Lät jag irriterad innan…

…över vissa saker i detta landet är det inget mot vad jag är nu. Eller irriterad, mest trött skulle jag vilja säga *suckar djupt och skakar på huvudet*….men jag är inte förvånad. Vaddå undrar ni?

Jo…vi har länge tänkt fixa kimlik, turkiskt id kort till Alex så iaf han slipper visum. Något vi oxå började på igår. Ja, började då allt i detta landet ska ta sån förb… tid så man vet aldrig när nåt blir klart. Bara att gå till banken kan ta en hel dag.

Vi hade alla papper vi behövde. Går till första stället för att få veta exakt vad vi behöver göra. första gubben skickar oss in till nästa rum och en annan gubbe som skickar tillbaka oss till det första för ett papper Hasan ska ha innan vi ska till gubbe nr 2. Bara detta tog 45 minuter. Därefter blev vi vidareskickade till ett annat ställe. Allt i samma byggnad? Haha, skulle isf va ett skämt. Nä iväg till ett annat ställe en bit därifrån. Där får vi veta att vi inte alls ska dit först utan till ännu ett annat ställe som låg ännu en bit därifrån.

Väl på rätt ställe, där vi skulle på dom svenska pappren översatta skulle vi få vänta 15 min på översättaren. 15 min som enligt turkisk klocka blev 60 min. Översättaren frågade när vi ville ha papprena. Typ nu sa jag men det gick inte. Kl va då halv 12 och han sa att vi kan få dom på em. Jaha, em är allt mellan 12-17, ge mig en exakt tid tyckte jag. Kl 13 svarade han då. Bra sa jag, Är dom inte klara då betalar jag inte.

Mellan där åkte vi till skolan, handlade mm mm. Tillbaka där va vi sen 13.15 och fick papprena men det tog ytterligare 30-40 min då en massa andra papper skulle fyllas i på mig och Hasan. När det va klart gick vi till ställe nr 2 där vi fick klart det vi skulle sen tillbaka till ställe nr 1. Allt va i sin ordning med alla papper och dom skulle börja skriva in allt.

Då jag och H inte är gifta fick Alex mitt efternamn automatiskt. Något vi inte ändrat då det inte behövts. Nu när dom ska skriva kimliket visar det sig att dom kommer skriva Hasans efternamn på Alex vilket ju blir helt fel då han inte heter det. Han kommer ändå behöva visum för vi kan ju inte komma till en passkontroll och visa passet med ett efternamn och ett annat på hans kimlik. Jag frågade varför han inte får det som står i hans pass och som han och som ju är hans efternamn men det hade dom inget svar på. Bara att han ska ha sin pappas sen att det inte är hans efternamn spelar tydligen ingen roll.  Här klipps förövrigt aldrig navelsträngen. T om i min visumbok ska mina föräldrars namn stå med. När jag köpe simkort till mobilen en gång för många år sen skulle jag fylla i ett papper, t om där skulle jag fylla i min mammas och pappas namn. Skrattretande löjligt!

Funkar det så i sverige om en utländsk mamma med ett barn som har hennes efternamn och har en svensk pappa vill ha id kort så får barnet inte behålla sitt efternamn (samma som mamman)?? 

Hasan blev så lack så han sa vi skiter i det här %&#fhmp#”  kimlik och så gick vi. Idag hade han lugnat ner sig och tyckte att vi skaffar ändå även om vi måste ha visum till honom oxå. Vi kan ju sen i Sverige lägga till Hasans efternamn till Alex men då måste dom ändå göra om kimliket eftersom jag vill att han ska behålla mitt oxå som ju då blir ett mellannamn och dom får han iaf behålla. När vi kommer dit idag och dom börjar fylla i alla uppgifter igen kommer det fram att Alex kan inte stava Alex som han gör utan det ska stavas på det turkiska sättet vilket då blir Aleks. Hahaha han är väl för fan ingen serifigur!!  Hasan började ifrågasätta igen hur det kommer bli om han har ett namn/stavning i passet och ett på kimlik när han reser ur landet. Det kunde dom inte svara på. Klart dom inte kunde. Den högra handen vet ju inte vad den vänstra gör och båda tummarna sitter i röven. Ursäkta mitt dåliga språk nu men detta är helt otroligt och det va nån som kommenterade syrligt och ifrågasatte på min förra blogg om varför jag inte vill bli turkisk medborgare.  Är detta svar nog?  Här får du inte ens heta det du är döpt till.  Jag skulle väl isf fått heta Ayşe…

