Rutiner och Rutiner

Jag gillar rutiner, det gör Alex oxå och vi håller stenhårt på dom i vardagen. Samma när vi är i Sverige är det rutiner som gäller.

Nån rutin jag alltid hållt extra hårt på är nattningen, tiden Alex ska lägga sig. Nu protesterar han ytterst sällan då han själv tycker det är skönt att lägga sig när jag säger till. Ibland säger han t om till själv och vill strunta i att se hela Bolibompa.

Turkar har oxå rutiner men dom skiljer sig från hur våra rutiner ser ut bland oss svenskmammor. Vi vill alla lägga barnen i vettig tid på kvällarna. Dvs, för mig och för dom flesta 19-20 tiden. Detta innebär att jag får värdefull egentid på kvällen vilket jag tycker är så skönt. Detta inntebär oxå att det blir till att stiga upp tidigt om mornarna, 7-8 tiden. Detta gör mig inget då jag är ganska morgonpigg själv och vill få ut så mycket som möjligt av dagen.

Vi kommer ut redan runt halv 10 på fm och håller sen igång hela dan, något både jag och Alex gillar.

Några gånger både innan vi åkte till Sverige och nu efter har jag och Alex pratat om detta. Många av turkbarnen här i området är ute till långt in på natten och Alex undrar varför dom får vara ute så länge.

Jag svarade att det är för att dom gör inte så mycket på dagarna som vi gör utan är mest hemma. Han har ju sett hur grannpojken han brukar leka med på sena em bara sitter på sin balkong hela dagarna.

Så är det för många barn här. Dom lägger sig sent så sover dom bort halva dan, resten av dan fram till sen em tillbringar dom inom hemmets 4 väggar eller på balkongerna.

Anledningen är att på vintern är det för kallt för att va ute och på sommaren är det för varmt så då kan man bara gå ut på kvällen och leka för gå till stranden går ju absolut inte för sig.

Stackars Omut (grannpojken) som bara får va på sin balkong hela tiden sa Alex till mig en dag. Å jag håller med honom, det kan ju inte va kul för ett barn att aldrig göra nåt. Å andra sidan vet han inte om nåt annat. Hade jag gjort så med Alex från det han va nyfödd hade han kanske inte heller tyckt det va konstigt.

Så vi fortsätter med våra rutiner…tidigt i säng och upp tidigt för att uttnyttja dan maximalt.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

Kommentera