Imponerad- Alex pratar engelska

Då måste jag skryta lite mer om Alex. Att han förstår ganska mycket engelska vid det här laget har jag ju förstått och att han kan säga en hel del ord men inte så mycket som han visade idag.

I em fick han för sig att vi skulle prata engelska med varandra. Ok tyckte jag då gör vi det.

Han började med att fråga…

-What you doing?

-Oh, nothing special. What are you doing?

-Nothing

-What do you want to do?

-I do now (I dont know)

Han går och hämtar sina ”svetsglasögon” och sätter dom på sig.

-Me swim säger han

-Ah, are you gonna swim?

-Yes, swim catsh fish. You want?

-Yes please

-Ok, want big one eller kucuk?  (här kom det in både svenska och turkiska i meningen)

-I would like a big blue one and a small yellow one

-No poblem

Han lägger sig på golvet och låtsas simma och fånga fisk. Kommer sen fram till mig och ger mig en av sina låtsas fångade fiskar.

-Oh, thank you. That´s a nice fish.

-Yes, big blue fish

Sen simmar han iväg igen över golvet och  fångar en till som han ger mig och talar om…

-Look, mal yellow fish (mal=small)

Efter fiskfångandet frågade han…

– Want soup?

-Mmmm soup sounds good. Do you have fishsoup?

-No fishsoup

-Do you have chickensoup?

-No chickensoup

-Bananasoup?

-Uuuääää, No bananasoup

-Then what soup do you have?

-Appelsoup

-Mmmm appelsoup, sounds interesting. Think I wanna try that one.

Han låtsas göra soppan och serverar mig den sen med orden…

-Me selvitöl (servitör) och me kock

Så här höll vi på en bra stund tills jag skulle börja laga mat. Han skulle hjälpa mig. Av automatik började jag prata svenska men då säger han. Nej plata engelska så under hela tiden vi lagade mat, dukade och åt pratade vi i stort sett bara engelska.

Allt jag gjorde eller bad honom göra gjorde jag på engelska. Han svarade ibland på engelska, ibland på svenska och ibland kom det in några turkiska ord. jag frågade vad han ville ha att dricka.

-Milk svarade han och sen…Milk me strong (mjölk gör mig stark)

Ord han inte förstod frågade han vad dom betydde och jag översatte såklart på svenska.

Efter maten skulle jag plocka undan och ställa in i diskmaskinen. under tiden lekte han med olika djur han har och även då pratade vi om dessa djur på engelska.

Alltså han är så duktig och jag är grymt imponerad av vad han kan. Det blir ju lite blandning av svenska och turkiska oxå. Många gånger hade jag svårt för att hålla mig för skratt men jag höll mig. Vill ju inte han ska tro att jag skrattar åt honom så han skäms och inte vill fortsätta utveckla sin engelska. Så nu har jag fått höra honom prata mer i hela meningar och haft en konversation med honom på engelska. Jag märker hur kul han tycker det är så det är bara hoppas att det håller i sig. han har ju en fördel redan att ha fått så mycket engelska i sin vardag som gör att han förstår så mycket. Nu är det ju bara att uppmuntra honom mer till att prata det.

Tänkte flera gånger under vår konversation, hur han förstod det mesta av vad jag sa och jag förenklade inte engelskan för att det skulle passa honom (precis som jag aldrig gjort med svenskan heller) och hur duktig han va på att prata själv. Kände flera gånger att han är ju bättre än många turkar på både det ena och andra och då är Alex bara 4 år.

This entry was posted in Sagt av Alex. Bookmark the permalink.

Kommentera