Femtioelfte försöket

Alex har aldrig varit rädd att prova nya saker vad gäller ätbart. Han provar gärna det mesta han erbjuds.

Är det något han säger att han inte tycker om så behöver han inte äta det men erbjuds prova igen nästa gång det serveras.

Färsk Sparris va en sång grej som han provade vet inte hur många gånger och inte gillade. Tills en dag…då föll det honom i smaken och 4 sparrisstänger slank ner. Nu är färsk sparris en av hans favoriter.

Broccoli hade jag mycket i barnmaten jag gjorde till honom och det gillade han. När han sen blev stor nog att äta större bitar ville han inte ha broccoli. I alla dessa år har han från och till provat men inte gillat det men så händer det…

Idag åt vi kycklinggryta och Alex ville inte ha broccoli så det petade jag bort. Som alltid frågar jag om han vill smaka lite broccoli från min tallrik och han svarade att han ville smaka pyttelite. Han fick lite och tyckte om det.  Det slutade med att han åt 3-4 buketter 😀

Nu är det nog bara spenat kvar som han inte gillar men smakar av varje gång. Smakerna förändras ju ju äldre man blir så en dag kanske han kommer tycka om det oxå.

This entry was posted in Alex. Bookmark the permalink.

36 Responses to Femtioelfte försöket

 1. Em says:

  Helt rätt sätt att göra det på tycker jag. Inget tjat eller något, det är helt okej att inte gilla. Samtidigt som man inte ger de massor av uppmärksamhet omkring det så låter man de smaka nästa gång om de vill. Sparris, ärtor, selleri och grapefrukt har jag hört att faktisk kan ligga i generna om man inte gillar det. Har hört att de som inte gillar selleri heller inte gillar grapefrukt till ex, då det är ett gemensamt ämne i de två. De som försöker tvinga sina barn att äta saker är fel på det.

  • ~Kina ~ says:

   Nä tvång får bara motsatt effekt. Bättre att inte göra en stor sak av det. Vet i skolan en dag hade dom fått nåt till mellanmål som Alex inte tyckt om. Jag sa då att då behöver du inte äta det. Nästa gång dom fått det hade han ätit det igen 😉 Hade jag sagt att han måste prova igen hade han garanterat inte gjort det.
   Visste jag inte att det ligger i generna med vissa saker. Jag avskyr selleri. kan äta grape men tycker inte det är så där överväldigande gott.

 2. Sita says:

  God mat. här ska vi snart släcka ner. Kram

 3. Gun says:

  Vad bra att han vill smaka och lär sig äta. Man kommer långt med att inte tvinga dem att äta och göra matstunden till något positivt.

  • ~Kina ~ says:

   Ja vi gör aldrig nån stor sak av det. Vi frågar och svarar han nej är det inte mer med det. Detta brukar så småningom göra att han vill prova.

 4. ansepanse says:

  det är ju så att smaken förändras när man blir större – hurra för Alex som vill smaka

 5. Emma-Lou says:

  Vilka tomater är det du köper här i Sverige då? Jag kan tycka att så fort den svenska säsongen går ut, så blir de smaklösa. En del tomater från Spanien smakar bra, men jag brukar inte köpa ”vanliga” kvisttomater, utan handlar oftast hem körsbärstomater – efetrsom de är så mycket mer saftiga och dessutom söta 🙂 Har nog inte provat på turkiska varianter faktiskt.. Hmmm… 🙂

  Det har varit en toppenkväll, vi har egentligen bara slappat och typ inte gjort något ansträngande alls (förutom promenaden för min del då!) 😛

  Ang. ditt blogginlägg: man ska aldrig tvinga ett barn att äta mat, aldrig någonsin. Hellre låta barnet få känna på vad riktig hunger handlar om. MEN. Man kan kompromissa (så som du gjorde med broccolin) genom att komma överens om att ”bara smaka”. Gillar man det inte, så gör man inte. Jag skulle inte heller gilla att äta något jag absolut inte kan förmå mig själv att svälja ner!

  3-4 buketter är en bra dos med järn, härligt!

