Lukta skunk i munnen

Att tandborstning inte är prioritet ett här i Turkiet hos varken barn eller vuxna är ju inget nytt.

Blev ändå förvånad imorse när jag lämnade Alex på dagis och som alltid följde jag med in en stund tills Senay kom. Några barn satt och pusslade och Alex ville va med så vi satte oss vid bordet. Jag satt bredvid Alex och på vänster sida om mig hade jag en kille i Alex ålder som varje gång han öppnade munnen och sa nåt fick mig att trilla baklänges. Han luktade skunk i munnen. Värre andedräkt undrar jag om jag varit med om. Kanske hos nån vuxen med aldrig hos ett barn.

Pojken är inte ”turkmörk” och heter Lucas så jag tror inte han är helturk vilket fick mig att bli förvånad då mixfamiljerna brukar va noga med tandborstningen och dom borstar ju tänderna varje dag på dagis efter lunchen, det talar Alex om för mig.

Vet att Alex nångång när han varit förkyld inte luktat hallon i munnen på morgonen. Kan ju va nåt sånt pojken hade men det va det värsta lukt jag känt.

Har säkert skrivit om det innan men tar det igen för er som inte läst. I Sverige får man ju tips om att börja borsta i barnens mun redan innan tänderna kommer upp, dels för att få in en rutin men även i förebyggande. Jag gjorde detta på Alex och vi har sällan problem vid tandborstningen. klart han gärna protesterar men det räcker att jag säger att han får välja mellan att skippa tandborstningen och inte höra saga eller bosta och läsa saga. Valet är inte svårt. Sen har han många tandborstar och vi kör ramsa och grejor så han tycker det är kul. Knde dock önska att hanv ille använda sin elektriska mer då den borstar bättre tycker jag men men, han låter mig borsta iaf.

Nu åter till det jag skulle skriva. När jag va hos tandläkaren här en gång va Alex runt året och hade en hel del tänder. Jag passade på att fråga tandläkaren här hur det funkar, mest av nyfikenhet. Hon frågade hur gammal Alex va och när hon hörde svaret talade hon om för mig…

Ja men är han så liten, då behöver ni inte borsta. Det räcker att dra med en tops över tänderna efter maten.

Jag bara gapade och undrade om hon verkligen va tandläkare.

Här har dom det tankesättet att det är inte så noga med mjölktänderna för dom tappar dom ju ändå.

Tandläkare måste annars va ett bra yrke här som man kan bli rik på då alla byter ut sina tänder. Ser man en turk med fina tänder kan man till 99% va säker på att det inte är dens egna. Jag har fått frågan om mina tänder är mina egna och när jag svarar ja tror dom mig inte.

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

Kommentera