månad kvar innan jag åker ner,ska bli skönt.Haé Kram.

 3. Hebbe says:

  Ja så är det nog,hittar man inte en tråd direkt är det besvärligt,,o du jag tror det är ett svårt ord denna gång.Haé Kram.

 4. Sita says:

  Hejsan. Klarade inte att kommentera tidigare, hoppas det går nu. Gröna potatis är giftiga, Kram

  • Kison says:

   Ja jag vet det och slänger alltid gröna potatis. Bildas nåt ämne vars namn jag glömt, solanin sonin eller nåt sånt va?

 5. Stevie says:

  Godmorgon Kison!

  Han är helt underbar Din Alex, men förstår vad Du menar, speciellt med mjölken. I Tyskland kan man också köpa ”Hållbar” mjölk, men den är varm och vidrig då den har en konstig smak (står ej i kylar/svalar utan på pallar mitt på golvet, och blir aldrig riktigt kall i kylen hemma) .

  Är det dom blå-rosa sura flaskorna Alex gillar, så förstår jag honom, de är mina favoriter.

  Ha en fin Fredag.

  Kram
  Stevie

  • Kison says:

   Samma här med mjölken, står inte alltid i kyla. Jag hittade färskmjölk här innan (kom 2006) som va ok men nu hittar jag den aldrig. Dom butiker jag kollat i har slutat sälja den 🙁
   Visst är det dom rosa/blå flaskorna han menar. Dom är super goda 😀
   Ha en härlig dag, kram!

Kommentera