 6. Emma-Lou says:

  Hur länge blir ni i Sverige förresten?

 7. Hebbe says:

  Hej Kina,,det där känner jag igen,Loke säger ofta ,,tycker inte om,,även fast han inte smakat,,så vi säger att du måste smaka först sen kan du säga vad du tycker..
  Ja nu passar kepsen igen..Haé Kram.

  • ~Kina ~ says:

   Alex kan säga att han inte tycker om något han ätit 100 gånger förr. När jag då säger att han får väl låta bli att äta då. Då sätter han sig vid bordet och äter och det är lika gott som alltid. Jag låtsas som ingenting 😉

 8. Hebbe says:

  Ja jag tycker det blev bra..Kramen.

 9. Emma-Lou says:

  Naa, tror inte att ni tvingar honom heller 😛 Dock har jag stött på många föräldrar (jobbat inom barnomsorgen ett par år) som sagt att VI i personalen ska tvinga deras barn att äta. Om de ber oss göra det, hur är det då hemma?! Aldrig någonsin att jag tvingar någon att äta! Urk.

  Ni blir ett tag i kalla Sverige, härligt 🙂 Måste vara skoj för Alex att få råka på snö….när den nu kommer. Vet inte om ni har fått någon snö än? Här har det inte fallit några flingor iaf.

 10. Emma-Lou says:

  Jag har bara sagt prompt nej, när föräldrar bett en om att tvinga mat i barnen. Det fungerar inte för fem öre. Fyfan alltså. Blev själv itvingad thé som femåring (inte av mina föräldrar dock!). Tror du att jag kan dricka thé idag? Aldrig.

 11. Va kul och va duktig han är! Önskar att han här inte var så rädd för allt grönt. Men då håller jag tummarna att det kommer här med 😉 (det är kanon att läsa din blogg imånga avseenden men sånt här är extra kul) TACK!! kramar

 12. Maria says:

  Nä det går inta att tvinga ungar att äta nått de inte gillar men det är lite problematiskt när man har en unge som inte gillar någon frukt eller några grönsaker + en massa andra saker … What to do.. Jag har valt att inte göra en så stor grej av det utan låta henne testa i egen takt… Mina andra tjejer äter det mesta..

  • ~Kina ~ says:

   Jag har en kusin (som jag tror kikar in här då och då ;-)) som inte gillar varken frukt eller grönt. När han va liten (6-12 mån)och fick ärtor blandat i potatismos silade han ut dom 😉

 13. Anna says:

  Kul att han själv vill prova till slut. Mina tjejer åt sill tidigt som många tyckte va konstigt. Nu älskar dom all turkiskmat 🙂 Kram Anna

  • ~Kina ~ says:

   Ja sill är ju ine vanligt att barn tycker om. Hade en kusin som vid låg ålder älskade sill. Bra att dom gillar både svensk o turkisk mat. Det gör Alex oxå, aldrig några problem när vi är här t ex med maten.

 14. Sofie says:

  Vad bra att han gillar broccoli igen. Tycker också det är dumt att tjata på barnen. De smakar när de känner för det. Alex har ju alltid varit så duktig med maten.
  Ha en trevlig 2a advent kram

 15. Fenixmona says:

  Så jätteduktig han är som i alla fall smakar, ovanligt bland barn! Kramiz

 16. Ia says:

  Näe, tvinga i barn ätbara saker har nog aldrig positivt resultat…jag har varit lite ”ful” och manipulativ med barnen här i huset…när de sagt att de inte vill äta nåt så har vi bara sagt att…Bra att Du inte vill ha då får vi mer av detta som vi tycker är så gott…sen har de ätit 😉

  • ~Kina ~ says:

   haha ja det funkar alltid att säga ”Du får inte ”Det kan jag säga till Alex när han trilskas med tandborstningen. Att han får inte borsta tänderna. Jösses vad han då ska borsta dom 😉

 17. Linda says:

  Va duktigt! 🙂
  Ar nog mycket att det ar egen vilja och att han far valja sjalv!

 18. charlotte says:

  filip prövar allt innan han ratar det men emelie däremot..

Kommentera