BVC Turkiet vs BVC Sverige

En av mina väninnor här va på bvc idag för vägning och mätning av deras dotter som nu är 6 mån. Jag skrattade när jag läste hennes inlägg på sin blogg.

Dotterns huvudmått nu vid 6 mån va 34cm och 35 cm när hon föddes. Som C skrev kommer hennes dotter få aningen konstiga proportioner på sin kropp om det fortsätter såhär.

Det får mig att tänka tillbaka på hur det va när vi gick på bvc här. Började ju gå när vi flyttade hit och det va en chock att komma till ett bvc i Turkiet jämfört med i Sverige.

Jag ville bara vända på klacken och gå därifrån.

I Sverige är det ombonat och fint. Soffor i väntrummet, leksaker till barnen, broschyrer och tidningar för föräldrarna, rent o fräscht, tavlor på väggarna.

Här finns inte ens ett väntrum (inte på det vi gick) utan ett par stenhårda järnbänkar i trapphuset som man knappt vågar sätta sig i med risk att braka igenom o hamna på stengolvet.

Inne på bvc sköterskans rum i Sverige är det lika fint och fräscht. Lite leksaker till barnen, bekväma stolar för föräldrarna att sitta i, lite leksaker för barnen…

Här kommer man in i ett kalt kalt kalt rum med färgflagnade väggar och tendens till mögel i hörnen. Ett skrivbord där sköterskan sitter och en hård stol för föräldrarna. Inga tavlor på väggarna, inga lampor som lyser upp rummet så det är bara skumt ljus även mitt på dan för persiennerna är ju nere pga av solen. Det finns en våg, faktiskt en digital sen finns det en brits (tänk mentalsjukhus).

I Sverige tar sig sköterskan tid att prata med en, man kan ställa frågor, man går igenom vad som hänt sen sist….när man är klar med det tar man det lilla lugna och klär av barnet och försiktigt väger och mäter. Man lägger nytt skyddspapper på skötbordet där barnet mäts, lika så rengörs vågen.

I Turkiet är det in genom dörren, upp med ungen på vågen med kläder och kissig blöja, inget tas av. Har du tur hinner du se vad som står på vågen innan ungen slängs över på britsen och hålls fast med hårt grepp för att någolunda kunna mäta. Sen är det som man får en kick i arslet och ut genom dörren.

Ingen tid att ställa frågor och har man några som man smiter in med under tiden barnet vägs o mäts får man en blick som säger…SUS=tyst, knip käft…

Att gå till bvc här va så stressande så man fick ont i magen och jag försökte ta alla bvc besök när vi va i Sverige. Alla vaccinationer är gjorda i Sverige utom Hepatit B. Å den gången va jag faktiskt nöjd, eller dom 3 gångerna för det va 3 sprutor. Sköterskan vi hade då va super, tog sig tid att svara på mina frågor, va lugn med Alex. Så den gången va jag nöjd.

Nu är ju Alex så stor så han behöver inte gå till bvc mer än en gång om året och det tar vi när vi är hemma.

Alex följer sin kurva perfekt både vad gäller vikt och längd enligt måtten i Sverige. Skulle han ha en egen kurva här skulle den gå som en berg o dalbana. En gång när vi vägt och mätt här och sen gjorde det några månader senare i Sverige hade alla mått minskat. Vikt, längd o huvud…stackars barn som krymer.

Dom hade även frågat C om deras dotter börjat äta. Ja sa C hon äter allt och det va ju inte bra för hon ska ju bara äta soppor, yogurt…flytande typ. Hon är ju ”bara” 6 mån.

Då kom jag på att det frågade dom mig oxå. Jag trodde Hasan fattat fel när han översatte åt mig men nej, dom frågade om han börjat äta mat. Jag svarade att han äter hela måltider ”riktig” mat och han äter allt utom det dom rekommenderar i sverige att inte ge till barn under 1 år. Han åt frukost, lunch, middag och mellanmål…riktiga måltider. Dom blev jätte förvånade och gav mig en lista på mat jag kunde ge honom. Har kvar den och den visar på flytande föda. Soppor, youghurt….Alex va då 7 mån. Skulle han bara äta det vid den åldern kan jag förstå att han krympt. Vid 7 mån åt han ju själv. Nä inte riktigt men han har ju tidigt fått börja ”kladda” med maten och lärde sig tidigt äta själv. Runt hans plats vid matbordet såg det oftast ut som en matbom briserat men kul hade han och lärde sig äta själv. Det va dom så förvånade över och kunde inte kommentera ofta nog på hans dagis men här är det ju vanligt att man helmatar 4 åringar.

Dom har så dumma idéer för sig här. Jag frågade en gång bara för skoj skull när jag va hos tandläkaren här (en jätte fin privatklinik med internationellt utbildade tandläkare) ang tandborstning och tandläkarbesök på barn. Med tanke på att folk här inte borstar sina tänder. När dom börjar trilla ut köper man nya. Tandläkaren frågade mig hur gammal Alex va. 9 månader sa jag och han hade minst 6 tänder då. Jaha sa hon, när han är så liten och har så få tänder räcker det att du drar med en TOPS över tänderna efter varje måltid.

Hade svårt att både hålla mig för skratt och låta bli att se chockad ut men tänkte i mitt stilla sinne. Var fan får ni alla dumma föreställningar ifrån?? Jag hade ju redan innan Alex fått sina tänder börjat borsta, dels för att få in en rutin, dels för att han gillade det.

                               BVC Turkiet vs BVC Sverige

                                                  0-1

This entry was posted in Turkiet är Turkiet. Bookmark the permalink.

2 Responses to BVC Turkiet vs BVC Sverige

  1. Rosa says:

    Måste bara fråga: borstar folk inte tänderna i Turkiet? Eller menar du att de inte borstar på barn? När börjar de i så fall borsta barnens tänder? *Nyfiken*

    • Sand mellan tårna says:

      Nä folk är extremt dåliga på att borsta tänderna och på barn behövs det inte på mjölktänderna. Dom ska ju ändå trilla ut :/ Det börjar bli bättre och folk blir mer medvetna men det är långt ifrån bra.

Kommentera