Hittat ut ur grottan

Ungefär så känner jag mig när vi är ute och handlar här. Som om jag aldrig sett världen innan utan för första gången kommit ut ur grottan jag befunnit mig i.

Fasen vad snabbt man vänjer sig vid olika sätt att leva, hur saker och ting funkar i olika länder. Även om jag alltid trott att jag aldrig kommer kunna anpassa mig helt för att leva i Turkiet är det ändå en hel del saker man anammat och som blir lite fel här hemma som man skäms för och får en att verkligen känna sig som en grottmänniska.

Alex ville ha Burger King till lunch så in på BK. Han leker i lekhörnan medans jag beställer. Mycket folk som tusan då vi kom mitt i lunchrusningen. Jag beställer en Kids Meny. Hon frågar vad det ska va för dricka och jag svarar fanta. Får grejorna och en mugg men ingen dricka. Var e drickan frågar jag? Den tar du själv säger hon där borta och pekar.  Det hade jag glömt att man gör i Sverige. Ok säger jag men ser sen att det finns mjölk så jag frågar om man kan ta mjölk ist och det gick bra så då fick jag en sån. Leksaken som är i barnmenyerna i Turkiet får mans själv peka ut från en monter men det såg jag ingen här så jag började fråga om det och fick till svar att den ligger i påsen. Kanske inte låter så hemskt men jag känner mig helt dum, som om jag aldrig varit på BK förr.

Sen när vi ätit klart va jag på väg att bara lämna brickan (som man gör i Turkiet, oftast iaf) och gå men ser då att ALLA går till soptunnorna så då skulle jag oxå göra det. Står där som ett fån i väntan på min tur och verkligen kikar på hur alla gör. Vad som ska slängas var så jag inte skämmer ut mig mer och slänger FEL. Överbliven dricka där, mat här och annat där…Puh! Men jag grejade det!

Sen inne på Coop lämnar jag direkt fram mitt kort (medlemskort) men mannen i kassan vägrar ta det. Jag viftar lite med det men han tar inte det. Han drar grejorna i kassan (köpte lite pixiböcker o tuggummi till Alex förutom låset). Jag suckar lite och tänker att nu går det ju inte att dra kortet för det måste man ju göra först.  Men inte i Sverige, här drar man det EFTER att varorna slagits in och inte först som i Turkiet. (som om jag behöver förklara detta för alla er svenskar som läser här hur man gör)

Förstå varför mannen i kassan tittade lite skumt på mig. Som om jag hade värsta paniken att få dra mitt kort eller bara va stolt över att ha ett kort så jag måste flasha det framför näsan på honom.

Har inte varit på nån bankomat än men den dan jag är det kommer jag med all säkerhet försöka sätta i kortet på fel håll som jag alltid gör i början. Det händer oftare att jag sätter i kortet fel här i Sverige än vad jag gör när vi kommer tillbaka till Alanya efter en vistelse här.

Aja, nu har jag klarat första prövningen utanför grottan och överlevt. Nu kan det bara bli bättre och snart är jag inne i hur det funkar här.

This entry was posted in Allt & Inget, Sverige. Bookmark the permalink.

Kommentera