Försökte men det gick inte

Alex skulle somna utan tummen hade han bestämt. Vi la oss i sängen och läste en saga. Ingen tumme i munnen. När sagan va slut kurar han ner sig och han vill ligga på min arm och somna. Han stoppar noga ner båda händerna under täcket.

Han låg och tittade sig runt med ögon stora som tefat. Med tummen i munnen faller dom ihop på två röda. Han pratar och pratar. Nu finns ju ingen propp som hindrar honom.

Efter 10 min tittar han på mig och säger lite ynkligt.

Jag måste nog sutta lite på tummen.

Han stoppade den i munnen och vips så sov han. Det gick inte att somna utan men han försökte iaf och det är ett steg på vägen.

This entry was posted in Alex. Bookmark the permalink.

28 Responses to Försökte men det gick inte

 1. Veiken says:

  Han har ju viljan, så det dröjer nog inte så länge innan den är utanför munnen hela tiden. Kram

 2. Fenixmona says:

  Stackars lille skrutt! Duktig han är som i alla fall provar!
  Svar: Det gick bra för det var gott för Anna att få somna in nu, hon led…Kramiz

 3. Niklas C says:

  Svar: Ja precis.. Det är viktigt med sköna arbetskläder…

  Vad duktig han är som försöker sluta suga på tummen =) Han kommer nog snart klara av det tror jag =)

  Kram

 4. Linda says:

  Det kommer snart ga!! 🙂

  Sv: Vet inte exakt hur manga svenskar de ar men det ar nog fler an vad jag trott innan. Idag kom nog tre iaf jag inte traffat innan och ar en del till jag inte traffat. Men idag var vi runt 20 st pa traffen och det ar inte medraknat grekerna som bott i Sverige som ar tillbaka. 🙂

 5. Emma-Lou says:

  Men åh, han försökte iaf, det räknas helt klart. Nackdelen med tumme är att den alltid finns tillhands, därför är det bättre med nappen 🙁

  SV: funderar på att köpa såna där böcker till brorsbarnen 🙂

 6. Jenfan75 says:

  Ja han är duktig som försöker iallafall=)

 7. Norea says:

  Jag har varit tandsköterska och jag tycker det är jättebra att ni försöker sluta med tumsugningen. Ni förebygger att Alex ej kommer behöva tandställning, vilket annars kan vara stor risk vid tumsugning. Han är så pass gammal att hans permanenta framtänder är på G, så det är ännu viktigare. Tumsugning kan ge öppet bett eller korsbett. Här http://www.tandvardsguiden.com/Pages/100.aspx/Diagnos-av-bettfel
  finns bilder som beskriver dessa(men det vet du säkert redan).
  Dock är det ganska stora öppna bett och korsbett som visas på de bilderna (men bara en beskrivning vad det är) och det har inte Alex, när jag sett honom på bilderna på din blogg.
  Dessa bilderna kan du också visa Alex(som är en klok kille) för att han ska förstå vad konsekvenserna kan bli om tumsugningen kommer fortsätta pågå. Dessa bilderna och att man berättar att man måste ha tandställning om det blir så, brukar få många barn att förstå det som man försöker förklara med ord.
  Det tar längre tid att vänja av tumsugning än nappsugning vanligtvis, då tummen ”alltid finns där”, så det gäller att ha tålamod.
  Då tummen alltid finns där och är en trygghet, så kan det vara bra om Alex för hjälp med tryggheten på annat sätt just vid insomningen en tid tills avvänjningen av tummen börjar gå bättre. Försök att varva ner och prata om dagen innan sagan läses och prata lite om sagan efteråt endast, inget mer. Men jag vet att det kan vara svårt med pratkvarnar;) Efter sagan kanske du kan ligga bredvid honom och att ni sätter på någon lugnande musik och bestämmer er för att göra avslappning tillsammans genom att spänna en kroppsdel i taget och sedan slappna av och ”då pratar man inte”;).
  Låt det få ta sin tid och säg att det gör inget om det tar lite längre tid att somna.(det inte är konstigt just när man ska vänja sig av med tummen) och att det får vara så en tid. Att man avdramatiserar och inte stressar runt detta. Man kan också sätta tex ett plåster på tummen som ett ”kom ihåg” att man ej ska stoppa den i munnen eller” stopp och väx” så tummen smakar illa när man stoppar den i munnen. Detta för att reflexen att suga på tummen ska stoppas ”innan den hunnit börja”.
  Lycka till och jag vet att ni kommer klara det!

  • ~Kina ~ says:

   Tack för dina tips. Plåster satte han på igår. Stopp o väx har han provat men det gick inte alls. Jag hade det själv men vande mig vid smaken och kunde fortsätta suga på tummen 😉 Prata lite efter sagan och går igenom dan har vi alltid gjort samt att jag stannar tills han somnat så det är han van vid. Vi får komma på nåt annat. Ska visa honom bilderna du länkade till iaf.

 8. Carola says:

  Vad go han e Alex..Minns när min dotter skulle sluta med ”bappen” ..dagen innan hon fyllde tre år sa hon att ”i mollon äl ja tje åj..då ä jag stoool.stoola ha ingen bapp”..på morronen då hon fått sitt första paket gick hon fram till soporna o bad mig lippa sönder bappen så hon kunde slänga den…;)

  Det gick bra hela dagen…hon var ju stoooor nu…men på kvällen när hon skulle sova blev det lite tandagnisslan o gråt över att hon slängt bappen..

  Som tur e så upptäckte hon aldrig tummen..*L*

 9. ansepanse says:

  men lille killen gjorde ett fint försök och det blev ju mindra tumsugande
  SV: tack, förhoppningsvis sover jag bättre inatt och önskar även dig goda drömmar

 10. charlotte says:

  vad gullig. det får mig att sakna mina barn men de kommer ju på söndag

 11. Sita says:

  God morgon. Snart så, på god väg. Han är ju bara 5 år. Kram

 12. Em says:

  Åh vad söt han är! Och duktig som gör så gott han kan. Det kommer, det kommer.
  God morgon! 😀

 13. Gun says:

  Vad gulligt att han ville försöka i alla fall. Det kommer säkert att gå bra att sluta så småningom.

 14. Ama de casa says:

  Han är jätteduktig som försöker så tappert – det kommer nog att gå jättebra 🙂
  Kram

Kommentera