Aja, det slutade med att dom bad oss komma tillbaka på måndag och prata med nån högre gubbe om hur det kommer bli med stavningen på Alex.  Har inga stora förhoppningar att det kommer lösa sig coh ärligt talat så skiter jag i vilket. Att han får ett kimlik skulle i detta nu inte underlätta för honom ändå på nåt sätt. Detsamma har det blivit för Şenay. I hennes engelska pass och alla uppgifter i England (hon är ju engelsk medborgare) stavas hennes namn Shanai så dom måste oxå ha visum till henne tills dom får stavningen ändrad.

Jaja, varför göra nåt lätt när man kan krångla till det?? Vill vi ha in detta land i eu??

This entry was posted in Inte alltid roligt, Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

28 Responses to Lät jag irriterad innan…

 1. Helly says:

  *skratt* Det var skònt att hòra att det fins en plats som àr vàrre àn hàr, eller ja iallfall pà samma nivà… Ibland kan man verkligen undra om de glòmt bort att de har nàgonting ovanfòr halsen….

  Ska till Istanbul nàsta vecka… Har du nàgra tips…?

  Kram och lycka till med allt 🙂

  • Kison says:

   Ja man kan bli så trött men jag har nästan slutat irritera mig då jag alltid väntar mig värre än värst.
   Inga tips om Istanbul. Bara varit där ett par gånger och inte sett särskilt mycket.

 2. Tess says:

  Ja, varför ska det vara enkelt ? Såna där saker är bara så ologiska, dom skickar runt en till massa olika ställen .. om dom hade haft allt i datorn hade det kanske gått lite enklare 🙂

  Och Nej vi vill inte ha med Turkiet i Eu 😉

 3. Ia says:

  Förlåt att jag skrattar men vad ska man göra?!

  Folk gnäller över att Sverige har sån koll på folket men jisses så bekvämt!!!

  Tja…varför ska Ni som ”bara” är hans föräldar få bestämma vad han ska heta i efternamn och stava sitt förnamn….har inte Du lite höga krav nu 😉

  Skickar lite styrkande kramar från ett grått och ganska trist Västerås…men det är fredag 😀

  • Kison says:

   Tack för kramarna 🙂
   Haha ja hur fasen kan vi va så dumma att vi tror att vi ska få bestämma hans namn och stavning och dumma Sverige som ger honom mitt efternamn. 😉

 4. Diana says:

  Oj, jösses. Det var inte det lättaste att hänga med i de svängarna. Hoppas att det löser sig för er förr eller (antagligen) senare. 🙂

 5. Skittråkigt. Dom e så krångliga.
  Men samtidigt så har dom ju inte x, q och w i sitt alfabet och på så sätt måste dom stava det Aleks. Skittråkigt och synd.
  Men kommer en Ayşe till Sverige så skulle hon få heta Ayse eller Aysche, eftersom vi inte har ş i svenska alfabetet…
  Samma var det ju för England. Så England kanske inte ska va i Eu då heller? 😉
  Nej men jag förstår din ilska, det enda alternativet ni har är o byta hans namn i Sverige då för o få allt o stämma.
  Trist, när man verkligen är nöjd med sina barns namn… Hoppas det ordnar sig.

  • Kison says:

   Aldrig att jag kommer nyta hans namn för att det ska passa i mallen här. Då låter jag det hellre va som det är. Det som irriterar mig mest är att denna infon kunde dom inte kläckt från början när dom ändå synade papprena fram och tillbaka tills ögona blödde.

 6. Ama de casa says:

  Ja jösses vilket trassel! Här är det också stökigt, men när jag läser detta så känns det som rena västanfläkten här!
  Lite kul var det när vi skulle ansöka om N.I.E-nummer (typ utlänningars id-nummer här i Spanien). Vi kunde tack och lov göra detta på ambassaden i Stockholm, vilket ju underlättade. Men bland dom uppgifter dom ville ha var våra föräldrars FÖRNAMN! Vad har dom för nytta av det? Både jag och Anders har ju bytt efternamn… Även om vi inte hade gjort det så det kan ju inte ge ett jota!!!
  Aja. Det var ju bara att fylla i och se glad ut 🙂

  • Kison says:

   Ja det är ju inte klokt att dom i vår ålder ska ha våra föräldrars namn. Här när vi skulle ha visum första gångerna dög det inte att Alex hade eget pass. Här är han inte en egen individ utan dom skulle ha 1 miljon papper på mig och Hasan.

 7. Sita says:

  Jag tror det är bra om vi slipper dom i EU. Kram

 8. Aurora says:

  Nej, Jag hoppas vi slipper ha med dem. Det där med namn är en rolig sak. När vi åkte hem från Colombia hade myndigheterna där gett sonen mitt flicknamn som efternamn också. Det funkar så där att man alltid bär med sig både mammas och pappas efternamn. När kvinnor gifter sig tappar de sin mammas efternamn och får makens. Kram

 9. Hanna says:

  Ja Sverige med sin kontrollnoja är verkligen bra och man vet var man ska gå om man behöver hjälp, vilket underlättat! Å om man inte vet var man ska gå så är det bara ett samtal bort!
  Denna pappershysteri och skickande fram och tillbaka är ju bara ett bevis för hur otroligt dålig organisation Turkiet har och det är ju oxå förklaringen till varför alla har så dåliga löner!! Om det va mer välorganiserat så skulle de räcka med ett ställe att besöka för ni lär ju inte vara de första med detta ärende och ni lär heller inte vara de sista…. och då kanske de kunde dra ner parsonalen och höja lönen för de som verkligen behövs!! Jag har vääääldit svårt för systemet här och frågan är om jag någonsin kommer kunna låta bli att bli förbannad så fort jag tänker på det;) Hoppas ni hittar en annan lösning för jag skulle heller aldrig byta namn på mitt barn!!

  • Kison says:

   Du har så rätt!! Nu för tiden blir jag inte hälften så förbannad som jag va förr. Nu mer förväntar jag mig det. Går det för lätt tar jag för givet att nåt måste va fel vilket det oxå oftast är.
   Lösningen får ju blir som det är nu att vi får fixa visum till honom oxå med det har vi gjort i 5 år så vi kan göra det i x antal år till.

 10. Ama de casa says:

  Du… Jag undrar… Vill du bli kallad Kina eller Kison? Det blir ju lite förvirrat ibland när man byter bloggnamn.

 11. Stattinskan says:

  Men så trevligt att du ”ångade upp” en Stattinska här… Det är ju sånt här jag slåss med varje dag …. Vad ska jag säga??? … Ge er inte, bråka och lev rövare! …, det gör jag!!! Kramar

  • Kison says:

   Om det vore så lätt här. Bråkar man för mycket här får man än mer nej och ingen vill hjälpa dig. Slutar väl med att vi blir utkastade ur landet och H åker i fängelse. Så att leva rövare och bråka här funkar inte alls.

 12. Carola says:

  Ja suck vilken jädra röra!..Håller nog med där om att trots att vi har en jädra kontroll här i sverige så funkar det mesta iaf…ska nog inte klaga mer på försäkringskassan som inte skickar papper i tid osv osv…;)…man glömmer bort hur bekvämt man ändå har det.. och NEJ här har barnet det namn de ”döps” till och det ändras ju inte förrän man skickar in en namnändring.. (skulle för övrigt ändra En enda bokstav i mitt efternamn för några år sedan från enkelt V till W eftersom vi stavar det så trots allt…men bara byta En bokstav skulle kosta 1200 spänn…byte av helt efternamn skulle gå på 2000…så nå namnbyte lär det inte bli förrän den dagen jag gifter mig….med andra ord…NEVER…hahaha)..kram på´re

 13. Jenfan75 says:

  Vilken dag du haft heller ni rättare sagt. Vad krångligt allt skall var.. Hoppas det löser sig för er..

 14. kloppan says:

  det verkar som lite moment 22

Kommentera